Post entry

Opcon teckna eller inte

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Miljöteknikbolaget Opcon är ett sånt där bolag som rätt länge väntat på det stora genombrottet. Tyvärr fortsätter aktiemarknaden att vänta och kursen har fallit till skrämmande låga nivåer efter ett flertal rapportbesvikelser och ett antal nyemissioner är det då dags den här gången?

Opcon kan ses som ett mindre industrikoglerat med ett flertal mindre och mellanstora bolag inom energieffektivisering inom fordonsindustrin och industrin. Dessutom har bolaget en egenutvecklad produkt kallad opcon powerbox där spillvärme omvandlas till energi.

I takt med den ekonomiska oron har industrin i främst Europa varit mycket sparsamma med investeringar i framtiden och bolaget stora område renewabe energi som energieffektivisera mot industrin har länge dragits med stora förluster. Dessutom har genombrottet för Powerboxen dröjt och bolaget har tvingats till omfattande nyemissioner.

Sammantaget har sedan bolaget senaste åren tagit i stoleksordningen 310 miljoner sedan 2008. Dessutom har bolaget under samma period avyttat dotterbolag till ett bokfört värde av 110 miljoner. Sammantaget till 420 miljoner. Detta är mer än bolagets nuvarande börsvärde på dryga 150 miljoner och EV på 290(inkluderat nettoskuld).

Bolagets olika delar

Opcons verksamhet är som jag nämt tidigare uppdelat i två delar. Den ena delen handlar om fordonsindustrin och kallas Energi effectivity.

Helår 2012E 2011 2010 2009 2008

Nettoomsättning(mkr) 286 235,1 188,6 215,6 205,6

Rörelseresultat(mkr) 34 30,0 15,6 7,5 16,6

Bolagets fordonsdel är djupt konkukurkänslig och har mer än dubblat resultatet från 2009. I 2009,2008 ingår verksamhet från mobility som såldes för 89 miljoner med stabila vinster på 8 mkr per år. Verksamheten gick med andra ord back 2009 sett som dagens verksamhet. Trots detta är EE i dagsläget det klara guldkornet i Opcon. Reviosionsbyrån Deloit har vid en utvärdering av området givit en värdering mellan 150 - 180 miljoner beroende på Eurokurs. Enligt VD har har bolagets fantastiska utveckling har fortsatt bara här motiveras Opcons värde.

Bolagets andra del är inte lika lysande. RE redovisar följande resultat.

Helår 2012E 2011 2010 2009 2008

Nettoomsättning(mkr) 492 366,9 358.2 468,0 214,8

Rörelseresultat(mkr) -27 -66,7 -75,6 49,8 19,6

En stor orsak till de kraftigt försämrade resulten i RE är integreringen av boxen i versamheten. Boxen kostar i dagsläget mellan 25-40 miljoner per år i olika typer av utvecklingskostnader. Dessa kostnader har ökat och ligger i dagsläget på ca 9 mkr per kvartal. Med andra ord går bolagets delar idag med överskott borträknat den dyra utvecklingen av powerboxen. Jag värdera vid en styckningen denna del av bolaget till ca 100 miljoner. Saxlunds köpeskildring låg vid förvärvstillfället på runt 100 miljoner och även om värdet har fallit bör detta och SRM ha en värdering där i krokarna.

Sist men inte minst har vi Opcon Powerbox. Denna särredovisas inte vad gäller kostnader men jag antar att i princip alla s.k utvecklingskostnader är relaterade till produkten då posten stigit avsevärt sedan Opcon började satsa stort på produkten.

2012E 2011 2010 2009

Utvecklingskostnade OPB(mkr) -36 -36 -24 -19

Enligt en äldre analys av placera ligger ett pris på powerboxen på 7-10 miljoner med långsiktig plan att på sikt sälja 50 - 100 boxar per år. Andelen större order lyser dock med sin frånvaro och en storleksordning 10-15 boxar kommer ge aktien glädjefnatt. Enligt Opcon har bolaget fått ordrar från fartygsidan som kommer börja dimpa in under 2013. Trots mindre order från Australien är det sammarbetet med Wallenius som är det stora hoppet för oss som börjat tröttna på boxen.

Varför värderas då aktien så lågt?

Opcons ledning har långt ifrån något direkt förtroende från marknadens sida detta syns inte mist i värderingen där 1 kr i eget kapital enbart värderas till 28 öre. För att översätta bör bolaget vid en likvidering under förutsättningar att redovisningen stämmer någorlunda med verkligheten bolaget vara värt nästan 4 gånger så mycket. Varför är det då så.

Göran Persons gamla talskivare Niklas Johansson som för övrigt är vice VD i Opcon och ansvarig för investerare är en del av orsaken. Bolaget har under senaste åren pumpat ut mängder med pressreleser om stora lovande order och begynnande genombrott för boxen. När bolaget senare visat stora förluster och tvingats till nyemisioner hjälper sådanna löften/lögner förga.

Den stora orsaken till den njugga värderingen är nog VD Rolf **Hasselström som gång på gång gett på tok för optimistiska prognoser bolaget inte ens varit i närheten av eller smaka på denna.

"Bolaget ska under 2012 omsätta 2 miljarder med en rörelsemarginal överstigande 10 procent. Av dessa ska 500 miljoner komma från Opcon Powerbox. Opcon 2009"**

Som om detta inte vore nog har storägaren och it miljonären Mats Gabrielsson gjort sig ovän med affärsvärlden som gång på gång skivit i negativa ordalag kring aktien. På grund av tidiningens höga anseende har även dessa en stor del i nedgången.

Vad är då min åsikt?

Jag tycker Opcon är ett spännade turn around case där bolaget i och med NE i princip bli skuldfria. EE är bara i sig självt värt mer än marknadsvärdet och är bara bra att ha kvar i moderbolaget. RE har trots några tunga år i grunden en lönsam verksamhet exkluderat boxen och bör på sikt vända till vinst. Boxen är både det stora orosmolnet men även guldägget. Marknader för miljarder hägrar men förlusterna tynger. Trots det anser jag Opcon är för billig för att avstå.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?