Post entry

Genesis IT: Potential med behov av marknadskommunikation

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Genesis IT redovisar bra kvartalssiffror för Q4, men trots en synligen stabil verksamhet är frågetecknen kring verksamheten och framtiden många. Genesis IT är ett bra exempel där bättre marknadskommunikation skulle kunna lyfta aktien mycket.

Det är alltid lika frustrerande att läsa en kvaralsrapport som inte redovisar kvartalssiffror, utan endast YTD-siffror, som är fallet när Genesis IT rapporterar. I kombination med brutet räkenskapsår* och jämförelseperioder som inte är lika långa lyckas Genesis skapa maximal förvirring. Vill vi få en uppfattning om senaste kvartalet måste vi återskapa en egna kvartalssiffror för Genesis, genom att jämföra med tidigare YTD-rapporter. Detta har jag gjort, och rapporten i sammandrag är som följer:

Följande siffror gäller Q4, juni-aug. Siffror inom parentes avser Q3.

  • Periodens (Q4) nettoomsättning uppgick till 15020 kkr. (8451), +78%
  • Periodens (Q4) kostnader uppgick till 15386 kkr (10772), +43%
  • Periodens resultat uppgick till 1464 kkr (-321)
  • Periodens resultat per aktie uppgick till 0,15 kr (-0,03)
  • Eget kapital per aktie: 3,15 kr

(Följdaktligen är avkastning på eget kapital under Q4 4,9%. Låt oss ha denna siffra i minnet till senare.)

Försäljningen

Försäljningen under Q4 jämfört med Q3 har nästan fördubblats. Kommentaren från företaget är att den ökade försäljningen under perioden härrör från att kundstocken ökat. Det är därför rimligt att tro att nivån på försäljningen är av bestående karaktär (ca 15 milj), eller högre då anslutningen av kunder kan ha skett under Q4, och säkert kommer att fortlöpa. Det finns i dag 300 användare av företagets främsta produkt iFenix, som utvecklats på uppdrag av XL Byggs servicebolag Byggtrygg. XL-bygg har i Skandinavien cirka 300 återförsäljare.

Ingen stans i Genesis IT:s redovisning framgår det om de 300 användarna av iFenix också är samtliga XL-Byggvaruhus, eller om det finns externa användare av produkten. Ingen stans framgår heller om produkten marknadsförs till externa kunder eller till andra byggvaruhus i andra länder (vilket vore rimligt), och hemsidan erbjuder ingen möjlighet att lämna en intresseanmälan om tjänsten.

Kostnader

Den ökade försäljningen Q4 jämfört med Q3 har varit dyrköpt. Kostnaden ”Övriga externa kostnader” nästan tredubblas till 8760 kkr från 3760 kkr. Det är rimligt att tro att kostnaden för externa utvecklare som företaget nämner hamnar här. Detta har gjorts för att påskynda processen med att konstruera iFenix. Det är troligen ett rätt beslut att påskynda implementeringen av produkten, speciellt om försäljningen ökar 6,5 milj på bekostnad av 5 miljoner merkostnad. Om konsulterna är tillfälliga pga tidsbrist, eller om de är löpande pga kompetensbrist framgår dock inte, men möjligen ger Q5-rapporten svar i siffrorna om inte företaget själv kommunicerar detta.

Egendomlig finansieringsverksamhet

I redovisningen framkommer att Genesis IT (som är ett skuldfritt bolag) har lånat ut 10 miljoner till ett koncernbolag. Räntenettot i Q3 och Q4 är exakt 75000 kr per kvartal (implicit 300 kkr på helår), vilket skulle indikera att räntan Genesis får på sina 10 miljoner är 3% om året. Jämför denna siffra med avkasning på eget kapital, som företaget själv anger till 4,9%.

Genesis IT tar alltså 10 miljoner av aktieägarnas pengar, och lånar ut till ett koncernbolag för att få 3% avkastning, när verksamheten ger 4,9% avkastning. Lånet på 10 miljoner motsvarar en dryg krona per aktie. Om Genesis istället valt att dela ut de 10 miljonerna till aktieägarna, som sedan köpt fler aktier i Genesis för samma pengar, hade de alltså fått 4,9% istället för 3%. Denna krona kostar det alltså aktieägarna 1,9 % i ineffektiv kapitalallokering. Det är lätt att se att denna galenskap borde upphöra direkt. Det är också rimligt att tro att den ”marknadsränta” som Genesis anser att de får på lånet är på tok för låg. Om koncernbolaget istället gått till banken och lånat dessa 10 miljoner, skulle räntan vara mycket högre än 3%.

Som koncern är det lockande att tycka att mer likvida delar av koncernen lånar ut pengar billigt till en del av koncernen som behöver kapital. Men det är inte rimligt att detta sker om dotterbolaget (i detta fall Genesis IT) också är listat för handel på Aktietorget, och har externa mindre aktieägare.

Värdering

Med befintlig försäljning och kostnadsmassa skulle Genesis IT generera en vinst på mellan 6-8 miljoner om året. Vid ett rimligt bransch-P/E på 15 skulle det motivera ett värde på mellan 90-120 miljoner, eller 9-12 kr per aktie.

Till saken hör att Genesis IT valt att inte skriva av utvecklingskostnaden för produkten. De har idag en tillgång i immateriella anläggningstillgångar på 16 miljoner. Rimligen ska denna skrivas av på fem år, vilket skulle belasta årsvinsten med 3,2 miljoner ytterligare i avskrivningar (möjligen något lägre då avskrivningar sker även idag, men ej på utvecklligskostnader för iFenix). Även om detta skulle halvera vinsten, kommer det också åtföljas av att konsultkostnaderna sjunker när produkten är fullt lanserad, troligen med större belopp än avskrivningarna.

Full effekt av kommande avskrivningar och minskade konsultkostnader är vitalt för att prognostisera framtida vinster i Genesis. Dessvärre kommuniceras inget om detta, varför jag valt att behålla motiverad värdering mellan 90-120 miljoner, därtill med en hyfsad uppsida innan riskavdrag. Jag återkommer till riskavdrag nedan.

Riskavdrag på motiverat värde

Jag vill därför slutligen redogöra för de riskavdrag som jag anser tynger Genesis IT:s värdering i dagsläget. Motiverad värdering givet dagens vinst är mellan 90 och 120 miljoner. Dagens värdering ligger på strax under 60. Det som tynger värderingen i Genesis är följande faktorer:

  • Oklart hur stor kundbasen är, och om företaget försöker sälja sin produkt externt. Detta är ett kommunikationsproblem som Genesis måste lära sig att addressera om de ska vara listade på Aktietorget.
  • Oklart när avskrivningar på utvecklingskostnaden börjar, och hur stor andel konsultkostnader som försvinner innan ett normalläge i kostnadsmassa uppstår. Dessa två i kombination gör värderingen svår, och återigen är det dålig marknadskommunikation som skapar ovisshet som tynger aktiens pris.
  • Koncernintern finansieringsverksamhet (de 10 miljonerna) sänker marginalen, och vittnar om dåligt affärssinne och dålig kapitalallokering. Pengarna borde istället delas ut till aktieägarna.
  • Utdelningspolicy saknas. Även om företaget gör vinst, och gjort så ett tag, lämnas inga utdelningar. Varför? Anser styrelsen att företaget behöver likviditet bör de inte låna ut pengar internt i koncernen. Även om företaget inte avser ge utdelning än, bör ändå en utdelningspolicy finnas, och vara tydligt kommunicerad till marknaden. Det skulle gynna aktien märkbart och minska risken.
  • Likviditeten i aktien är alldeles för låg. Vitsen av att vara listad på aktietorget måste vara att nå en bred ägarbas, och att en rimlig handel sker i aktien. Det kommer inte att ske så länge de två storägarna totalt dominerar ägarbilden (80% tillsammans). De skulle kunna behålla 30% av aktierna, och ändå kunna kontrollera bolaget. Det skulle ge många fler aktieägare, och öka dynamiken och likviditeten betydligt. Det skulle gynna värdet på aktien.
  • Det saknas dessutom kommunikation om storägarnas långsiktiga avsikt med innehavet. När de valde att lista Genesis för handel 2010, måste det också funnits en långsiktig avsikt med listningen. Så länge denna inte är kommunicerad kvarstår ovisshet om varför aktieägare ska köpa aktier i Genesis.

Min förhoppning är att dessa frågetecken rätas ut genom bättre marknadskommunikation, transparens, och minskad dominans från de största ägarna. Då kan Genesis IT nå full potential i sin värdering, och på några års sikt mer därtill. Idag är aktien värd mellan 6-7 kr, jämfört med senaste betalkurs 6 kr.

*) brutet räkenskapsår kommer att upphöra efter 2014 enligt information.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?