Post entry

Fortsatt köpläge i Aspiro!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det strömmar in positiva nyheter kontinuerligt, men med Greklandsoron har kursen hållit sig riktigt billig. Kundtillväxten av betalande användare i WiMP är långt över förväntan!

Mest intressant i Aspiro är idag musikspelaren WiMP, info om denna:

WiMP har samma internationella utbud av musik som Spotify enligt VD men därtill har de ett bättre utbud på nordiska artister. Jag föredrar också denna spelare framför Spotify då det är lättare att hitta bra musik, de gör t ex rekommenderade spellistor löpande som mer berör just det land som man är inloggad på. De har alltså en redaktion som kontinuerligt tar fram rekommendationer på album, artister, låtar samt egna listor.

De kör samma pris som Spotify (99 kr /mån). Dock tillåter de inte någon gratistjänst vilket jag tror är till deras fördel. I sverige kan man testa i en månad gratis men sedan börjar det dras på autogiro om man inte avbryter prenumerationen.

De har vunnit priser för att ha den bästa musikspelaren i marknaden nu 2 år på raken. Priset koras varje år i London, något som heter Meffy Awards.

Potentialen:

Det som är intressant just nu är den extrema kundtillväxten, de hade räknat med 160% kundtillväxt från årsskiftet men han har redan nu ökat antalet betalande användare från 100 000 per 31/12 till 300 000 idag. Fortsätter de med samma kundtillväxt så har de 600 000 betalande vid årsskiftet. Tjänsten är än så länge lanserad i Sverige, Danmark, Norge, Portugal och Irland.

Spotify har 1-2 miljoner betalande användare och värderas till 15 miljarder, Aspiro har nu ett marketcap på ca 250 mkr.

Kursen är enligt mig pressad dels av den allmänna oron i marknaden samt nervösa investerare som inte förstår att bolaget inte vänder till vinst över en natt.

Bolaget har gått i förlust eftersom man ändrat inriktningen i bolaget till ett tillväxtbolag där WiMP varit en av de största satsningarna. Man har under den här perioden också avyttrat lönsamma delar i verksamheten som man inte tror har samma tillväxtpotential framöver.

ddddddd Man Analytiker på Redeye förväntar sig vinst 2012. Bolaget har en kassa på 70 mkr.

De kör mycket samarbetsavtal för att växa snabbare, i Norge t ex har de sålt tjänsten till Canal Digital. Detta innebär att 700 000 av Canal Digitals Norska kunder har fri tillgång till WiMP i 1,5 år. Sedan måste de börja betala. Tydligen har nu 100 000 av dessa kunder börjat använda tjänsten.

Jag fick också höra att de låter Danskarna köra gratis över sommaren nu då man märker att den Danska marknaden inte är lika mogen för streamad musik som t ex Sverige ännu.

Kursen har stått i 1,80 i år och nu ser det ljusare än vad det var då, dit ska vi nog tillbaks redan i år. Jag tror kursen når minst 3 kr inom ett år!

Förra kvartalet blev resultatet efter skatt -13,5Mkr. Från och med Q2 kommer betalningen om 50Mkr från Canal Digital börja prisas in i resultat fördelat på 6 kvartal. Allt annat lika alltså -5Mkr för Q2. Men allt annat är inte lika. Eventuellt ser vi vinst redan detta kvartal eller senast Q3, sen är det slut med förlustrapporter!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?