InXL Innovation – P/E 5,3 och 8% direktavkastning
2013-02-18 15:20, Edited at: 2013-02-20 12:45Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
InXL är en liten IT-koncern bestående av fyra intressanta dotterbolag med fin tillväxtpotential. Att bolaget ägs i huvudsak av ledningen, delar ut pengar till aktieägarna och endast värderas till P/E 5.3 gör inte saken sämre.
Litet, okänt och bortglömt. Ja, det skulle vara en bra beskrivning för lilla lundabaserade InXL på First North som har ett börsvärde på blott 34 msek. Bolagets ägs i huvudsak och av styrelse och ledning vilket tyvärr bidrar med en rätt liten free-float. VD själv äger 17,6% av bolaget. InXL består av fyra dotterbolag, beskivna nedan.
Mashie
Mashie erbjuder ett onlinebaserat IT-system för storkök som syftar till att underlätta hantering och administration av matinköp, matlagning, näringsinnehåll, menyer etc. Tjänsten används idag framgångsrikt hos flera kommuner landet över och börjar även bli allt större även inom den privata sektorn. Tillväxtpotential är god även på global basis och detta är i mina ögon det intressantaste dotterbolaget som dessutom kan uppvisa riktiga fina skalfördelar i takt med att omsättningen växer.
Grade
Grade erbjuder lösningar inom e-learning och är i dagsläget det enda dotterbolaget som inte är lönsamt. Bolaget har utöver mjukvaran även flertalet konsulter inhouse som kan skräddarsy färdiga paket för företags e-learning. Dessutom kan företag skapa egen e-learning-utbildning via Grades plattform om de hellre vill det.
Avensia
Avensia erbjuder fullskaliga e-handelslösningar där de gör allt från "ax till limpa". Kundlistan är imponerande med kunder som Intersport, Kjell&Company, Katshing, ICA, Posten, Apoteket. Katshing har under de senaste åren utsetts till årets webbutik på Mobilgalan vilket är ett mycket gott betyg till Avensia.
Force12
Force12 är ett relativt nystartad konsultbolag med fokus på systemutveckling. Anställer framförallt riktigt seniora konsulter. Har bland annat Alfa Laval, Tetrapak och ABB på kundlistan. Bolaget har också en modell där konsulterna till stor del kan välja hur stor andel av lönen de vill ska vara fast/rörlig vilket skapar ett långsiktigt hållbart upplägg för både arbetstagare och arbetsgivare.
Senaste rapporten och prognos för 2013
Q4 var svagare än väntat, framförallt lönsamhetsmässigt. Det står i rapporten att en del större affärer förskjutits in i Q1 vilket kan borga för en bra start på 2013.
Grade är enda sorgebarnet idag men bolaget tog en stor order från Region Skåne i slutet av januari vilket är mycket positivt. När väl Grade börjar bidra till koncernens vinst kan detta bli riktigt intressant.
Bara Mashie, som 2012 omsatte 11,15 msek med 2,63 msek i rörelseresultat (23,6% rörelsemarginal) borde utan problem kunna motivera dagens värdering av InXL på 34 msek.
För 2013 räknar jag med att InXL kommer kunna öka omsättningen med cirka 15% till 72 msek. Främst skall denna förbättring komma från ökad försäljning för Grade och fortsatt fin tillväxt inom Mashie. Bara ordern Grade vann hos Region Skåne bör kunna hjälpa bolaget en bra bit på vägen.
InXL bör kunna klara detta utan att öka kostnaderna markant men om vi ändå räknar med en liten ökning av kostnaderna, främst inom personal, så blir då rörelsemarginalen 12% vilket ger ett rörelseresultat på 9 msek.
Eftersom bolaget har 55 msek i underskottsavdrag så kommer ingen skatt behöva betalas på många år och vinsten per aktie skulle bli 0,25 öre. Utdelningen skulle sannolikt då även bli 8 öre per aktie
Baserat på dagens kurs på 1 kr så har vi alltså följande nyckeltal för 2013.
P/E 4 (eller 5.3 om vi räknar med 22% schablonskatt)
EV/EBIT på 3.6 (bolaget hade 4 msek i nettokassa vid årsskiftet)
Direktavkastning på 8%
Vad är då en rimlig värdering på bolaget?
InXL har även efter 2013 fortsatt mycket god tillväxt- och lönsamhetsförbättringspotential. På lång sikt, med stabil lönamhet inom Grade och skalfördelar inom Mashie bör koncernens rörelsemarginal kunna uppgå till minst 20%.
Detta motiverar ett P/E-tal på minst 14 men om vi är riktigt konservativa med anledning av bolagets något brokiga historik och oerhörda litenhet i dagsläget (småbolags- och likviditetsrabatt) så bör ett rimligt P/E-tal för 2013 vara 8 justerat för schablonskatt.
Vi får då en riktkurs 1.5 kr. Årets utdelning är klubbad till 4 öre per aktie att utbetalas i maj, 4% direkavkastning. Fortsätter omsättningen och lönsamheten att utvecklas i samma takt kommer vinsterna stiga kraftfullt framöver vilket bör kunna innebära en fin vidare uppsida i aktien.