Post entry

HCS Holding - Stor potential till låg risk

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det lilla bolaget på First North står inför ett spännande 2014. Bolaget visar god tillväxt med fantastisk vinstmarginal. Under Q1 2014 var vinstmarginalen hela 53% efter skatt.

Allmänt
HCS Holdings kärnverksamhet bedrivs i dotterbolaget Effnet AB, som utvecklar och säljer programvara som ökar effektiviteten och hastigheten för IP-trafik i mobila, fasta och satellitbaserade nätverk. Typiska kunder är tillverkare av chipsets, protokollstacks, infrastrukturutrustning och terminaler inom främst telekom. Effnet är den globalt ledande leverantören inom sitt område. Utöver kärnverksamheten kommer moderbolaget att positionera sig som en attraktiv samarbetspartner till bolag som söker kapital, ägarspridning, notering eller förstärkning av lednings- och styrelseresurser.

Året 2013
2013 var ett lyckat år för HCS Holding, som är noterat på First North OMX. Bolaget har gynnats av utvecklingen inom mobiltelefonitekniken LTE. 3GPP LTE, med sin kommande generation LTE Advanced, kommer att vara den dominerande mobiltelefonitekniken för en lång tid framöver. Tack vare detta ser bolaget ett ökat intresse för sina produkter. Under 2013 licensierade man sina produkter till ett flertal bolag:

*Intel
*Alcatel–Lucent
*Freescale
*Altiostar Networks
*GCT Semiconductor
*Tietoenator
*Siemens

VD och koncernchef, Aniruddha Kulkarni, beskriver bolagets framgångar och framtida möjligheter så här i årsbokslutet för 2013:
"Våra framgångar är resultatet av många års hårt arbete och engagemang från Effnets team. Våra produkter och tjänster är uppskattade och värderas på grund av den höga kvaliteten och vårt teams professionalism. Med detta team vid min sida, ett starkt stöd från en aktiv styrelse, vår starka ekonomi och med vår valda strategi som vägledning är jag mycket optimistisk avseende framtida framgångar och tillväxt för vårt företag."

Marknad
Hur ser då marknaden ut för bolagets produkter? Utvecklingen inom mobiltelefonitekniken LTE ökar efterfrågan av Effnets produkter. I slutet av 2013 fanns det ca 231 miljoner LTE-abonnemang globalt. 2019 kommer det finnas fler än 2 miljarder LTE-abonnemang. 56% av alla LTE- abonnemang kommer att använda någon typ av VoLTE-tjänst i slutet av 2019. Det kan man kalla för hyfsad tillväxt!
http://www.fiercewireless.com/europe/press-releases/abi-expanding-lte-coverage-priming-volte-adoption-and-mobile-devices-shipme

Hur kommer då Effnet att gynnas när antalet LTE-abonnemang och VoLTE-tjänster ökar med flera 100% om året mellan 2014-2019? Så här skriver VD i 2013-bokslutet:

"LTE är helt baserad på paketförmedlad kommunikation vilket innebär att man använder VoIP istället för kretskopplad rösttrafik. Uppgraderingen av WCDMA nätverk till HSPA har lett till kraftigt ökad datatrafik vilket också gynnar Effnets produkter som reducerar bandbreddsbehovet"
"IPv4 adresserna kommer att ta slut mycket snart och vi kommer därmed att börja se en övergång till IPv6. IPv6 ger ytterligare overhead och det kommer därmed bli ännu viktigare att reducera overheaden från pakethuvudena. Detta kombinerat med den ökande mängden användare och den ökade trafiken bygger upp Effnets framtida marknad
."

Kort sagt; telekomnätverken går mot en paketförmedlad kommunikation som baseras på IP-protokollet. Till exempel kan nämnas att ROHC, en av Effnets produkter, reducerar nästan 50% av ljuddatat i en VoLTE-sändning:
"RoHC can achieve a nearly 50% reduction in the size of VoLTE audio transmissions, thus decreasing bandwidth needed for any single call and increasing the overall number of users on an eNodeB site"
http://www.spirent.com/~/media/White%20Papers/Mobile/VoLTE_Deployment_and_the_Radio_Access_Network.pdf http://www.effnet.com/sites/effnet/pages/uk/products_rohc.asp

Investera i HCS Holding
Varför ska man då investera i HCS Holding?

1) Bolagets befintliga kunder. Ta en titt på referenslistan och fråga er hur ett litet företag från Luleå kan ha erövrat så stora internationella företag? Dessutom har bolaget fler kunder än de som presenteras på referenssidan. VD har förtydligat med dessa ord:
"Alla våra kundavtal har sekretessklausul som förhindrar oss att ge detaljer om avtalet. Vi får därför förhandla hårt för att kunna skicka ut pressmeddelande och för att åtminstone kunna namnge dem. Vi har lyckats oftast med det men inte alltid."
http://www.effnet.com/sites/effnet/pages/uk/references.asp

2) Bolagets befintliga kundavtal som sträcker sig under många år med återkommande och ökande försäljning. VD uttrycker sig så här:
"Under 2013 fortsatte Effnet AB framgångsrikt sin strategi att bygga en kontraktsportfölj med återkommande och stigande intäktsströmmar. Detta har lett till att bolaget inom de närmsta åren har begränsad operativ risk och därför kan utforska satsningar på nya och närliggande områden."

3) Typen av kundavtal; licens- och royaltyavtal som spänner över lång tid. Bolaget besitter en kontraktsportfölj som till stor del består av royaltyavtal. VD klarlägger i 2013-bokslutet:
"Affärsidén för Header Compressionverksamheten bygger på en modell med återkommande intäkter. Modellen består av olika komponenter där kunden antingen betalar en direkt ersättning, en royalty per enhet eller en årlig avgift för licensen samt en årlig supportavgift. Royalty betalas normalt av en kund efter fullföljd integration av Header Compression och när försäljning kommit igång."

I prospektet som upprättades i februari 2014 skriver styrelsen:
"Den nuvarande verksamheten i dotterbolaget Effnet AB har idag starka finanser och genererar ökande försäljning, vinster och kassaflöden. Den lagda strategin som syftar till uppbyggnad av en långsiktig portfölj med royalty bärande kontrakt har fungerat bra och kommer även fortsatt att gälla. Den operativa risken i bolaget är därför låg inom överskådlig framtid och det föreligger för närvarande heller inte något kapitalbehov i den existerande rörelsen."

4) Effnet har verkat tidigt i marknaden och det är först nu som produkterna börjar användas i stor skala. Det stora antalet royaltyavtal innebär att bolaget har förskjutit en stor del av sin försäljning på framtiden och den finns inte balanserad som någon tillgång. Enkelt sagt; bolaget har redan tagit kostnaden för den försäljningen men inte intäkten. Royaltyförsäljningen kommer att öka, från en väldigt låg nivå, i slutet av 2014 och ta fart ordentligt under 2015.

5) Bolagets kvalite som kännetecknas av hög tillväxt, kostnadseffektivitet och höga vinstmarginaler. Rörelsekostnaderna har i princip legat still från 2011 (3,8 MSEK) till och med 2013 (4,0 MSEK). Under den här tiden har nettoomsättningen ökat från 3,4 MSEK till 6 MSEK, alltså med 76,5 %! Ännu mer imponerande blir det när man tar i beaktande att marknaden för bolagets produkter var i tidigt stadie under intervallet. I Q1 rapporten för 2014 var vinstmarginalen, exklusive engångskostnader, 53% efter skatt!

6) Väldigt kompetent styrelse och VD. Styrelsen äger dessutom 22,6 % av bolaget.

7) Finansiell styrka; kassan var i utgången av Q1 2014 26,9 MSEK. Kundfordringarna var rekordhöga på 2,7 MSEK tack vare rekordförsäljning, vilket talar för ett starkt kassaflöde under Q2 2014. Dessutom är bolaget skuldfritt.

8) Den förhållandevis stora kassan ska användas till följande:

  • Komplementförvärv för att stärka och vidareutveckla den befintliga kärnverksamheten.
  • Produktutveckling, tillsammans med existerande och nya kunder.
  • Bli en attraktiv samarbetspartner för bolag som söker kapital, ägarspridning, notering eller förstärkning av lednings- och styrelseresurser.
  • Ledningen har visat gott omdöme vid tidigare investeringar och utdelningar. Jag är helt övertygad om att de kommer skapa aktieägarvärde.

Försiktig prognos för 2014 utan förvärv

  • Omsättning 8,4 MSEK. En ökning med 40%.
  • Nettoresultat efter skatt 3,43 MSEK. En ökning med 102%.
  • Kassa 30 MSEK.
  • Värdering av dotterbolaget Effnet AB, PE 25, ca 85,8 MSEK.
  • Värdering koncern, inklusive kassa, 115,8 MSEK.
  • Riktkurs 22,4 SEK per aktie. Senaste kurs 16,8 SEK per aktie.

Framtid baserad på royalty
Jag ser HCS Holding (Effnet AB) som en väldigt intressant investering tack vare de många royaltyavtalen som man tecknat med några av de största telekomföretagen. Vi vet inte vad som står i avtalen men vi vet att LTE och LTE Advanced är nyckeln till royalties. Dessutom vet vi att marknaden översvämmas med LTE-produkter under 2014. Ett exempel är China Mobile som räknar med att sälja ca 100 miljoner 4G-telefoner under 2014 i Kina.
http://www.china.org.cn/business/2013-12/19/content_30939529.htm

Enligt nedanstående länk beräknas Qualcomm få leverera 70% av dessa chip, medan Marvell beräknas leverera 15%.
"Qualcomm chips will probably be in about 70 percent of China Mobile’s LTE-capable phones this year, Kundojjala said. Marvell will follow with as much as 15 percent, he estimated."
http://www.bloomberg.com/news/2014-03-30/qualcomm-to-get-boost-as-china-mobile-pushes-fast-global-phones.html

Ganska intressant att dessa 2 kunder till Effnet AB kommer att leverera minst 85 miljoner LTE-chip enbart till den kinesiska marknaden under 2014. Betänk vad det skulle innebära om Effnet AB får 10 öre i royalty per chip? Det skulle innebära en nettomsättning på 16,9 MSEK (8,5 MSEK + 8,4 MSEK) och en nettovinst på 10 MSEK under 2014, dvs en omsättningstillväxt med 182%, en nettovinsttillväxt på 488% och en målkurs på 55,2 SEK per aktie.

Positionera er för stor potential till relativt låg risk!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?