ONE Media är ett kommunikationsföretag som erbjuder företag kompletta lösningar när det kommer till direktmarknadsföring och kundkommunikation. Det som utmärker ONE Media är deras genomgående strategi som inkluderar planering, utveckling, implementering och uppföljning i deras uppdrag mot kund.

ONE Media har tre olika byggstenar i sin kommunikation: postbaserad, telefonibaserat och webbaserat.

Postbaserat: Kan exempelvis vara direktmarknadsföring mot kund via postutskick, VD:n poängterar här vikten av att sy ihop erbjudanden så att kunden känner att de är personligt riktade.

Telefonibaserat: Här jobbar de med direkt telefonimarknadsföring och en annan stor del av verksamheten, callcenter. Större delen av callcenter verksamheten är lokaliserad i Barcelona, vilket innebär stora kostnadsfördelar. De har byggt upp en plattform som är väldigt skalbar vilket bådar gott inför framtida expansion.

Webbaserade: Är precis som det låter och fungerar som en del i deras kompletta tjänster. Viktig del då större delen av marknadsföringens utveckling går via denna kanal.

ONE Media har två kanaler i sitt arbete, inbound och outbound. Inbound står för större delen (bla callcenter) ca 70 % och outbound (bla direkt marknadsföring) 30 %. Det är just kombinationen mellan dessa som gör det lockande för företag att anlita ONE Media, då de får tillgång till bägge kanaler och även en väldigt noggrann planering, genomförande och uppföljning av tjänsterna.

Kort historik om bolaget

  • ONE Medias verksamhet startades under 2002.
  • Noterades på aktietorget 2004.
  • April 2008 köper International Marketing & Sales Group Ltd (IMSG) ut bolaget från börsen (vid avlistningen hade ONE Media ett genomsnittligt marknadsvärde på 95 MSEK sett över en tremånadersperiod).
  • Efter finanskrisen hamnade IMSG i problem och la om strategin helt och ville inte längre ha majoritets ägande i bolag vilket ledde till att de sålde ut 75 % av aktierna till en ny ägargrupp i juli 2009.
  • En omorganisation gjordes vilket skapade en decentraliserad organisation med fokus på kostnadseffektivisering.
  • Den 21 januari 2010 återlistades ONE Media på aktietorget.
  • Under 2010 återfick de Bilprovningen som kund och vann även en stor upphandling med Com Hem.
  • I november 2010 genomfördes en nyemission av konvertibler som tillförde bolaget 9,2 MSEK före emissionskostnader. Motivet var för att främja framtida tillväxt och marknadsexpansion.
  • Under våren 2011 har ONE Media anlitat Danske Bank Corporate Finance som finansiell och strategisk rådgivare, detta för att finna alternativ kring hur verksamheten ska utvecklas. Utvärderingens fokus ligger på att maximera värdetillväxten för aktieägarna.

ONE Medias struktur
De har sedan omnoteringen på aktietorget gjort en del förändringar i organisationen. Stockholm kontoren har slagits samman till ONE Stockholm och sedan tidigare finns ONE Contact och det under 2009 nystartade ONE CPH (Köpenhamn kontor). Ovan dessa tre ligger ONE Media Holding AB där VD:n Lars Lindqvist ansvarar för övergripande strategi-, finansiering- och IR relaterade problem och lösningar. Med andra ord har de en väldigt decentraliserad organisation där de olika dotterbolagen ansvarar och styr affärsutvecklingen, lönsamheten och likviditeten. Detta tycker jag är ett väldigt passande koncept för ett företag som ONE Media då det skapar motiverade enheter med ansvarstagande och lönsamhet i fokus.

ONE Stockholm
Är en konsolidering av gamla ONE More och ONE Direct för att effektivisera arbetet och även möta den nya trenden inom DM där den postala tryckta delen blir mindre till förmån för webbaserat. De bidrar med direkt byråkompetens och flerkanlig kommunikationslösningar (Byrå, digitala kanaler och kundstrategi).

ONE Contact
Arbetar mestadels med support och kundkommunikation genom callcenters. Men de arbetar även med att skaffa kunder, underhålla kundrelationer, erbjuda kundhanteringssystem, faktureringssystem, orderhantering, inkasso och eftermarknad.

ONE CPH
De är baserade i Köpenhamn och har en liknande uppbyggnad som ONE Stockholm. Har sedan start direkt levererat vinst.

(MSEK)

2011

2010

2010

jan-mars

jan-mars

jan-dec

One Contact

Nettoomsättning

45,2

44,8

168,9

EBITDA

4,0

3,0

12,2

ONE Sthlm

Nettoomsättning

7,4

5,3

25,2

EBITDA

0,9

0,2

2,3

ONE CPH

Nettoomsättning

2,9

2,3

11,1

EBITDA

0,019

0,016

0,99

Övrigt

Nettoomsättning

1,4

1,4

8,0

EBITDA

-2,0

-1,3

-6,6

**Totalt**

Nettoomsättning

56,8

53,8

213,2

EBITDA

2,8

1,9

8,8

Noteringar från presentationen från småbolagsdagarna:

  • Lars Lindqvist ger ett intryck av att vara en väldigt driven person
  • Callcenter verksamheten – ”skalbarhet”
  • Decentraliseringen kommer ge lönsamhet
  • Inbound/outbound optimerar resultaten för kund
  • Direktavkastning inom en snar framtid
  • Kundvård
  • Byråverksamheten - utmärkelser
  • Tillväxt mål för15-20 % (2011) och 20-30 % (2012)
  • EBITDA mål 6 % (2011) och 8% (2012)
  • ”När det går bra för ett DM företag skall de kunna ligga på en EBITDA marginal på >10 %” (Lars Lindqvist)
  • 15 största kunderna svarar för 85 % av intäkterna
  • Låg likviditet i aktien
  • Förvärv aktuella
  • ”Munsbit för ett riskkapitalbolag” (kom som fråga från publiken), förnekades inte av VD:n utan hänvisade till styrelsen

(Financialhearings, 2011)

Marknaden ONE Media är verksam på den nordiska marknaden för kundkommunikation och direktmarknadsföring (DM). och är en av de ledande aktörerna på den svenska marknaden. DM-Barometern för 2010 (Swedema) visade på att DM tar en allt större del av företags marknadsföringsbudget och kommer fortsätta växa i framtiden. Den svenska reklammarknaden växer så det knackar, omsättningsrekord väntas i år och nästa år, med en totalomsättning på 34 miljarder svenska kronor (Dagens Media, 2011)

Med ONE Media kompletta lösningar så kan de bland annat växa genom att outsourcingen av kundtjänsten bland företag ökar. Marknaden är stor inom Norden och ONE Media har expansionsplaner, Norge kan vara aktuellt där de skulle kunna öppna upp ett kontor för att få marknadsnärvaro och utnyttja sin kostnadsfördelar för callcenter verksamheten i Barcelona kontra den högre intjäningsförmågan som finns inom Norges gränser. Kontinerliga upphandlingar sker då kontrakt löper ut och fler potentiella större kunder kan bli aktuella likväl möjligheten till att förlora kunder. Det bör tilläggas att marknaden är ganska konjunkturkänslig, men på senare år har det visat sig att de som satsar på marknadsföring under konjunktursvackor är ofta de som kommer ut starkast.

Några av deras större kunder just nu är: Bilprovningen AB, Bonnier tidskrifter, Bredbandsbolaget, Canal digital, Com Hem, HSB, Tre mobile, Viasat och Voddler.

Detta är stora och intressanta kunder med starka varumärken, fördelen med alla dessa är deras behov av både DM och behovet av kundtjänst vilket ONE Media kan erbjuda i sina kompletta lösningar.

Konkurrenter Det finns självklart gott om konkurrenter för ett bolag som ONE Media. Exempel på konkurrenter för ONE Sthlm är Ogilvy One, Trackster och Doberman. Som exempel föll Tracksters omsättning från 26,3 MSEK 2009 till 15,8 MSEK 2010. Det är en – 40 % nedgång medan ONE Sthlm tappade ca -27 % i omsättningen under samma tidpunkt. För ONE Contact finns konkurrenter som Reffekt och Transcom. Transcom har haft stora problem senaste åren med fallande omsättning och vinstvarnade här om dagen.

Faktum kvarstår att ONE Media må vara ett litet bolag, men likväl har de integrerade lösningar som kan erbjudas till kund, med både inbound och outbound. Detta är givetvis inte unikt, men det skapar inte bara mervärden för kunder utan också ONE Media jämförelsevis med smalare företagen som bara kan erbjuda exempelvis byråverksamhet.

Bolaget ledning och ägarstruktur:

Lars Lindqvist tog över VD posten för ONE Media den 28 Mars 2011. Han har tidigare varit management konsult med uppdrag åt bland annat ONE Media, så han känner verksamheten bra. Tidigare uppdrag: CFO för Ericsson koncernens mobiltelefonverksamhet och andra uppdrag inom privat ägda bolag utomlands. För de olika dotterbolagen återfinns Håkan Lagerberg (ONE Contact), Magnus Widgren (ONE Sthlm) och Morten Hassing-kjaer (ONE CPH).

Ordförande är Anders Torstensson som bland annat är grundare och ägare till Mankato Investments AG, som är ett riskkapitalbolag baserat i Schweiz. Noterbart är att VD:n Lars Lindqvist även är en av grundarna och ägarna. Mankato är även storägare i ONE Media med ca 20,3 % och även ägare i Avanzia som i sin tur äger 20,8 % i ONE Media. Från insiderhandeln noterar jag fem stycken avslut under 2011. Ett av avsluten på 425 000 aktier verkar vara en internförsäljning från närstående till A. Torstensson och L. Lindqvist till VD:n för ONE CPH Morten Hassing-kjaer närstående. Varav 27 634 av dessa aktier såldes under juni månad.

Aktieägare

Kapital %

Avanzia Com. Center AG

20,8%

A.Torstensson bolag (Mankato)

20,3%

Calluna Investments GmbH

18,3%

IMSG

5,0%

Om man räknar ihop ledningens aktieinnehav motsvarar det nästan 50 % av rösterna och kapitalet (via bolag inräknat), detta är inte helt ovanligt bland småbolag. Men frågan är om det kanske finns en plan att sälja ut bolaget från börsen i framtiden om värderingen kommer upp samtidigt som bolaget fortsätter utvecklas. Något som är klart som korvspad är att något skambud på bolaget kommer inte gå igenom med tanke på ledningens stora innehav.

Riskanalys

SWOT

Strengths
Stora kunder (varumärken)
God finansiell ställning
Attraktiva avtal för kund (resultatbaserad)
Skalbarhet
Inbound och outbound

Weekness
Konjunkturkänslig
Beroende av en del nyckelpersoner
Dålig likviditet i aktien
Dåliga på att visa upp sig för investerare

Opportunities
Strategiska förvärv
Expansion i Norden
Ytterligare marknader utanför Norden

Threats
Beroende av stora kunder (15 största står för 85 % av intäkterna)
Teknologisk utveckling
Ökad konkurrens

Stora kunder är både en för- och nackdel. De 15 största kundernas står för en väldigt stor del av intäkterna men då avtal skrivs på flertalet år så skapar det någorlunda stabilitet. Och med ONE Media resultatbaserade betalningsmodell (fast + rörlig), så måste de leverera utifrån uppsatta mål. Kunden betalar med andra ord extra om resultatet blir riktigt bra, de tjänar mer pengar och ONE Media tjänar mer pengar, Win-Win. Detta är självklart förknippat med risk om de skulle tappa några större kunder. Den fast delen i ersättningen finns där för att täcka upp vid mindre lyckade resultat.

De har gjort stora investeringar för att bygga upp plattformen i deras callcenter verksamhet och skalbarheten öppnar upp för framtida expansion. Och det är just ONE Contact som bringar in störst intäkter, så det bådar gott inför framtiden. Nyckelpersoner är alltid ett problem inom mindre företag, men speciellt kanske inom Media branschen. VD:n för ONE sthlm Magnus Widgren har bland annat skrivit den uppskattade boken ”27 hemliga säljknep”, och reser landet runt och håller i olika föreläsningar. Detta skapar ett mervärde för ONE Media, men även en risk om de skulle tappa en person som honom.

Den dåliga likviditeten i aktien är ett problem och deras tidigare oförmåga att göra reklam för bolaget bland investerare, detta är säkerligen en förklaring till den låga värderingen som kommer visa sig senare i analysen.

Tekniskanalys (TA) Som vanligt med mindre bolag som ONE Media är TA inte applicerbar dels på grund av den låga likviditeten vilket inte skapar jämviktpendlingar och relevanta formationer. Men för att nämna något så den långa trenden neråt. Sedan början av 2010 har aktien legat i en fallande trenden och under MA 200 (bortsett från några spikar) och bottnade den 21 mars 2011 på 3,86 KR. Sedan dess har aktien sakta klättrat upp över 4 kr. Vid åternoteringen så handlades aktien som högst till 10,5 KR och med dragna fibbonivåer från toppen till botten så skulle en 50 % retracement ge 7,19 KR. Detta kan ses som ett delmål om omsättningen i aktien ökar framöver tillsammans med bolagets utveckling.

Nyckeltal

Fakta

Aktiekurs

4,15 KR

Antal aktier (milj)

11,46

Börsvärde

50 MSEK

Soliditet*

45%

Kassa*

4 MSEK

Kortfristiga fordringar*

64 MSEK

* 31/3-11

(MSEK)

2008A

2009A

2010A

2011E

2012E

2013E

2014E

Omsättning

178,2

238,9

213,2

234,5

269,7

296,7

326,3

% Tillväxt

N/A

34,1%

-10,8%

10,0%

15,0%

10,0%

10,0%

  Kostnader

-174,5

-232,4

-207,4

-221,6

-253,5

-277,4

-305,1

  **EBITDA**

4,7

5,7

8,8

12,9

16,2

19,3

21,2

% marginal

2,6%

2,4%

4,1%

5,5%

6,0%

6,5%

6,5%

  Avskrivningar

-1,2

-1,4

-2

-1,7

-1,7

-1,7

-1,7

  **EBIT**

3,5

4,3

6,8

11,2

14,5

17,6

19,5

% marginal

2,0%

1,8%

3,2%

4,8%

5,4%

5,9%

6,0%

  _Finansnetto_

-2,00

-1,60

-1,30

-1,50

-2,00

-2,50

-1,50

  **Nettoresultat**

1,70

2,20

5,50

7,15

9,20

11,12

13,27

% vinsmarginal

1,0%

0,9%

2,6%

3,0%

3,4%

3,7%

4,1%

VPA

0,15

0,19

0,48

0,62

0,80

0,97

1,16

(före utspädning)

        **P/E**

N/A

N/A

10,5

6,7

5,2

4,3

3,6

P/S

N/A

N/A

0,8

0,6

0,5

0,4

0,3

ROE

3%

3%

8%

9%

10%

11%

12%

Jag har utgått från att de kommer öka omsättningen med 10 % (2011), det kan jämföras med bolagets mål med en ökning på 15-20 %. Omsättningen under årets första kvartal steg med ca 6 %, men det ska noteras att det brukar vara deras svagaste kvartal på årsbasis. För 2012 har jag antagit att omsättningen stiger med 15 % jämfört med föregående år och det kan jämföras med bolagets målsättning om 20-30 %. Med tanke på deras kostnadseffektivisering och fokus på lönsamhet tror jag att de kan förbättra deras EBITDA marginal något till 5,5 % jämfört 2010 och detta ligger under bolaget målsättning om 6 %. För 2012 tror jag detta ger fortsatta resultat och har antagit en EBITDA marginal på 6 % jämfört med bolaget målsättning om 8 %. Åren som följer har jag antagit en liten förbättring till 6,5 %. Vad gäller avskrivningarna har jag dragit ett snitt baserat på tidigare år. Med finansnettot har jag tagit in i beräkningarna att räntekostnaderna kommer stiga ett par år framöver med tanke på räntebanan för att sedan sjunka tillbaka som ett resultat av mindre lånebörda och ett potentiellt lägre ränteläge.

ONE Media handlas till väldigt låga multiplar för 2011 och framåt för att vara ett företag med goda tillväxtmöjligheter. Ett P/E tal på 6,7 för 2011 känns väldigt attraktivt med tanke på att jag räknat rätt lågt i både omsättningsökning och EBITDA marginal. Skulle bolaget nå upp till de högre intervallen av sina mål för 2011 och 2012 skulle aktien handlas till ett P/E tal på 5,3 respektive 2,8, vilket är väldigt lågt. Avkastningen på eget kapital är väl inget att skryta med, men dock godkänt och stigande. Kassan på 4 MSEK är kanske i det minsta laget, men de har en stor andel kortfristiga fodringar. Kassan bör stiga under året tillsammans med att bolaget ökar försäljningen och håller kostnaderna nere. Men vid eventuella förvärv så kommer andra finansierings alternativ behövas då kassan inte räcker.

Värdering För att värdera ONE Media har jag valt att använda mig av en DCF modell för att finna ett motiverat värde på aktien. Nedan följer lite beräkningar:

WACC

Risk fri ränta

3,4%

Marknadens riskpremie

4,6%

Beta

1,8

Riskpremie

5,0%

Cost of equity

16,7%

Räntekostnader (MSEK)

1,97

Räntebärande skulder (MSEK)

42,9

Skuldränta

4,6%

Skatt

26,3%

WACC

9,3%

Den uträknade WACC:en användes som diskonteringsränta. Alltid svårt att uppskatta ett Beta värde på ett bolag som ONE Media då det är väldigt låg likviditet och spread i handeln. Har lagt till en extra riskpremie på 5 % då ONE Media klassificeras som ett småbolag. Marknadens riskpremie är hämtad från PWC:s rapport (2010)

Jag har valt att lägga en tillväxt period från 2011-2014 (Tillväxten per år finns i nyckeltaltabell ovan).

(MSEK)

2008A

2009A

2010A

2011

2012

2013

2014

EBIT (+ avskrivningar)

3,5

4,3

6,8

12,9

16,2

19,3

21,2

Skatt 26,3 %

- 2,9

- 3,8

- 4,6

- 5,1

Capex

5,9

6,7

7,4

8,2

% Capex

2,5%

2,5%

2,5%

2,5%

  _ökning/min rörekap_

-3,0

1,4

2,2

2,4

1,9

2,1

  _Fritt kassaflöde_

6,2

8,1

9,1

10,0

NV FCF

5,7

6,8

7,0

7,0

NV FCF (2011-2014)

26,4

NV FCF (2015-)

137,1

Långsiktig tillväxt

5%

Motiverat värde (MSEK)

163,5

Motiverat värde per aktie

17,2 kr

Börskurs

4,15 kr

Den långsiktiga tillväxten efter 2014 har jag satt till 5 % och detta ger ett motiverat värde på 17,2 kr per aktie, vilket visar på att det finns en uppsida på hela 400 % från dagens nivåer. Kom ihåg att jag räknat på tillväxt och marginaler under intervallet för bolagets mål för 2011 och 2012.

Känslighetsanalys
Skulle de nå upp till sina egna mål för tillväxt och EBITDA marginal för 2011 och 2012 skulle de ge ett motiverat värde på 21,7 kr per aktie ceteris paribus.

En höjning av diskonteringsräntan skulle ge följande utslag beräknat på min grundanalys vad gäller tillväxt och marginaler (se nyckeltal):

Diskonteringsränta

12%

10,5 kr

14%

8,1 kr

16%

6,6 kr

En förändring i den långsiktiga tillväxten skulle ge följande utslag ceteris paribus.

Långstiktig tillväxt

3%

12,3 kr

7%

30,6 kr

8%

52,7 kr

Den långsiktiga värderingsberäkningen har givetvis en stor brist, ju mindre differens mellan diskonteringsränta och tillväxt ju större blir utslaget.

Hur man än vrider på det så visar modellen på en betydlig uppsida för aktien och att dagens värdering inte alls speglar bolagets framtida potential.

Varför ska man investera i ONE Media?

1. Stigande lönsamhet.

2. Väldigt låg värdering.

3. Skalbarheten kommer skapa tillväxt.

4. Utvärdering om expansion genomförs.

5. Kompletta tjänster (inbound & outbound).

6. Kostnadsfördelar med verksamheten i Barcelona.

7. Direktavkastning runt hörnet.

8. Uppköpskandidat

9. Marknadsföring och kundtjänst kommer inte försvinna i framtiden.

Slutsats
Sedan aktien omnoterades på aktietorget har en del förändringar gjorts inom bolaget, en decentraliserad organisation med fokus på lönsamhet har skapats. Det ska poängteras att IMSG inte sålde ut ONE Media för att de inte trodde på bolaget utan för att de led av sviterna från finanskrisen och fick helt lägga om sin strategi. VD:n Lars Lindqvist har stora visioner och tror starkt på deras organisation. Han pratar varmt om skalbarheten i callcenterverksamheten vilket kommer underlätta en expansion av företaget och ge en hög tillväxt i framtiden. ONE Medias kombination av inbound och outbound kommer vara viktigt för att ge kompletta lösningar till företag, detta kommer attrahera nya kunder givet att de fortsätter leverera kvalitativa resultat. Samtidigt som deras lite unika resultatinriktade betalningsmodell kommer attrahera flera kunder från konkurrenter.

Företaget kan tyckas ha aggressiva mål för framtiden, men även beräkningar i underkant till dessa visar på att aktien är felvärderad. Två av anledningarna till aktiens låga värdering kan tänkas vara; 1. Sedan omnoteringen har ONE Media vara alldeles för dålig på att sälja in bolaget hos investerare, detta nämner även VD:n på småbolagsdagarna. Detta är även lite av baksidan av att vara noterat på aktietorget då inte publiciteten och intresset är på topp. 2: Den dåliga likviditeten i aktien skapar inte goda möjligheter att ta en position varken för större eller mindre investerare. Om bolaget visar upp sig mer och likviditeten i aktien tilltar kommer aktien inte ligga kvar på dessa nivåer.

Sammanfattningsvis så finner jag ett motiverat värde på aktien till 17 kr jämfört med dagens på 4,15 KR och lägg där till att bolaget kan vara en kandidat för uppköp av ett riskkapitalbolag så ger det en extra krydda till caset. ONE Media handlas till ett P/E tal på 6,7 för 2011 och 5,2 för 2012 vilket känns som en väldigt attraktiv värdering. Aktien handlas till fyra gånger EBITDA för 2011 vilket borde få några att höja på ögonbrynen. En direktavkastning för aktieägarna ligger runt hörnet vilket borde kunna leda till ett större intresse bland investerare.

Jag sätter STARKT KÖP med riktkurs 17 kr på medellång sikt.

Länkar:
www.onemedia.se
www.dagensmedia.se
www.introduce.se
www.pwc.se
www.financialhearings.nu