Post entry

Hexagon vs Trimble - framtida kurspotential i Hexagon!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hexagon faller som en sten och branschkonkurrenten Trimble stiger. Är gräset grönare på andra sidan och skall man växla över från Hexagon till Trimble? Att branschen har en säker tillväxt både på kort och på lång sikt finns det ingen som ens är tveksam till. Tror insynspersonerna på bolaget?

Den potentiella marknaden har mycket stor potential och det som driver Hexagons tillväxt på kort och långs sikt är Urbanisering, Befolkningstillväxt, Medelklasstillväxt, Åldrande population. Som alla driver försäljning av Hexagons tjänster och produkter. Bolaget siktar på att nå 3,5 Billion EURO i försäljning 2015. Om världskonjunkturen eller omvärlden påverkas, så att den organiska tillväxten ej är möjlig, kommer Hexagon göra strategiska förvärv som säkrar det uppsatta målet avseende omsättning. Hexagon har alltid historiskt klarat sina tillväxtmål på lång sikt - vilket talar för bolaget.

Bolaget har efter den genomförda nyemissionen en balanserad balansräkning och en god soliditet (45% 2011-06-30). Vinsten är stigande och i kommentarer till Q2 sa CEO Ola Rollén att Operating margin ligger redan på 23% Q2 om man rensar för sådant som skall bort. Hexagon har målet att 2015 nå en Operating margin på 25%, vilket inte alls känns relevant.

Genom förvärvet av Intergraph har nu bolaget möjlighet inte bara att vara bäst på att mäta allt globalt, utan kan även presentera modeller av den reella världen. Genom detta skapas även ett konstant flöde av uppdaterad information för att öka kvalité och effektivitet mot bolagets kunder. Denna kvalité och effektivitet ligger långt fram och är en konkurrensfördel jämfört med bolagets konkurrenter.

Bolagets styrelse/huvudägare och företagsledning tillsammans med bolagets tjänster och produkter skapar en stark trovärdighet att nå de uppsatta finansiella målen 2015 som en av de ledande på denna marknad.

Bolaget har en större order "back-log" än någonsin inom Affärsområdet Meterology per 2011-06-30 och "back-logen" har fortsatt växa under juli månad säger CEO Ola Rollén som en kommentar till Q2-rapporten. Som det ser ut nu finns det en risk att viss del av försäljningen/leveranser förskjuts till 2012. Även inom Technology är orderingången mycket positiv. En trigger kan vara att denn stora back-logen minskas och blir försäljning/leveranser under Q3 och Q4.

Men en annan trigger kan vara att Hexagon värderas på samma sätt eller i närheten av hur huvudkonkurrenten Trimble värderas.

Jag har gått igenom Hexagons och Trimbles Q2-rapporter och har gjort följande iakttagelser. Hexagon Net Sales 539,4 MEURO jmf med Trimble 285,7 MEURO. Operating earnings Hexagon 114,3 MEURO jmf med Trimble 36,2 MEURO. Operating margin i % Hexagon 21,0% jmf med Trimble 12,7%. Earnings before taxes excl Non-curring items Hexagon 99,5 MEURO jmf med Trimble 36,2 MEURO. Earnings before taxes Hexagon 95,4 MEURO jmf med Trimble 42,2 MEURO. Net earnings Hexagon 76,3 MEURO jmf Trimble 37,6 MEURO.

Earnings per share, exkl. non-recurring items Hexagon 0,22 EURO jmf Trimble 0,30 EURO. Jämför man sedan aktiekurserna omräknat till EURO så ligger Hexagon på 11,47 (105 SEK) jmf med Trimble 27,30 (38,90$). Tittar man på en värdering så värderas idag på börsen Hexagon till 13,0 ggr Earnings per share 2:a kvartalet *4 medan Trimble värderas till 22,6 ggr Earnings per share 2:a kvartalet * 4. Om Hexagon skulle värderas på samma sätt som branschkollegan/konkurrenten Trimble så skulle aktiekursen ligga på 182 kr. Det är många störr aktörer vars analyser också pekat på en målkurs i intervallet 170-185 SEK. Hexagon redovisar en stark rapport trots fördröjningen med snabbtågen i Kina - och går man igenom rapporten så ser man att det är valutaeffekterna Schweizerfrancen som är den lilla boven i dramat och små kvarvarande redovisningstekniska effekter av Intergraph-förvärvet.

Efter denna genomgång är min bedömning att Hexagon helt klart är well on track mot sina finansiella mål 2015. Jämförelsen med Trimble borgar för en framtida stor kurspotential i Hexagon eftersom de också borde kunna dra nytta av sin storlek i branschen och bolagets nya tjänster och produkter i och med Intergraph-förvärvet.

Det finns inget fundamentalt som motiverar den kursnedgång som Hexagon haft senaste månaden/månaderna. Kan det vara så att insynspersoner som sålt under dessa månader påverkat kursen negativt? Det kanske behövs köp av dessa igen för att visa att man tror på bolaget och att Hexagon är klart undervärderad jämfört med Trimble?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?