Post entry

Crown Energy - En rättvis bild av läget

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Pa Resources årsstämma 18 maj 2010. Ulrik Jansson lämnar sitt livsverk och Bo Askvik utses till ny VD. Tiden förflyter och Jansson går i tankarna att göra en omstart. ”Jag har jobbat 20 år i den här branschen och har ett enormt stort kontaktnät. Det fanns andra som frågade om jag ville börja jobba åt dem men till slut kom jag fram till att det var bättre att jobba åt mig själv”, lät det i en pappersupplaga av DI för ett tag sedan. Omstarten blev till i form utav Crown Energy. Sent i december 2011 listas Crown på Nordic MTF som del i processen att synliggöra bolaget för internationella ägare och möjliggöra institutionellt ägande. Precis ett år senare flyttar man till NGM Equity. Flyttar vi fram 5 månader kommer vi till den punkten där vi befinner oss nu. I affärsidén har man till synes lärt sig något om utvecklingen i PA resources. ”Crown Energy ska genom prospektering och vidareförädling utveckla olje- och gasprojekt i underexploaterade områden, initialt i Afrika. Värdetillväxt i Bolaget skapas genom att utveckla tillgångar i tidiga faser för att i en förlängning introduceras till lämplig aktör inom olje-och gasindustrin för vidareutveckling och produktion” Man skall alltså hitta oljan eller gasen för att därefter sälja sina projekt. Detta innebär att man eftersträvar farm-out-möjligheter som exit-strategi, allt för att kapitalisera så långt som möjligt på sina tillgångar.

Detta hände under 2012 och tidigt 2013(taget från årsredovisningen):

· Bolaget slutförde i oktober 2012 förvärvet av en femprocentig andel i prospekterings- och produktionslicensen Block P (offshore) i ekvatorialguinea. I september 2012 lämnade licensoperatören in en utbyggnadsplan för venusfältet och dess omgivning till myndigheterna för godkännande. Med förbehåll för detta myndighetsgodkännande är utbyggnadsborrningar planerade att påbörjas under 2014 med en förväntad produktionsstart under 2015.

· I november 2012 slöts 3d-seismik- och analyskontrakt för licensen Block 2B i

Sydafrika, med Westerngeco, ett geofysiskt serviceföretag. De 3d-seismiska

undersökningarna startade under januari 2013 och efter bearbetning och

tolkning av erhållen data, förväntas slutliga resultat att erhållas efter sommaren 2013.

· Crown energy har under 2012 arbetat intensivt med borrförberedande arbeten i sin licens på Madagaskar samt med att i övrigt förbättra villkoren i licensen. Syftet med årets utförda arbeten är att förbättra möjligheterna för att i framtiden hitta en kvalitativ partner som man kan samarbeta både operationellt och finansiellt med.

· Under året har flera kontant- och kvittningsemissioner genomförts. Dessa har ökat moderbolagets egna kapital med totalt 63 919 587 kronor, netto efter emissionskostnader om 8 261 676 kronor, varvid kassan har stärkts med totalt 28 487 391 kronor. Emissionerna innebar även att kvittningar mot skulder kunde göras, vilket resulterat i att skuldsättningen minskat med 18 389 427 Kronor avseende lån från närstående. Emissionerna har inneburit att soliditeten ökat från 2,4 till 71,9 procent mellan 2011 och 2012.

I mars 2013 upprättades en ny Competent Persons Report, en så kallad ”CPR” över bolagets projekt. Här fastställs att man genom ytterligare geologiskt arbete under året har ökat de prospektiva resurserna med över 300%. Från 579 mmbo till 1682 mmbo. Aktiekursen har inte rört sig på dessa nyheter.

Man har för närvarande tre projekt.

Ekvatorial Guinea-Block P:

Status: Utbyggnad och prospektering

Andel: 5% förvärvat av Norska DNO

Ägarbild:GE Petrol(57%), Vaalco Energy Inc(31%), Atlas Petroleum(7%), Crown Energy(5%)

Övrigt: Block P ligger inom Rio Muni-sänkan vari det redan finns bekräftade fyndigheter såsom Ceibafältet och andra fält i block G. Dessa har reserver runt 500 miljoner fat olja. En sandreservoar som liknar dessa har identifierats i Block P och har fått namnet Venusfältet. Därtill har tidigare prospekteringsborrningar visat på indikationer av oljeförekomst i närliggande områden. Block P har bevisad oljeförekomst. I september 2012 lämnades en utbyggnadsplan in till myndigheterna. Denna ansökan innebär att licensytan koncentreras till området runt och på Venusfältet och rör sig om 250 kvadratkilometer. Området innefattar Venusfältet och ett antal högst intressanta identifierade strukturer. Enligt ”best estimate” kan summan av prospektiva resurser uppgå till 150 miljoner fat för dessa strukturer. Utbyggnadsborrningar är planerade att påbörjas under 2014. Produktionsstart kan vi i sådana fall se under 2015 med en initial produktion om 10 000 fat per dag.

Block 2 B – Sydafrika

Status: Prospektering

Andel: 40,5%. Föränderligt

Ägarbild: Afren PLC(25%), Thombo Petroleum ltd(34,5%), Crown Energy(40,5%)

Övrigt: Crown Energy genomförde nyligen en kapitalanskaffning med syfte att finansiera förvärvet av sin del av Block 2 B. Det var meningen att man skulle förvärva hela Thombo Petroleum och således inneha 75% men man beslutade senare att förvärva 40,5% istället vilket ansågs passa bättre med affärsmodellen om riskspridning. Förvärvet går till genom att man lägger 40,5% av licensen i ett nybildat bolag som förvärvas. Detta är villkorat myndighetstillstånd som förväntas fås senast efter sommaren.

Afren är en stor aktör inom olja. De har sedan tidigare ett avtal med Thombo Petroleum vilket går ut på att de får 25% av licensen om de finansierar 3d-seismik. Detta är redan gjort. Därefter har de möjligheten att erhålla(option) ytterligare 25% om de finansierar upp till två brunnar till en kostnad om minst 70 MUSD. Detta samarbetsavtal är värt minst 85 MUSD bara det och Crowns finansiella åtaganden för prospektering har då eliminerats.

Block 2 B är positionerat utanför Atlantkusten strax söder om kusten till Namibia. Man har tidigare gjort mindre fynd av olja på prospekteringsområdet. Med tolkad 2d-seismik har man identifierat sex stycken nya strukturer. Nästa fas är inhämtning av 3d-seismik. Initialt arbete slutfördes tidigt 2013 och tolkning av data förväntas vara färdigt efter sommaren. Löpande information kan förekomma. Prospektiva resurser uppgår till 450 miljoner fat. Seismik utförs av det välkända geotekniska företaget WesternGeco.

Om Ekvatorial Guinea kan anses vara Crowns mest avancerade projekt så är detta det med mest potential. Att Afren är med i bilden känns tryggt. Sydafrika är ett av världens bästa länder att bedriva oljeverksamhet i. Det statliga bolaget PetroSa har rätt att komma in vid utbyggnadsfasen om 10% och har också rätten att köpa ytterligare 10% genom marknadsmässiga former. Detta är en del av avtal och det politiska läget(Black Economic Empowerment). Det är meningen att båda dessa skall dras från Thombo Petroleums ägande vilket kan vara anledningen till att man inte förvärvade hela bolaget. Det är även Thombo som har avtalet med Afren men så som jag tolkar detta kommer det att anpassas utefter den nya situationen. Då Afren börjar borra övertar de operatörsrollen.

3108 Manja – Madagaskar

Status: Prospektering

Andel: 100%

Övrigt: Crown Energy äger licensen till 100% genom förvärv av Amicoh Resources Ltd från Mocoh Resources. Betalningen skedde bland annat genom nyemitterade aktier. Historiskt sett är Madagaskar underexploaterat men då det gjorts fynd av tung olja finns det bevisligen ett fungerande petroleumsystem. Prospekteringsaktivitet har ökat successivt under åren, mycket på grund av att det har hittats olja vid Afrikas östra kust. Det är ju utanför den östra kusten som Madagaskar är beläget. Manjablocket är ganska stort med sin totalyta om 7180 kvadratkilometer. Genom seismik har man identifierat ett flertal strukturer. Den största ligger i nordvästra delen av licensen och har namnet Ambatolava. Det är möjligt att denna innehåller upp till 1300 miljoner fat olja. Man har tidigare gjort gasfynd under 1950-talet på den södra delen av licensen och en större fyndighet av gas har gjorts i en angränsande licens till söder. Enligt licensvillkoren ska man borra en brunn innan den 12 november i år och man försöker hitta en partner för detta. Man har gjort alla nödvändiga förberedelser och det enda man väntar på är enligt min tolkning någon att sätta borren i marken med. I enlighet med Crowns strategi letar man alltså efter någon som skall finansiera borrningen. En så kallad farm-out. I och med en sådan har man gjort bedömningen att man slutligen kommer äga 50 % av licensen och att det då ej längre kommer finnas något finansieringsbehov för fortsatta aktiviteter på licensområdet.

Även om man har förväntat sig att en farm-out ska genomföras inom tidsramen för licensvillkoret så tror jag inte att det kommer vara fallet. Det går att få en förlängd tid för att utföra borrningen och det är nog det som är aktuellt. Man har anlitat Simco Petroleum för att hitta partner. Jag kommer att behandla Simco senare i analysen. Andra bolag verksamma på ön är bland annat Exxon, Essar, Tullow och Sterling.

Kommande förvärv

Man har gått ut och sagt att man vill utöka projektportföljen. En av de mer intressanta möjligheterna handlar om en enorm licens i Irak som Tigris Oil innehar. Tigris Oil ägs delvis av Ulrik Jansson och Crown Energy har en rättighet, dock ej en skyldighet, att förvärva detta bolag. Licensen ligger i regionen Salahaddin i Irak och är 24 000 kvadratkilometer stort. Tigris Oil arbetar för närvarande med att hitta en industriell och finansiell partner för att kunna genomföra prospektering, bland annat borrning. Ett bolag, Sonoro Energy, arbetar redan på licensen men deras avtal gäller tung olja. Man vet i princip att det finns massor av olja men det gäller att koncentrera sina resurser på rätt ställe. Crown Energy har tidigare betonat det politiska läget men man har även betonat att man noga håller ögonen på Tigris Oil. Ett förvärv är alltså ganska troligt när Tigris hittat partners. Då kommer partnern ha gjort ett ställningstagande och då har även Crown möjlighet att göra ett ställningstagande. Sammanfattningsvis kan vi nog dra slutsatsen att om ett förvärv sker så görs det med så liten risk som möjligt för aktieägarna. Tigris har även de anlitat Simco Petroleum.

Crowns ägarbild

2013-03-28

Enligt hemsidan är största ägare per den 31 december 2012 följande:

59,3%, 15 267 226, Ulrik Jansson, via bolag

9,0% , 2 309 583, Comtrack Ventures ltd

5,5%, 1 426 833, Mocoh Resources ltd

4,6%, 1 175 377, Alan Simonian

1,9%, 500 000, Bertil Lindkvist

19,7% , 5 078 011, Övriga Aktieägare

Egentligen kan man tycka att denna bör vara uppdaterad per den 28 mars 2013 men det är bedömt ingen skillnad. Jag har själv varit på Euroclear och undersökt den listan med avstämningsdatum 28-03-2013 och att övriga aktieägare skulle dela på 19,7% kan vara missvisande beroende på hur man ser det. Räknar man bort Remium, insiders och andra ”omotiverat” höga innehav krymper siffran på runt 5 miljoner avsevärt. Runt 3 miljoner aktier har jag fått det till. Detta innebär att kurshöjning kan gå väldigt snabbt beroende på om sälj eller köpsidan får kontroll. Negativt är att det är svårare att få igång omsättningen under perioder med lite info. Historiskt så har aktien tagit sig upp på nivåer vid 9,50-10 SEK under hög omsättning och på samma nyheter som fortfarande är aktuella. Ulrik Jansson finansierade mycket själv i ett tidigt stadie vilket förklarar hans höga innehav.

Comtrack Ventures är ett cypriotiskt bolag. De skriver på sin hemsida att de genom sina kontakter har möjligheten att identifiera, delta och utveckla lönsamma investeringar inom olje- och gasprospektering samt produktion. Comtrack har varit med från början. De äger även 40 % av Thombo Petroleum.

Bertil Lindkvist bör vara ett känt namn för de flesta. Han brukar beskrivas som en skygg miljardär i media. Under Ulrik Janssons tid i PA Resources ägde han som mest 21% av bolaget. Han har även ett förflutet inom Diamyd. Miljardär är han såklart av en anledning sen får folk dra slutsatser därifrån.

Konvertibelemission

För att finansiera förvärvet av licensen i Sydafrika genomförde man nyligen en konvertibelemission som blev fulltecknad. 57,7% med stöd av företrädesrätt, 11,2% utan stöd av företrädesrätt. Resterande 31,1% tecknades av emissionsgaranter. De externa garanterna bestod till största del av kontakter med kopplingar till gamla HQ-sfären. Remium Nordic stod också som garant. Ulrik Jansson själv ingick teckningsförbindelse om 19 miljoner kronor. Emissionsgaranter kan ju självklart gå in med enda ambitionen att tjäna pengar på den trygghet de erbjuder. Jag vill dock påstå att man säkerligen inte förväntade sig att emissionen skulle bli övertecknad. Garanterna visste vad de gav sig in på med resultatet att vi nu har sett investeringar från kapitalstarka personer som tror på bolaget.

Simco Petroleum

Simco är ett sorts konsultbolag inom olje- och gassektorn. De erbjuder bland annat tjänsten att hitta projekt eller farm-out-partners till bolag. Det var t.ex. genom dem som Crown Energy förvärvade sina 5 % i Ekvatorial Guinea och blev introducerade till licensen i Madagaskar. De har genomfört många liknande uppdrag och har stor erfarenhet inom området. Anledningen till att jag nämner detta bolag är för att Alan Simonian, större ägare tillika styrelseordförande i Crown Energy, är VD och en av grundarna av Simco Petroleum. Sett till Crowns affärsidé att finna partners och använda farm-out som exit-strategy är Alan således en enorm tillgång med sin erfarenhet inom området.

Prospekteringschef

Prospekteringschef är Peter Mikkelsen. Han har 30 års erfarenhet inom branschen och har varit involverad inom flera noterbara upptäckter i nordsjön. Malory, Hannay och Goldeneye är bra exempel.

Ulrik Jansson

Vissa kanske har något emot Ulrik efter hans arbete i Pa Resources. Vad man inte skall blunda för är dock att han med stor skicklighet förhandlade fram de prospekten som bolaget fick tills sig och att han ökade företagets börsvärde enormt. Pa Resources gick det dåligt för när man inte kunde producera den mängden olja som man utlovat. I Crown ska man göra det som Ulrik gjorde så bra och därefter gå ur. Det är där de stora värdena för aktieägarna finns. Nyligen var det turbulent i IGE Resources där Ulrik var ordförande. Det handlade om ett komplicerat förvärv där ledning fick mycket kritik. En oberoende granskning av förvärvet utförd av advokatbyrån Westermark-Anjou visar däremot att inget brott har begåtts. Den negativa uppmärksamheten fick dock Ulrik att avsluta sin befattning. Det tog för mycket fokus från hans huvudsysselsättning. Får fler personer förtroende för Ulrik är det inte helt omöjligt att vi får en resa likt den i PARE i Crown Energy i form utav en kurshöjning. Han har själv investerat mycket kapital till detta bolag och jobbar aktivt med att skapa aktieägarvärde vilket kan ses på de många bolagspresentationer han har medverkat i för att fler ska få upp ögonen för Crown. Man kommer att närvara på Småbolagsdagen 2013.

Riktkurs

Remium har tidigare haft riktkurs på 20 kr och detta var innan man justerade upp de prospektiva resurserna. Då argumenterade man att industriella partners värderade licenserna betydligt högre än vad aktiemarknaden gjorde. Slår man ut värdet på utfarmingen av Block 2B om 85 MUSD på antalet aktier så har vi helt andra kursnivåer bara där. Skulle det gå vägen på Madagaskar som jag paradoxalt i denna högriskverksamhet ser som ett ”chanskort" så pratar vi om enormt hög motiverad kursnivå upp till 100 kronor aktie. Det skulle dock verka något oseriöst om jag gapade halsen hes om att Crown ska upp till 100 kronor så jag vill nog upprepa 20 kronor som nästa anhalt med samma argument som Remium använt. Jag kan med gott samvete säga att bolaget är mycket undervärderat. Att med gott samvete rekommendera köp i en högriskaktie är nog svårt men för den som gillar högrisk så kör hårt. Då är Crown nog det perfekta innehavet. Sett till lång sikt så håller man fortfarande på att bygga upp sin portfölj men arbete fortskrider i bra tempo på de projekt man har nu. Vi har en del triggers att vänta i närtid. Förutsatt att rätt omsättning nås inom handeln vid dessa triggers så ökar chansen att en sund värdesättning av aktien uppnås. Jag rekommenderar även att läsa den analysen som skrevs av Redeye där man höjer riktkursen till 28,7 SEK. Där har man även cirkeldiagram med olika ”ratings” vilket kan vara trevligt att kika på. Remium gör föresten kvartalsmässiga uppdateringar om de bolag som de bevakar och en sådan bör komma snart.

Varför ska du investera i Crown Energy?

Du som gillar högrisk. Jag finner Crown ett roligt innehav att följa och har endast fått seriösa intryck av Ulrik och det arbete som görs och presenteras. Man är noterad på en reglerad marknad och måste således följa Koden. Den kommer man för övrigt fullt ut följa efter årsstämman nu den 23:e maj. Det är ju den första årsstämman sedan noteringen på NGM Equity. Koden innebar i princip en trygghet för oss aktieägare att bolaget skall agera seriöst. Vi har också då en mall att granska bolaget efter. I de fall man avviker från Koden måste man förklara varför. Antingen följer du den annars så förklarar du för marknaden varför det inte blev så. Om man ser till hur andra prospekteringsbolag agerar och kommunicerar, hur de presenterar information och liknande så vill jag påstå att Crown gör detta på ett seriöst och förtroendeingivande sett. Det finns en anledning till att denna analys är så informativ och det är för att jag finner bolagsinformationen väldigt talande för läget. Här ovan finns den sammanfattad med egna kommentarer.

Liknande bolag

Cove Energy fanns det en gång i tiden ett bolag som hette. Shell och PTTEP hade nyligen en budstrid om Cove Energy där PTTEP slutligen gick vinnande. Prislappen låg på 1,9 miljarder dollar. Detta var alltså ett prospekteringsbolag med liknande affärsidé som Crown Energy. Det var också i Afrika man var verksam.

Slutsats

Enorm potential, seriös och kompetent ledning i ett bolag som i mitt tycke är ett solklart exempel på ett undervärderat sådant. Deras industriella partners värderar licenserna bra mycket högre än marknaden och längre än så behöver man inte sträcka sig efter en motivation för detta.

Äring och fred

Bifröst

Källor

Mycket är taget från senaste årsrapporten

http://www.aktiespararna.se/Artikelarkiv/Analyser/2012/september/Remium-ser-kraftig-uppsida-i-Crown-Energy/

http://crownenergy.se/2b/uploads/263/di_2011_11_19.pdf

http://crownenergy.se/2b/uploads/266/upstream_2011_10_14.pdf

http://www.rigzone.com/news/oil_gas/a/120069/Cove_Energy_Takeover_Finally_Over

http://www.sonoroenergy.com/

http://www.realtid.se/ArticlePages/201304/26/20130426120105_Realtid834/20130426120105_Realtid834.dbp.asp

http://www.realtid.se/ArticlePages/201305/13/20130513143637_Realtid254/20130513143637_Realtid254.dbp.asp

http://www.simco-pet.com/services/completed_mandates.htm

Intressanta länkar

CPR: http://crownenergy.se/2b/uploads/293/crown_energy_cpr_final_20mar.pdf

Prospekt: http://crownenergy.se/2b/uploads/301/crownenergy_prospekt_130402_556804-8598.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?