Post entry

Opcon - Startklar i pole position

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ansedda ”The Economist” liksom olika krönikörer, se min senaste blogg Shipping 2020 tror starkt på Renewable Energy inför 2013. Warren Buffetts satsningar i sektorn ser dessutom ut att ge ”ringar på vattnet”. RE-bolag har internationellt startat året starkt. Kanske är det slutligen så att det som kommer ge världen en ny ekonomisk tillväxtboom är just satsningar inom Renewable Energy. I så fall är det ingen omöjlighet att vi får se sektoruppgångar i klass med IT-Rallyt under 1999-2000. Svenska Opcon kan efter några slitsamma år sitta i Pole Position.

Opcon har vid kurs 62 öre ett börsvärde på 192 Mkr. Bolagets kassa ( man är helt skuldfria) samt fodran på köparen av Engine Efficiency tillsammans är värda nära 100 Mkr. Opcons Renewable Energy bolag värderas därmed till ca 92 Mkr (omsättningen rullande 12 mån ca 370 Mkr.) Omstruktueringar och effektiviseringar är gjorda under senaste året. Resultatet på väg mot svarta siffror.

Utan hänsyn tagen till potentialen i nedanstående affärsområden anser undertecknad att den rullande verksamheten i RE vara värt minst 280 Mkr. Lägg till övriga tillgångar på 100 Mkr (största delen rena kontanter på banken). Summa summarum är en konservativ värdering 380 Mkr för Opcon vilket motsvarar ca 1,25 kr. Vad är den värd när vi börjar titta på de stora möjligheterna i framförallt SRM och OES. Är det dags för globala satsningar på energiåtervinning. Den mest lönsamma energin är den sparade. Fundera själva.

TRE AFFÄRSOMRÅDEN

Opcon BioEnergy, OBE allt starkare

OBE är affärsområdet som omstrukturerat sin verksamhet mest. Kostnadsreduceringar i den svenska delen har redan börjat synas samtidigt som framgångarna ute i europa blir allt mer tydliga. Antalet förfrågningar är mycket stort enligt senaste Q-rapporten. Och tolkar jag det rätt har vi nu ett flertal länder på gång där det kan tänkas hetta till under 2013. Allokeringen av resurser från Sverige med lågprisel till andra länder i Europa med högre elpriser är på väg att bära frukt.

Den största förnyelsebara energikällan i världen är idag biomassa. Inte minst används den för uppvärmning men även elproduktion från biomassa växer kraftigt. Inom OECD räknar IEA med att biomassa och avfall är den energikälla som kommer att stå för störst tillskott av ny energi fram till 2035, mer än övriga förnyelsebara energikällor tillsammans och mer än gas eller kärnkraft. Inom bioenergisektorn erbjuder Opcon allt från design av hela kraftvärmeanläggningar till hanteringssystem och förbränningsanläggningar under varumärket Saxlund. http://www.saxlund-international.de/home.html?L=1

Under varumärket SRE levereras bland annat system för rening och energieffektivisering för biobränsleeldade fjärr- och kraftvärmeverk, sågverk, pelletstillverkare och kommersiella växthus. SRE levererar också rökgasreningsutrustning till industrier samt torksystem för biomassa. Sverige hör tillsammans med Finland och Lettland till de EU-länder där användningen av biomassa är som allra störst. Där står biomassa för 25-30 procent av den totala energianvändningen medan den i ett land som Storbritannien, där utbyggnaden först nu börjar ta fart, ligger under två procent. I andra stora EU-länder som Tyskland och Frankrike ligger andelen kring 7-8 procent. Med en andel på under 2 % är uppsidan i Storbritannien mycket stor och det är tydligt att börjar röra på sig. Saxlund plockade hem order i Storbritannien strax före jul.

Sedan Tyskland förbjöd deponi i början av 2000-talet har Tyskland lett utvecklingen av Waste-to-Energy-lösningar där Saxlund etablerat sig som teknikledare inom slamhantering. Avloppsslammet torkas och används som biobränsle för produktion av förnyelsebar energi. Utöver att öka användningen av förnyelsebara bränslen och minska utsläppen av växthusgaser så finns ytterligare fördelar för miljön. Genom förbränning av avloppsslam i moderna avfallsförbränningsanläggningar så minskas även utsläpp av tungmetaller som bly, kadmium och kvicksilver. Kärnan i erbjudandet är Saxlunds Solids Pump som designats särskilt för att hantera avloppsslam och kräver minimalt underhåll. Den är också avgörande för den höga tillgänglighet, miljövänlighet och effektivitet som Saxlund erbjuder. Under 2012 har bland annat en installation vid Tyskland största avloppsreningsverk, Hamburg Köhlbrandhöft, slutförts, och nya order tagits till stora städer som Stuttgart. Strax före årsskiftet tog den tyska teknikledaren Saxlund en ny order på 25 mkr. Saxlund Usa är vilande men en möjlig Joker a la Grande

Svenska Rotor Maskiner AB (SRM) rymmer stor potential.

SRM är koncernens Center of Excellence för skruvkompressorteknik. SRM producerar kompressorer för andra koncernbolag samt arbetar med hanteringssystem för naturgas, enorm närtida och framtida marknad, filtersystem för personskydd mot nukleärt, biologiskt och kemiskt avfall, oljefria tryckluftssystem samt industriell kyla.

Hanteringssystem för naturgas är en potentiell mångmiljardmarknad. Enligt en studie från den amerikanska meteorologiska myndigheten (NOAA) som via satellitövervakning studerat verkligheten snarare än vad som normalt uppges, så facklar världens oljeproducenter upp motsvarande 170 miljarder normalkubikmeter gas varje år till ett ekonomiskt värde av 40 miljarder USD.

Världsbankens the Global Gas Flaring Reduction Public-Private Partnership har också uppmärksammat att facklingen av gas från världens oljekällor leder till utsläpp motsvarande 400 miljoner ton CO2. Det motsvarar sju gånger Sveriges samlade utsläpp av växthusgaser. Ryssland bedöms ensamt fackla bort mer än 50 miljarder normalkubikmeter gas.

Ryska duman för fortfarande diskussioner om förbud mot att fackla gas. Efter genombrott och uppföljningsorder till ett icke namngivet ryskt energibolag har Opcon meddelat att man för diskussioner med flera olje & gasbolag. Ryska och världens övriga energibolag inom olja & gas har nu kommit ikapp råvaruprisdippen efter finanskrisen. Det kan vara dags för stora investeringar.

Luftkylning av parkerade flygplan är även det en möjlig framtida kassako och en del av SRM. Genombrottsorder till Cavotec är avklarad. Nu väntar vi på uppföljning och spridning.

Vidare kan det vara värt att känna till att SRM tagit en genombrottsorder på industriell kyla till Kina. Ordervärdet var på minst 60 Mkr och sträcker sig några år framåt.

Opcon Energy Systems AB (OES) ännu större potential.

OES arbetar med Waste Heat Recovery genom framställning av el ur spillvärme med olika Opcon Powerbox-system. Industriell spillvärme utgör idag en enorm och till största delen outnyttjad potential. Enligt amerikanska Department of Energy och deras Annual Energy Survey, överstiger tillgänglig industriell spillvärme i USA alla andra förnyelsebara energikällor sammantaget. I Sverige och utomlands har Opcon ett halvdussin installationer. Förhandlingar pågår om fler och större installationer. Den teoretiska potentialen på enbart den svenska marknaden uppgår till ett antal miljarder.

I Australien lobbas det nu för höjda CO2-skatter, vilket sannolikt skulle skynda på intresset att göra el ur spillvärme. I intressebolaget Enerji slutinstalleras i dessa dagar den första powerboxen samtidigt som handeln med aktier i Enerji stoppats i väntan på avtal med ny kund samt en finansiering.

I Enerjis affärplan ryms mass installationer under kommande år. I styrelsen för Enerji sitter Ian Cambell som bl.a har arbetat inom den australiensiska regeringen i 17 år. Flera av dessa som minister för området energi och miljö. Han har även suttit i världsbankens styrelse samt deltagit i flera av IMF´s årliga möten. Enerji har bl.a tecknat avtal med delstatliga Horizon Power. HP opererar en yta motsvarande 6 ggr Sveriges storlek. Enerji har sedan tidigare reserverat 1 av 6 beställda boxar till Horizon Powers kraftverk Carnarvon . Det är denna PB som i dagarna står klar att producera den första elen från svensk ingenjörskonst.

Beräkningar visar på en samlad potential överstigande 400 Powerboxar bara till Australiens kraftverk. Gruvindustrin i Australien och världen i övrigt tillkommer. De innehåller närmast obegränsade möjligheter för Opcon. Dieseldriven el kostar skjortan. Bara i Australien finns en marknad för flera hundra powerboxar.

Som om potentialen ovan inte vore nog, Den kanske största möjligheten för PowerBoxen finns på fartygssidan. Världens kommersiella fartygstrafik står för mellan 4-5% av de globala koldioxidutsläppen. Att dessutom spara in på stora bränslekostnader är en ren vinst i dubbel bemärkelse. För ett rederi med 150 fartyg blir det en del pengar rakt ned i ägarnas fickor. Den adresserbara marknaden är idag 20.000 fartyg samt mer än 1000 fartygsmotorer som tillverkas årligen hos samarbetspartnern MAN Diesel & Turbo. PowerPowen erhöll i somras det slutgiltiga maringodkännadet av klassningssällskapet Loyds´ register. Opcon förväntar sig kommersiella order på marina Opcon Powerbox med start under 2013.

Opcon har under lång tid bedrivit ett omfattande och resurskrävande industrialiseringsarbete gällande Opcon Powerbox. Detta har kostat pengar och tålamod. Målsättningen har varit att skapa förutsättningar för att i ett första skede kunna producera 30-40 Opcon Powerbox om året samtidigt som strukturen ska anpassas för att göra det möjligt att växla upp takten till produktion av en Opcon Powerbox om dagen. Tillsammans med omstruktureringar och effektiviseringar i främst den svenska bioenergidelen så börjar pusslet nu ta form.

Opcon är under alla förutsättningar en kandidat till snar kursdubbling. Med lite flyt och rätt förutsättningar i omvärlden kan det bli kommande decenniums mest framgångsriska svenska industriföretag.

1,25 kr är en bra början -

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?