Post entry

Crown Energy – Kraftigt undervärderad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Crown Energy är ett olje- och gasbolag som är verksamt i Afrika och Mellanöstern. Nyligen presenterade bolaget sin delårsrapport som är mycket välskriven och informativ. Efter det har både Redeye och Analysguiden (Aktiespararna) kommit med varsin analys och köprekommendationer på kurser om 22 kronor respektive 28 kronor. Crown Energys kurs per den 29/8 är 7,85 kronor. Min uppfattning är att båda analyserna har varit väldigt försiktiga i sina riktkurser och en mer rättvis värdering borde ligga på minst 120 kronor per aktie. Jag tror att både Redeye och Analysguiden har valt att vara försiktiga för att värna om deras trovärdighet. Det skulle helt enkelt inte vara trovärdigt att ge en riktkurs på 120 kronor när en aktie står i 7,85 kronor. Nedan kommer jag att beskriva och motivera varför jag anser att Crown Energy är kraftigt undervärderad och varför aktien borde handlas på helt andra nivåer än idag.

Sydafrika

Under 2013 genomfördes en större tredimensionell seismikinhämtning som omfattade ca 700 kvadratkilometer yta över A-J-bassängen på licensen. Kostnaden för operationen uppgår till över 100 miljoner SEK och har bekostats i helhet av partnern Afren Plc som för detta erhållit sin 25-procentiga andel i licensen.

Crown Energy AB fick under våren 2014 från operatören Thombo Petroleum och partnern Afren Plc uppdatering av resurserna i Block 2B i Sydafrika efter det att 3D-seismiken analyserats. Slutsatsen av analysen, tillsammans med en omanalys av tidigare brunndata från fyndigheten A-J1 är att prospektiva resurser ökat från tidigare 451 miljoner fat till 1,1 miljarder fat olja före riskbedömning. Stor ökning tillskrivs till det tidigare fyndet A-J1 från tidigare 8 miljoner fat till nu 120 miljoner fat olja (ökning med 1 500 procent), vilket i sådant fall skulle innebära att det prospektet kan innehålla kommersiella mängder olja. Över hela seismikområdet har resurserna ökat med ca 400 procent, men allt material är ännu inte processat varför det kan finnas ytterligare strukturer inom A-J-bassängen.

Afren Plc har en option på att förvärva ytterligare 25 % mot att de bekostar borrningar. Afren skulle ha meddelat Crown senast den 30/6 2014 om man tänker gå vidare och använda denna option. Men Afren har fått vissa interna problem som gjort att VD och vissa ledande befattningshavare blivit suspenderade från sina roller. Detta har uppenbarligen medfört att det har kommit in andra spekulanter som visat intresse för att få vara med i projekt Block 2B. Intresset för Sydafrika sägs vara väldigt stort. Det som gjort oljebolagen lite avvaktande i Sydafrika är det lagförslag som lags fram inför valet i våras som ger statliga PetroSA rätt till att öka innehaven från dagens 10 procent till 20 procent av licenserna. Detta förslag har väckt stor uppmärksamhet och mycket talar för att det inte kommer att gå igenom men självklart måste detta lösas innan oljebolagen vågar satsa fullt ut. Besked om detta förväntas inom kort.

Analysguiden räknar i sin analys på att licensandelen i Sydafrika (22 procent) är lägre än dagens nivå, och den bygger på antagandet att Afren utnyttjar sin option – eller att en ny aktör matchar Afrens erbjudande – och att statliga PetroSA kommer att utnyttja sin rätt till 10 procent av licensen. Om PetroSA skulle öka till 20 % så skulle Crowns andel ändå vara kvar på 20 %. När Analysguiden gör sin värdering väljer de att anta en försiktig värdering och använda 20 % COS (Chance of Success). Samma dag som Analysguiden presenterar sin analys presenterar Afren sin delårsrapport där de väljer att ge Block 2B en COS om 60 %. Om vi använder oss av COS 60 % istället för 20 % som Analysguiden gör i sin analys hamnar vi på en värdering på aktien från 25 kronor till 97 kronor. Allt annat oförändrat men troligtvis finns det ännu mera resurser än vad som är undersökt fram tills idag.

Madagaskar

Crown Energy äger rättigheten till Manja Block 3108 på Madagaskar. Det politiska läget har under många år varit instabilt på Madagaskar men i januari 2014 tillträde en demokratiskt vald president. Läget i landet bedöms som stabilt och många utländska investerar har återvänt till Madagaskar inte minst oljebolagen. I april i år kom det österrikiska olje- och gasbolaget OMV och tecknade ett farm-in avtal med brittiska Tullow Oil, varvid OMV fick en licensandel på 35 procent i Block 3109 och 3111. Dessa är grann-block till Crown Energys Block 3108.

I juni 2014 genomfördes ytterligare en oljeaffär genom att det Australienska företaget Tellus Resources köpte in sig i en licens på Madagaskar mot betalning av egna aktier och på så sätt kan vi även sätta en värdering på Manja Block 3108 genom transaktionsmultipelvärderingen indikerar således ett värde av Crowns Madagaskar fält till omkring 600 miljoner SEK eller omräknat per aktie till 21 kronor.Här väljer jag att ta bort Redeyes NAV-rabatt för att vi ska får samma värdering som Tellus köp av den aktuella licensen.

Ekvatorialguinea

Det händer även grejer i Ekvatorialguinea eftersom Crown Energys parters har beslutat sig att fokusera på Venusfälten. De reserver som finns i Venusfältet uppgår till 18 miljoner fat, och Crown Energys ägarandel är fem procent. Utöver reserverna finns även resurser om 142 miljoner fat, som också till fem procent ägs av Crown Energy. Resurser har ännu inte visat sig vara utvinningsbara tekniskt, ekonomiskt och/eller legalt, till skillnad från reserver.

Jag väljer att stanna vid Redeyes värdering på 1,7 kronor per aktie.

Irak

Licensen, som omfattar hela regionen Salah ad-Din, om cirka 24 000 kvadratkilometer, i norra Irak,

innehåller ett flertal existerande oljefält, exempelvis Ajeel, Hamrin, Tikrit och Balad, vilka bedöms innehålla upp mot 20 miljarder potentiella fat olja. Från och med tredje kvartalet 2013, har Crown Energys aktiviteter varit fokuserade på att bygga upp en organisation för verksamheten i Irak. Ett omfattande tekniskt arbetsprogram har utvecklats och påbörjats, innefattande inhämtning av data, genomgång av status på de olika projekten och en utvärdering av dess Tyvärr fick Crown Energy avbryta sina aktiviteter i juni eftersom ISIS tog sig in i Irak. Läget är just nu mycket instabilt i Irak men för den optimistiske finns det stora möjligheter. Irakiska armén har tillsammans med bombningar från USA börjat återta förlorad mark. Samtidigt formas en mer inkluderande regering och en ny premiärminsiter är utsedd. Med den nya regeringen kommer varje region att få betydligt mer självstyre vilket är en fördel för Crown Energy i regionen Salah ad-Din. Intresset för olja i Irak är mycket stort där framförallt ryska och kinesiska oljebolag är på frammarsch. När lugnet har lagt sig i Irak talar mycket för att Crown Energy kan få ett avtal med en resursstark partner.

Värdet på Iraklicensen kan uppgå till flera hundra kronor per aktie på sikt men jag väljer att se Irak som en option och värdet får stanna på förvärvslikviden om 15 miljoner kronor precis som Redeye väljer att värdera det till. Per aktie 0,5 kronor.

Slutsats

De fem största ägarna i bolaget äger tillsammans 78 procent av bolaget varav den största ägaren Ulrik Jansson innehar 55,8 %. Samtliga huvudägare är långsiktiga och inga insiderförsäljningar har gjorts. Huvudägaren Ulrik Jansson har dessutom visat sin tro på bolaget genom att kvitta sina ränteutbetalningar på det konvertibellån som finns mot aktier i bolaget. Detta gör att free float är väldigt lågt i bolaget och när det väl kommer en uppvärdering kan kursen stiga mycket snabbt på kort tid.

Crown Energy bildades 2010 och noterades på NGM 2011. I fyra års tid har man jobbat hårt för att lägga grunden till det som finns idag och det börjar närma sig skördetid för Crown Energy. Mycket talar om att det kan bli en ketchupeffekt närmaste halvåret då många nya partneravtal kommer att förverkligas.

Min analys och värdering sammanfattar jag enligt följande:

Sydarika 97 kronor

Madagaskar 21 kronor

Ekvatorialguinea 1,7 kronor

Irak 0,5 kronor

Skulder -0,5 kronor

Totalt är min riktkurs på Crown ca 120 kronor och med en option på en lyckad Iraksatsning pratar vi om flera hundra kronor per aktie.

Källor:

http://crownenergy.se/2b/uploads/466/crown_energy_ab-delarsrapport_q2_14_aug_2014_final.pdf

http://www.redeye.se/analys/update/crown-energy-ljusare-tider-i-sydafrika

http://www.redeye.se/analys/update/crown-energy-mojlig-uppvardering-framover

http://www.aktiespararna.se/pagedir/317494/140828%20Crown%20Energy%20uppdatering%20final.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?