Internationella jättar dominerar marknaden
Mabi Rent är verksamt på marknaden för hyrbilar i Sverige och erbjuder både korttidsuthyrning och långtidsuthyrning till privatpersoner och företag. De största aktörerna i Sverige är de internationella jättarna Hertz, Europcar samt Avis och Budget. Tillsammans svarade de internationella kedjorna 2010 för 71 % (1 931 mkr) av omsättningen på marknaden i Sverige. Nationella kedjor stod för merparten av den övriga omsättningen på ca 800 mkr av vilken Mabi Rent stod för 120 mkr (lokala uthyrare stod för ca 1 % av totalen). Fördelningen av antalet bilar i flottan ser i stort sett likadan ut. Branschen fick sig en törn i samband med den finansiella krisen som minskade efterfrågan på hyrbilar och omsättningen sjönk med nästan 200 mkr från 2008 till 2009. Branschen har dock återhämtat sig och omsättningen steg från 2 309 mkr 2009 till 2 735 mkr 2010 enligt branschorganisationen Biluthyrarna. Många av de mindre, lokala uthyrarna lyckades dock inte återhämta sig och omsättningen i den gruppen har minskat kraftigt det senaste året.
Mabi Rent har som slogan ”vanliga och ovanliga bilar” vilket syftar till det breda utbudet i fordonsparken som består av ca 2 000 bilar. Här finns vanliga personbilar, minibussar, lätta lastbilar m.m. och ett flertal exklusivare bilar, bl.a. Audi R8. Runt om i landet har Mabi just nu drygt 90 uthyrningsställen varav de flesta ligger i höjd med Stockholm och söderut. Uthyrningen sker genom hemsidan (som är mycket smidig och lättnavigerad) eller via telefon. Bilen hämtas ut vid överenskommet uthyrningsställe, vilka ofta drivs av franchisetagare. Dessa är ofta bilåterförsäljare eller bilverkstäder, eller i vissa fall utpräglade entreprenörer. En delmarknad är också replacement-marknaden, som syftar till uthyrning av ersättningsbilar till verkstadskunder vid skador och reparationer på deras ordinarie bilar, en marknad som har potential att växa. Merparten av intäkterna kommer från företag, landsting och kommuner varför deras efterfrågan på att hyra bilar istället för att investera i egna är avgörande. Privatpersoners efterfrågan beror till stor del på turismen, som i sin tur är väldigt konjunkturkänslig.
Flexibel storlek på fordonsparken
Mabis anläggningstillgångar uppgick 2010 till 282 mkr varav huvuddelen utgörs av bilar. Hela fordonsparken finansieras med lån från kreditinstitut och banker, vilket medför inte obetydliga effekter på resultatet i form av räntekostnader. Det är också lätt att bli mörkrädd av Mabis soliditet (runt 3-4 %) och skuldsättningsgrad (runt 22 ggr), men dessa mått ger inte en rättvisande bild av risken i bolaget. Mabi har återköpsavtal för samtliga bilar vilket medför att det finns täckning för de höga kortfristiga skulderna. Ökade räntekostnader tas ut mot höjda uthyrningspriser gentemot kunderna vilket naturligtvis har en viss negativ effekt på efterfrågan. Denna kan dock anses vara låg i förhållande till den ökade efterfrågan på hyrbilar en hög ränta har i konsumentledet. T.ex. ökar holdingkostnaderna för egna bilar för företag, stat, kommun och landsting vid en högre ränta, samtidigt som en hög ränta som följd av en förbättrad konjunktur påverkar turismen och i sin tur efterfrågan på hyrbilar positivt. Immateriella anläggningstillgångar och Goodwill utgör dessutom en mycket liten del av balansomslutningen. Skulle långivarna höja räntan kraftigt och plötsligt innebär detta en risk i och med att prishöjningen mot kunderna först kan tas ut på lång sikt. Men som det ser ut just nu finns det många indikatorer som pekar på att Riksbanken håller räntan låg ett tag framöver. Till skillnad från mindre, lokala uthyrare kan Mabi hantera en vikande omsättning och negativt resultat med att minska fordonsparken för att betala kostnaderna.
Beläggningsgraden är en viktig faktor i branschen och liksom hotell vill ha så få tomma rum som möjligt strävar biluthyrarna efter att ha så få bilar som möjligt ståendes. För att maximera utnyttjandegraden köper Mabi bilar med återköpsavtal som löper på 9-12 månader. I och med att bilarna köps in utspritt över hela året kan Mabi styra utbudet efter förväntad efterfrågan. Både resultat och omsättning har sedan börsintroduktionen uppvisat en stigande trend och förväntas fortsätta på samma bana. Målet för omsättningstillväxten för 2011 sattes till 30 % vilket utifrån den uppvisade omsättningstillväxten för första halvåret om 37 % inte alls verkar omöjligt. Den närmsta tiden kommer jakten på marknadsandelar vara av högre prioritet än resultatet. Resultatutvecklingen väntas minska en aning under kommande expansionsfas för att sedan åter öka. Branschorganisationen Biluthyrarna visar statistik över omsättningstillväxt och tillväxten i antalet bilar i flottan för de största företagen och jämför Q1 2010 med Q1 2011. Mabi ligger i topp i båda kategorierna, men av mest relevans är jämförelsen med Sixt som är nästan exakt lika stora inom båda områdena på den svenska marknaden. Mabi visar upp en omsättningstillväxt på 49 % medan Sixt mäktar med 23 %. Tillväxt i antalet bilar i flottan ger hela 63 % för Mabi och endast 5 % för Sixt.
En stor fördel Mabi har gentemot de internationella konkurrenterna är det faktum att Mabi i grunden är svenskägt. Detta innebär attraktiva erbjudanden till franchisetagare som inte behöver betala licensavgifter till utlandet som de annars hade belastats med. Av den anledningen är kanske mackar som Statoil och OKQ8 med uthyrning vid sidan av huvudverksamheten att betrakta som större hot. En annan fördel gentemot de internationella konkurrenterna är flexibiliteten. Som mindre företag med än så länge verksamhet endast i Sverige är det lättare att anpassa sig efter kundens specifika behov, som kan bero på geografisk placering eller efterfrågan på speciella bilmärken. Priserna ligger i ungefär samma nivå, men den högre graden av service ger Mabi klara konkurrensfördelar. Avsaknaden av inträdeshinder på marknaden är en riskfaktor; företag som är verksamma inom bilbranschen kan till ganska låga kostnader och mindre omställningar etablera sig på uthyrningsmarknaden och utgöra hot mot Mabi.
Konjunkturberoende tillväxt
Som jag ser det är Mabi ett relativt konjunkturberoende företag. VD André Schleeman pekar på fördelar av lågkonjunktur såväl som av högkonjunktur, men av allt att döma är en högkonjunktur utan tvekan att föredra. Finanskrisen 2008 visade tydligt att efterfrågan minskade och påverkade omsättningen negativt, inte bara för Mabi, utan för hela branschen. Mycket pekar mot att vi står inför en orolig höst och rädslan för en recession påverkar investeringsaptiten. När finanskrisen inträffade befann sig Mabi i en expansionsfas och det tog därför tid att anpassa företagets kostnader till den minskade efterfrågan. Baserat på Mabis mål för omsättningstillväxten 2011 tolkar jag det som att Mabi fortfarande befinner sig i en expansionsfas, om än med bättre finanser än 2008. En viktig säkerhetsfaktor är att beroendet av privatpersoner och deras turismvanor inte är alltför stort. I lågkonjunktur investerar företag och kommuner inte lika mycket i bilar vilket ökar efterfrågan på hyrbilar. Dessutom är kontrakten med företag och kommun långsiktiga och inte lika föränderliga som privatpersoners konsumtion.
Mabi har för avsikt att påbörja en internationell lansering av verksamheten och om 2011 blir ett lyckat år kan detta ske redan 2012. Detta innebär en enorm tillväxtmöjlighet, kanske med början i de nordiska grannländerna för att sedan göra entré på den europeiska kontinenten. Samtidigt innebär detta ökade kostnader och osäkerhetsfaktorer i form av valutarisker och lokala regler m.m. Inför en sådan expansion kan det krävas en starkare balansräkning, kanske genom en nyemission framöver.
I Mabi Rents styrelse sitter bland andra Tommy Smidestam och Svante Carlsson, som också är ordförande. Tillsammans äger de drygt 55 % av aktierna och rösterna i företaget. Det är alltid ett gott tecken när styrelsemedlemmarna har ett stort ägande eftersom man då kan vara säker på att deras intresse är samma som småägarnas. Samtidigt har övriga ägare en väldigt liten chans att påverka vid bolagsstämmor. Det ska också nämnas att det i styrelsen sitter en kvinna född på 60-talet; övriga styrelsemedlemmar är män födda på 40-talet, så särskilt kvoterat kan man inte säga att det är. VD André Schleemann har varit VD sedan 1995 och har sedan starten 1989 varit anställd på Mabi Hyrbilar. Även han har ett betydande ägande i Mabi. Sedan förstagångsanmälan i juni förra året har ovan nämnda insiders i företaget inte agerat nämnvärt åt endera hållet.
Mabi Rent är ett litet företag med ett börsvärde om knappt 40 mkr och handlas på Aktietorget. Detta medför risker i form av låg volym och att aktien noterades först 2010 innebär en avsaknad av historisk data. Detta kombinerat med de konjunkturella riskerna och litet eget kapital i förhållande till tillgångarna kan vara anledningar till att bolaget handlas till ett P/E-tal om 4 beräknat på 2011 års förväntade resultat. Räknat på 2012 års resultat blir P/E-talet mycket låga 1,9 vilket, givet att vi inte går in i en recession, inte känns välmotiverat. Om Mabi lyckas slå sitt utsatta mål - och det har man tidigare bevisat att man kan - om en omsättningstillväxt på 30 % för 2011 med medföljande resultatutveckling står aktien inför en betydande uppvärdering.
I likhet med resten av börsen har Mabi Rent fallit under augusti månad. Ett kraftigt fall i början av augusti gjorde att aktien bröt igenom tidigare stödnivån vid 6 kr och även 5,8 kr. Efter en positiv rapport den 23 augusti handlades aktien upp en aning och ligger för närvarande på 6 kr. Vinsten/aktie för helåret 2011 kommer att vara beroende av konjunkturutvecklingen resten av året och hur mycket efterfrågan har förändrats efter senaste rapporten. Förväntningarna för det första halvåret överträffades vilket jag så här i efterhand tror kan ha varit nödvändigt för att målet om en omsättningstillväxt på 30 % för helåret ska kunna uppnås. Min rekommendation blir avvakta för riskaverta för att se hur konjunkturen utvecklar sig de närmsta månaderna, men i grunden ser jag Mabi Rent som ett bolag vars aktie har stora möjligheter att dubblas inom en inte alltför avlägsen framtid. Mer riskbenägna investerare rekommenderar jag att köpa redan nu, då jag trots riskerna anser att Mabi Rent på lång sikt handlas till en ordentlig rabatt. På lång sikt får man också ta del av den planerade utdelningen om 0,45 kr/aktie 2011 och 0,95 kr/aktie 2012. Givet en inte alltför dyster och långvarig negativ konjunkturutveckling, och ett P/E-tal för 2012 i nivå med dagens P/E-tal (4) på 2011 års förväntade resultat, sätter jag riktkursen 12 kr på 16 månaders sikt.
Fredrik Lüsch