Post entry

Hexatronic: Tillväxtcase med låg värdering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hexatronic är ett spännande tillväxtföretag med känsla för affärer som verkar på en marknad där vi kan förvänta oss att se en fortsatt god investeringstakt i framgent. Dels tack vare ökade kapacitetskrav eftersom bruket av streamade tjänster ökar, dels samhällets satsningar inom bredbandsutbyggnad.

Introduktion och händelser

Bolaget har sannerligen genomgått en kraftig uppväxling under det sista året där två substantiella förvärv har bidragit till en tydligare profilering och kundanpassning. Hexatronic är en koncern bestående flera bolag som i sin tur verkar på olika geografiska marknader. Sett till helheten erbjuder Hexatronic ett heltäckande utbud av produkter för bredbandskommunikation och installation, FTTH (Fiber to the home). Marknaden för fiberutrustning och bredbandskommunikation är som så många andra utsatt för hård konkurrens, men bolagets hela produktlinje gör deras vision konkurrenskraftig och ledningen har visat prov på god förhandlingsförmåga.

Förmågan att göra bra affärer påvisades genom köpet av Ericssons fiberkabelverksamhet i Hudiksvall förra året. I ett slag kom omsättningen att öka från 26 Mkr första kvartalet (1 september till 30 november) 2013 till 160 Mkr nästkommande kvartal. Året dessförinnan, dvs. andra kvartalet 2012, hade omsättningen legat på 16 Mkr. Det är en tiofaldig ökning tack vare förvärvet. Köpet av verksamheten finansierades av en nyemission om 49,2 Mkr som aktieägarna fick skjuta till. Aktien har premierat den som satsade på affären. Köpet har varit framgångsrikt. Ledningen lyckades förhandla fram en avbetalningsplan och räknar med att förvärvet kommer att kunna betala sig själv genom det redan positiva kassaflödet som verksamheten genererar. Ser vi till kassaflödet, enligt senaste delårsrapporten, så var detta från den löpande verksamheten mellan 1 september 2013 och 31 maj 2014 motsvarande 38,4 Mkr.

Hexatronic förvärvade vidare Proximion i augusti och väntas kunna tillföra ytterligare komponenter och erbjudande i Hexatronics produktlinje. Köpeskillingen uppgick till 55 Mkr där 15,6 Mkr betaldes kontant och 39,4 Mkr erlades genom nyemitterade aktier i Hexatronic till en kurs om 19 kr. Bolaget värderas till 470 Mkr vid 19 kr per aktie. Intressant att nämna och notera med Proximion är att dess verksamhet erbjuder konkurrenskraftiga lösningar inom nätverksövervakning och sägs kunna ta Hexatronic till den globala arenan. Hexatronic har i samband med dessa förvärv även profilerat sig än mer fiberkommunikation på såväl land som till sjös.

Siffror

Jämförelsevis är det nyttigt att se vart bolaget stod rörelsemässigt under 2012/2013.

Nettoomsättningen låg på 70 Mkr

Resultat före avskrivning 3 % (EBITDA marginal motsvarande 6,07%)

Balansomslutning 30 Mkr

Soliditet 50 %

Antal anställda 15

Bolagets siffror fram till och med kvartal tre avseende 2013/2014 påvisar;

Nettoomsättningen låg på 357 Mkr (317 Mkr om man ser till
jämförelsestörande poster)

Resultat före avskrivning 44 Mkr (34 Mkr) (EBITDA marginal motsvarande
10,8 %)

Nettoresultat 30,5 Mkr

Soliditet 34 %

Antal anställda 129

Bolaget under kalenderårets nio första månader ett resultat om 1,25 kr per aktie. Det fjärde kvartalet kommer att bidraga mindre till året totala resultat eftersom det inbegriper semesterperiod.

Koncernen har tydliga mål och bedöms, sett utifrån ledningens förmåga att realisera idéer och tidigare mål, som realistiska. Dessa är hämtade från kvartalsrapport 3 2013/2014.

1. Nå en EBITDA marginal motsvarande minst 10 %,

2. Alla bolag i koncernen skall växa mer än sin marknad organiskt,

3. Soliditet om minst 30 procent.

4. Koncernen skall nå en lönsam omsättning om minst 500 Mkr till och med bokslutet 2016/2017.

Ser vi till marginalen så har den förbättrats avsevärt från drygt 6 % till 11,1 %. Jämför vi med sammanställningen mellan 2013-12-01 och 2014-02-28 låg rörelsemarginalen på 15,3. Koncernens nyförvärvade Proximion visar en lönsamhetsgrad på uppemot 20 % i rörelsemarginal. För 2014 beräknas bolaget 30-35 Mkr vilket motsvarar styvt 9-10 % av totala nettoomsättningen om man ser på årsbasis för koncernen. Förvärvet ger en marginellt sett högre lönsamhet totalt sett samt ökar omsättningen mot målet om 500 Mkr. Växer koncernen 20 procent per år är det målet i hamn efter två år, dvs. 2016/2017.

Ledningen har sagt i senaste kvartalsrapporten att de är öppna för förvärv om rätt tillfälle skulle yppa sig. Jag tror att om ledningen kan identifiera ett förvärv till ett rimligt pris som kompletterar koncernens produkt och tjänster eller ökar omsättningen så som Ericssons fiberkabelverksamhet har gjort så tror jag att förvärv inte är alltför orealistiskt, tvärtom. Trots det senaste årets uppväxling så finns det ambitioner om att greppa goda tillfällen. Ledningen har visat prov på bra förmåga att hitta lönsamma förvärv och se till bibehållen god lönsamhet.

Vad talar för bolaget

Några saker som talar för verksamheten och möjlig tillväxt;

1. Tecknat distributionsavtal med Tawasol (Jordanien) och Al Baud (Quatar). Det ger en större kundbas.

2. Likvida medel motsvarande 58,8 Mkr. Därtill en rörelsekreditram motsvarande 50 Mkr, samt ram för företagsförvärv hos Nordea inför beslut om förvärv. Bolaget har inga räntebärande skulder. Det ger möjlighet till ytterligare företagsförvärv.

3. Bolaget prioriterar lönsamhet framför volym och är kassaflödespositivt.

4. Ledningen är öppen för företagsförvärv.

Risker

Bolaget verkar på en teknologimarknad och där konkurrens kan mäta sig med tekniska produkter. Vidare kan priset på koppar påverkas sett till efterfrågan och utbud, men risken i det sammanhanget får anses vara försumbar. Dagens ränteläge är mycket förmånligt men om räntan går upp kan tillgången på medel försämras och bolaget få svårare att göra företagsförvärv.

Framtiden

Jag tycker att bolaget är intressant därför att deras produkt och verksamhet är högst aktuell sett till Sveriges nuvarande och kommande behov av att bygga ut den digitala infrastrukturen. Det bäddar för en möjlighet att växa inte bara genom förvärv utan även organiskt. Just den aspekten att Hexatronic erbjuder hela kedjan, FTTH, gör att de kan ta större kontrakt och inte behöva ta hjälp utifrån i vissa moment. De är självförsörjande gentemot kund och det b��r kunna tala för bra upphandling genom t.ex. LOU.

Koncernen tjänade styvt 0,49 kr per aktie under tredje kvartalet 2013/2014 och totalt de tre första kvartalen 1,25 kr per aktie. Eftersom semestern infallet i fjärde kvartalet är det rimligt att räkna med ett väsentligt lägre resultat under detta kvartal. Ponera att koncernen kan visa en vinst om 1,30 kr per aktie. Bolagets aktie har pendlat mellan 18,50 och 19 kr den senaste veckan och vid 19 kronor innebär det en P/e 14,6.

Säg att koncernen kan öka omsättningen med 20 procent under nästa år och vinsten ökar till 1,56 kr per aktie så motsvarar det en P/e-värdering om 12. Då räknar jag också med att rörelsemarginalen stiger till 14 procent. Det må vara något i överkant men mot bakgrund av ledningens förmåga att integrera verksamheterna och fokus på lönsamhet är det inte orimligt. Dock skall det tas i beaktande att de varulager som ingicki Ericsson-köpet var rabatterade och när dessa är förbrukade stiger anskaffningskostanaden. Det skulle kunna plana ut marginalen. Den reala effekt kvarstår emellertid att se.

En koncern som Hexatronic är ett tillväxtcase som förtjänar en högre värdering motsvarande P/e 20. Det ger en riktkurs mot 30-31 kr per aktie utifrån nästa 2014/2015 års vinstprognos om 1,56 kronor. Det ger en total uppvärdering av dagens aktiekurs på dryga 58 procent.

Rekommendation köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?