ECOMB på AktieTorget: Kurspotential för teknikbolag inom energi och miljö
2014-04-14 09:34, Edited at: 2014-04-15 13:52Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
ECOMB på AktieTorget är okänt för de flesta. Senaste åren har Bolaget haft en svag marknad och gjort förluster, men år 2005 omsatte ECOMB 39 mnkr med en vinst på 7,6 mnkr på en god marknad. Med en kommande stark marknad kan omsättning och resultat snabbt vända upp. Aktien pressas av en pågående nyemission, men på ett års sikt känns en uppgång med 35 procent till över 4 kronor realistisk (marknadsvärde efter pågående nyemission cirka 50 miljoner kronor).
Nya EU-krav gynnar ECOMB
ECOMB AB (publ) (www.ecomb.se) på AktieTorget är ett miljöteknikbolag som grundades 1992 och som säljer det egenutvecklade och patenterade Ecotube-systemet för minskade utsläpp av kväveoxider, svaveloxider och kolmonoxid (NOx, SOx och CO) från stora fastbränsleeldade pannor. Pannorna eldas med kol, biobränsle eller avfall.
ECOMB är beroende av nya utsläppskrav för försäljning av Ecotube-systemet. Nu finns det sådana, via EU-direktivet IED (Industrial Emissions Directive). Nyligen fick Bolaget en stororder (ordervärde 21,5 mnkr) på Ecotube-systemet till en helt ny koleldad panna som byggs av kunden ALBIOMA på ön Martinique i Västindien som en följd av de nya kraven. Fler sådana order kan följa.
ECOMBs produkt Ecotube-systemet
ECOMBs huvudprodukt Ecotube-systemet består av kylda rör upp till 5 – 6 meter långa som monteras i en panna genom väggarna. Genom de kylda rören kan luft, urea, recirkulerad rökgas med högt tryck tillsättas för bättre omblandning och förbränning. Ecotube-systemet fungerar ungefär som att röra om med en pinne i en brasa. Med en bättre förbränning minskar miljöfarliga ämnen som kväveoxider, svaveloxider och kolmonoxid.
Ecotube-systemet är således ett kostnadseffektivt sätt att minska utsläpp av miljöstörande ämnen. Konkurrerande system kan vara katalytisk rening (mycket dyrare på grund av kostnaden för ädelmetallerna) eller SNCR (Selective Non-Catalytic Reduction), tillsats av kemikalier för minskning av miljöfarliga ämnen. Ecotube-systemet är också beprövat efter att ha installerats i över 30 anläggningar runt om i världen.
Marknaden bestäms av lagstiftning
ECOMBS problem har varit att marknaden bestäms av aktuella utsläppskrav. Om det inte finns några skarpa krav på lägre utsläpp finns det heller ingen marknad för Ecotube-systemet, eftersom ingen pannägare lägger pengar om de inte måste. Därför har ECOMB blandat starka år, som 2005 med omsättning 39 mnkr och vinst 7,6 mnkr, med svagare år som gett förlust.
Positivt framöver är att den svaga marknaden som varat de senaste åren är på väg att svänga om, som en följd av EUs nya utsläppsdirektiv IED (Industrial Emissions Directive). Kraven för utsläpp kommer att skärpas, vilket förväntas ge en stark marknad för utsläppsbegränsande teknik.
ECOMB fick i januari 2014, som en direkt följd av den nya EU-lagstiftningen, en stororder till kunden ALBIOMAS nya panna på franska ön Martinique i Västindien (ordervärde 21,5 mnkr). Ordern ska levereras under 2014 och 2015. Leveransen blir den första där Ecotube-systemet levereras till en helt NY koleldad panna under uppbyggnad (tidigare har Ecotube-systemet endast använts för uppgradering av befintliga pannor).
MACCHI och Detroit Stoker samarbetspartners i leveransen till Martinique
Med den nya leveransen till ALBIOMA kommer ECOMB att samarbeta med två etablerade panntillverkare: italienska MACCHI och amerikanska Detroit Stoker (grundat år 1898). Båda dessa panntillverkare gynnas av att Ecotube-systemet sätts in i pannan från början, genom att de kan lämna bättre garantier till slutkunden ALBIOMA om låga utsläpp.
ECOMBs förhoppning är att leveransen till ALBIOMA ska bli inledningen på ett långtgående samarbete, där Ecotube-systemet sätts in från början i nya pannor. Då skulle ECOMBs omsättning som OEM-leverantör av Ecotube-systemet snabbt växa till 50 - 100 miljoner kronor om året med god lönsamhet.
P(Powder)-Ecotube ny innovation från ECOMB
För att inte vara så beroende av den ”digitala” marknaden för Ecotube-systemet (där siffran dessutom historiskt oftare varit ”noll” istället för ”ett”) så har ECOMB utnyttjat sin kärnkompetens inom kylda rör och utvecklat nya systemet P(Powder)-Ecotube. P-Ecotube är patentsökt och så sent som häromdagen kom beskedet att varumärkesskydd i EU har erhållits av EU:s organ ”Kontoret för Harmonisering av den Inre Marknaden” (Varumärken, Mönster och Modeller).
P-Ecotube är egentligen en avancerad bränsleinmatare som används för att blåsa in ett sekundärbränsle (reburning-bränsle) i befintliga pannor. På så sätt kan lasten (hur mycket som förbränns i pannan) öka, vilket ger ökat effektuttag (mer energi = mer intäkter till pannägaren) utan att pannägaren behöver investera i ökad anläggningskapacitet (inga kapitaltunga investeringskostnader).
P(Powder)-Ecotube ger kunden ökade intäkter
Sekundärbränslet kan vara pellets av skogsrester som malts till träpulver. Extra bränslet är således ett biobränsle, vilket kan ge pannägaren miljöintäkter i form av gröna certifikat. Dessutom kan P-Ecotube ge lägre utsläpp av CO (kolmonoxid) och oförbrända kolväten, i enlighet med det nya EU-direktivet IED (Industrial Emissions Directive).
Med P-Ecotube kan alltså ECOMB sälja med motiveringen att ge kunden ökade intäkter, istället för med motiveringen att kunden ska klara nya utsläppskrav. Fungerar lösningen kan ECOMB ha utvecklat en riktig kommande ”storsäljare” med god lönsamhet för Bolaget. Målsättningen är att sätta upp en pilotinstallation med P-Ecotube under 2014.
Nyemission för att anställa fler tekniska säljare
Aktien är ECOMB är pressad av en pågående nyemission. Skälen till emissionen är flera. ECOMB fick år 2012 en order på Ecotube-systemet till Kina via IVL (Svenska Miljöinstitutet), men ordern frös inne, vilket ledde till uteblivna intäkter under 2013 på 4,5 miljoner kronor och ett försämrat resultat med 3 miljoner kronor.
ECOMB behöver också rörelsekapital för att klara av storleveransen till Martinique. Dessutom vill Bolaget satsa på marknadsföring av nyutvecklade systemet P-Ecotube. Emissionslikviden ska enligt uppgift användas för att anställa fler tekniska säljare och projektledare.
Antalet aktier före och efter emissionen
I nuläget finns 5,4 miljoner aktier, vilket med dagskurs 3 kronor ger ett börsvärde på låga 16 miljoner kronor. I nyemissionen emitteras 4,25 miljoner nya aktier i form av Units (en Unit = två aktier och en teckningsoption) för teckningskursen 4,50 kronor (2,25 kronor per aktie). I emissionen finns dessutom en övertilldelningsoption på 1 miljon aktier i form av Units. Totalt kan alltså 5,25 miljoner nya aktier och 2,6 miljoner nya teckningsoptioner emitteras.
Vid fulltecknad emission och konvertering kommer alltså Bolaget att ha cirka 13 miljoner aktier, men då också ha tillförts cirka 16 – 17 miljoner kronor via emissionen och kommande optionslösen under lösenperioden i april 2015. Vid en värdering av ECOMB blir det mest korrekt att utgå från nya maximala antalet aktier (= 13 miljoner), men justera för nettokassan (utöver nödvändigt rörelsekapital) på cirka 10 miljoner kronor.
Möjlighet till snabbt ökande omsättning
Kan ECOMB lyckas med sin turnaround med hjälp av en starkare marknad kan ECOMB på några års sikt nå en väsentligt högre omsättning än de 15 – 20 miljoner kronor som Bolaget legat på i genomsnitt under de senaste åren. En omsättning på 60 – 70 miljoner kronor känns inte orealistisk, med tanke på storleken på varje order (varje Ecotube kostar cirka 5 miljoner kronor och till nya pannan på Martinique behövs alltså fyra Ecotuber, vilket ger ordervärdet 21,5 miljoner kronor inklusive förstudie).
Med tanke på att ECOMB är ett teknikbolag som lägger ut all tillverkning på underleverantörer kan en sådan omsättning ge en vinst på 10 – 15 miljoner kronor, vilket är bra vinstmarginal för att vara verkstadsbranschen. På minussidan finns naturligtvis risken att ECOMB inte lyckas med sin turnaround eller att det nya P-Ecotube-systemet inte fungerar, alternativt drabbas av omfattande inkörningsproblem.
Låg värdering och chans till uppköp
Även med hänsyn taget till det känns den nuvarande värderingen på 29 miljoner kronor (13 miljoner aktier efter emissionen multiplicerat med börskursen 3 kronor och med avdrag för nettokassa på 10 miljoner kronor) som alltför låg. Ett värde på själva rörelsen och produkterna på 50 miljoner kronor känns som en bättre avvägning mellan risker och möjligheter. Företagsvärde 50 miljoner kronor med tillägg för nettokassa om 10 miljoner kronor ger ett motiverat börsvärde på 60 miljoner kronor, eller 4,50 kronor per aktie.
Dessutom finns chansen att ECOMB blir uppköpt av någon av de större spelarna i branschen. På AktieTorget har ju nyligen förekommit en del intressanta uppköp av teknikbolag (Hedson, FDT System). Möjligheten till uppköp får ses som en krydda i värderingsekvationen.
Nedtryckt aktie ger köpläge
När ECOMB fick ordern från ALBIOMA och MACCHI handlades aktien upp till som högst 6,25 kronor och sedan stabilt runt 4 kronor. Nu har företrädesemissionen på sedvanligt maner pressat aktiekursen till cirka 3 kronor. Emissionen är till 25 procent säkerställd via teckningsförbindelser från huvudägare och styrelse.
Handeln i ECOMBs aktie är lövtunn, men min tro är att när emissionen är passerad kommer aktien snabbt att återta förlorad mark och röra sig uppemot nivån 4 kronor per aktie. Med lite positiva nyheter känns 4,50 kronor som en lämplig riktkurs på ett års sikt.