Post entry

Connecta – en potentiell kursdubblare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Connecta handlas idag till samma nivåer (38 kr) som under finanskrisen 2008. Om ledningen lyckas med den nya strategin och återfår lönsamheten är aktien mycket köpvärd. Med en ny ledning och förstärkt styrelse är jag övertygad att bolaget har goda förutsättningar att lyckas. Den som köper nu och har tid att vänta kan bli rikligt belönad. Rekommendationen blir ”starkt köp” med en riktkurs på 84 kr inom 24 månader

Verksamhet

Connecta är ett IT- och managementkonsult företag med ca 735 anställda. Bolagets huvudfokus är att hjälpa kunderna att förverkliga punkterna på ledningens agenda. Jämfört med övriga IT-konsultbolag på Stockholmsbörsen har Connecta sina rötter inom management consulting snarare än ren IT-konsultverksamhet.

Connecta organiserar sin verksamhet inom tre tydliga erbjudanden: Management Consulting, Enterprise Consulting och Digital Consulting. Utöver detta har Connecta även de tre dotterbolagen Tarento som arbetar med best shore via Riga och Bangalore, Techta som arbetar med infrastrukturfrågor och Titan IT som är inriktat på rekrytering. Management Consulting har ca 200 medarbetare, Enterprise Consulting ca 200, Digital Consulting ca 100 och dotterbolaget Tarento ca 150. Resterande medarbetare är anställda inom Techta och Titan IT. Connecta är huvudsakligen verksamt i Stockholmsregionen.

Kunder

Connecta fokuserar på långa kundrelationer med organisationer som är stora konsultköpare. De största kunderna 2013 var Apoteket, Ericsson, ICA och Telia Sonera. Branschmässigt är de största kundsegmenten retail och TIME (telekom, IT media och underhållning). Andra större kundsegment är industri, offentlig sektor, transport och finans.

Connecta har jämfört med andra IT-konsultbolag en hög kundkoncentration vilket innebär en ökad risk i verksamheten. Av Q4-rapporten framgår att de 11 största kunderna svarar för ca 59 % av omsättningen. Enskilda kundtapp kan därför få stor negativ effekt på omsättningen. Samtidigt innebär få stora kunder en ökad lönsamhet då införsäljningskostnaderna blir lägre.

Trots turbulensen inom bolaget de senaste åren verkar kundrelationerna vara fortsatt goda. I den senaste Q4-rapporten anges att 96 % av bolagets kunder är nöjda med Connectas leveranskvalitet (nöjd kund index).

En stor fördel som Connecta har gentemot andra IT-konsultbolag är det starka fokuset mot management consulting och förändringsprojekt. Detta innebär en differentiator på marknaden och ger hög trovärdighet mot kunderna vid införsäljning av strategiska förändringsprojekt. Att sälja vanlig resurskonsulting är en sak men att genomdriva stora förändringsprojekt är något helt annat.

Medarbetare

Ett problemområde för Connecta har varit den höga personalomsättningen. Under 2013 uppgick den till skyhöga 27 %. En sådan hög personalomsättning kan inte vara sunt för ett konsultbolag där medarbetarna är den viktigaste tillgången. En styrka i Connecta är dock förmågan att snabbt fylla vakanserna genom nyrekrytering. Under 2013 rekryterades 190 nya medarbetare. Detta visar att man har ett starkt varumärke på medarbetarmarknaden. I slutet av 2013 hade Connecta 735 medarbetare jämfört med 805 medarbetare i slutet av 2012. Bolaget har således minskat antalet anställda med 70 personer netto under 2013.

En annan styrka i Connecta är bolagets trainee program Nova som är mycket eftertraktat bland studenterna. Att på detta sätt attrahera nya topp talanger stärker Connectas varumärke.

Connecta klättrar även starkt på listan över populära företag att jobba på. I den senaste företagsbarometern av Universum ökade Connecta från plats 100 till plats 59 och blev årets superraket. Att ha ett starkt varumärke på medarbetarmarknaden är viktigt för att attrahera de bästa studenterna.

Företagsledning och styrelse

Det har varit turbulens i ledningen på Connecta de senaste åren. Den tidigare VD:n Per Appelgren lämnade bolaget under hösten 2012 och ersattes av en tillförordnad VD Christer Hellström. En permanent VD Leif Lindqvist började i april 2013.

Även den tidigare CFO:n Åsa Kallin beslutade sig för att lämna bolaget under hösten 2013. Denna vakans har nu tillsatts och en ny CFO Eva Strömer börjar i maj 2014.

VD Leif Lindqvist har lång och gedigen erfarenhet från IT-konsultbranschen med ledande befattningar inom både IBM och CGI. Även CFO Eva Strömer har fina meriter och kommer närmast från en tjänst som CFO för McKinsey Skandinavien. Både VD Leif Lindqvist och CFO Eva Strömer synes ha mycket gedigen och relevant erfarenhet för att leda ett konsultbolag som Connecta.

Även styrelsen kommer att förstärkas 2014 med relevant IT-kompetens genom de nya ledamöterna Eva Gidlöf och Lars Wollung. Eva Gidlöf har erfarenhet av ledande befattningar på BGC, Capgemini och Tieto och Lars Wollung har erfarenhet från Ericsson, McKinsey och Acando och är nu VD på Intrum Justitia. De nya ledamöterna ökar kompetensen om IT-branschen vilket är positivt då styrelsen i övrigt har mer generell styrelsekompetens.

Aktieinnehav i styrelsen:

Mikael Nachemson, ordf: 20 000 aktier (värde 760 000 kr)

Caroline af Ugglas: 2 700 aktier (värde 103 000 kr)

Lars Grönberg: 100 000 aktier (värde 3 800 000 kr)

Marianne Hamilton: 2 300 aktier (värde 87 000 kr)

Sören Belin: 0 aktier

Aktieinnehav i företagsledningen:

VD Leif Lindqvist: 10 000 aktier (380 000 kr)

Fredrik Enqvist med familj: 9 300 aktier (353 000 kr)

Ledningsgruppen äger också indirekt aktier i Connecta genom Tikk2 motsvarande 10,5 %.

Ett negativt signalvärde mot aktiemarknaden tycker jag är att VD och företagsledning inte ökar sina aktieinnehav nu när aktiekursen är så låg. Stora insiderköp skulle öka förtroendet för ledningen och den nya strategiomläggningen. Om inte ens insiders fyller på sina innehav när kursen står i 32-35 kr, vem ska då tror på bolaget?

Ägare

Den största ägaren i Connecta är Skandia med 10,8 % följt av Tikk2 som har 10,5 %. Som tredje största ägare återfinns Swedbank som äger 9,2 %. Positivt är att nyckelpersoner på Connecta har ett stort ägande genom Tikk 2 som äger ca 10,5 % och resultatandelsstiftelsen 3,03 %. Detta borgar för ett stort engagemang i bolagets utveckling hos personalen.

En förändring i ägarlistan är Nordea som valde att sälja hela sitt innehav på 9 % i januari 2014. Tydligen tror inte Nordeas analytiker på Connectas nya strategi och valde att sälja till kursnivåer runt 38 kr. Lite oroväckande eftersom Nordea borde vara väl insatta i bolaget och den nya strategin. Nordeas innehav köptes av Fjärde AP-fonden och Avanza Pension.

Finansiell utveckling 2013

Under 2013 omsatte Connecta 724 mkr med ett rörelseresultat på 23 mkr. Värt att notera är att rörelseresultatet belastas med 6 mkr i engångskostnader för personalneddragningar i Q1. Justerat för dessa kostnader uppgick rörelseresultatet till 29 mkr. Rörelsemarginalen uppgår till 3,2 % respektive 4 % justerat för engångskostnader.

Den finansiella risken i Connecta bedöms vara låg med en kassalikvidetet på 133 % och en nettoskuld på låga 21 mkr. Bolaget har vidare inga stora goodwillposter eller andra immateriella tillgångar så risken för en framtida nyemission bedöms mycket låg. Bolaget har även tillgång till check och factoringskrediter på 90 mkr. Positivt är att kassaflödet från den löpande verksamheten är 42 vilket indikerar att man har god kontroll på kundfordringarna.

Kvartal 1 2013

Intäkter: 194 mkr

EBIT: 1 mkr (EBIT marg 0,5 %)

Kvartal 2 2013

Intäkter: 203 mkr

EBIT: 14 mkr (EBIT marg 6,9 %)

Kvartal 3 2013

Intäkter: 140 mkr

EBIT: -2 mkr (EBIT marg -1.4%)

Kvartal 4 2013

Intäkter: 186 mkr

EBIT: 10 mkr (EBIT marg 5,4 %)

De finns en säsongseffekt i Connecta där de starkaste kvartalen är Q2 och Q4 eftersom många stora projekt avslutas kring halvårsskiftena. Q1 och Q3 påverkas negativt av ökad rekrytering i dessa kvartal samt få arbetsdagar i Q3. Positivt är att lönsamhetstrenden i Q4 är svagt positiv vilket tyder på att man fått lite bättre ordning på beläggningen. En fördel 2014 är att Connecta möter relativt enkla jämförelsetal.

Sammantaget har Connecta haft en väsentligt svagare utveckling än övriga IT konsultaktier. Av uppställningen nedan framgår tillväxt och lönsamhet helåret 2013 för ”peers” inom branschen.

Omsättningstillväxt

Connecta -11 %

Knowit +2 %

Softronic +7 %

Acando -7 %

Cybercom -11 %

Hiq -5 %

Avega 0 %

Prevas + 6,5 %

Rörelsemarginal

Connecta 3,2 %

Knowit 4,7 %

Softronic 6,2 %

Acando 4,6 %

Cybercom 5 %

Hiq 10,7%

Avega 6 %

Prevas -1,6 %

Min bedömning är att det finns en stor förbättringspotential för Connecta avseende både tillväxt och lönsamhet 2014.

Drivkrafter för en förbättrad tillväxt och lönsamhet 2014:

Första kvartalet 2013 belastades i av engångskostnader för ledningsförändringar om ca 6 mkr. Dessa kostnader är av engångskaraktär och återkommer sannolikt inte under 2014.

Under 2013 uppgick personalomsättningen till 27 % vilket är extremt högt för ett IT-konsultbolag. Om Connecta lyckas med ambitionen att få ner den höga personalomsättningen kommer lönsamheten sannolikt att förbättras. En hög personalomsättning leder till uppstartskostnader, sämre effektivitet i projekten och kostnader för nyrekrytering.

Positivt är att Connecta nu genomför omfattande förändringar av verksamheten som bland annat ökat fokus på åtagandeförsäljning, ett nytt gemensamt affärssystem för samtliga enheter samt en ny kompensationsmodell. Dessa förändringar borde stärka lönsamheten successivt under 2014.

Ett tydligt fokus på åtagandeuppdrag ökar möjligheten till högre lönsamhet men ökar samtidigt risken då framtida projektnedskrivningar kan bli obehagliga överraskningar. Fler åtagandeuppdrag är ett sätt för Connecta att komma ifrån den kraftiga prispress som råder bland resurskonsulter i och med E-works intåg på marknaden.

Det omfattande förändringsarbetet 2013 har sannolikt medfört ökat internt arbete och ett minskat fokus på kunder och försäljning vilket dragit ner debiteringsgraden. I takt med att den nya strategin börjar sätta sig borde det finnas goda försättningar för en högre beläggningsgrad.

Konsultbranschen har haft ett antal tuffa år sedan finanskrisen men konjunkturindikatorna börjar se allt bättre ut för tjänstesektorn. Inköpschefsindex för tjänstesektorn (tjänste PMI) visar på 56,8 i februari vilket indikerar ökat tillväxt under 2014. Ett värde över 50 indikerar tillväxt.

BNP i Sverige bedöms öka med ca 2,5 % 2014 och ca 3 % 2015 vilket borde gynna konsultbranschen som konjunkturkänslig. Connecta är även verksamt i Stockholmsregionen vilket är den marknad som växer snabbast i Sverige.

VD Leif Lindqvist spår i senaste kvartalsrapporten en markant ökad lönsamhet under 2014. Vad detta innebär i siffor är svårt att sia om men markant borde i alla fall innebära en rörelsemarginal på runt 7-8 %.

Connecta har stor potential att höja lönsamheten vid förbättrad beläggningsgrad. Av årsredovisningen 2012 framgår att en ökning av debiteringsgraden med 5 procentenheter ökar rörelseresultatet med ca 34 mkr. Debiteringsgraden uppgick till 70 procent 2013 jämfört med 71 procent 2012. En ökning av debiteringsgraden till 75 procent skulle ge en resultatökning på ca 34 mkr. Värt att notera är att 2010 uppgick debiteringsgraden i Connecta till 77 och 2008 till 78. Connecta har en hög operationell hävstång vid ökad beläggning.

Connecta har historiskt haft ett starkt renommé och varumärke på marknaden vilket borde gynna bolaget om marknaden förbättras.

Av senaste kvartalsrapporten framgår att efterfrågan inom affärsområdet Management Consulting ökat senaste tiden. Detta är väldigt positivt då denna del av Connecta borde ha högst timpriser och bäst lönsamhet.

Om konjunkturen inte förbättras borde det heller inte vara jättesvårt för Connecta att förbättra lönsamheten genom besparingar och personalneddragningar och på så sätt få upp debiteringsgraden. Detta är självklart inte bra långsiktigt men en nödvändighet för att stärka förtroendekapitalet på börsen.

Positivt är att Connecta kommunicerat att man avser återköpa egna aktier fram till bolagsstämman 2014. Jag delar styrelsens bedömning att det är mer aktieägarvänligt att återköpa aktier än lämna högre utdelning när kursen är pressad. Att minska antalet utestående aktier är ett effektivt sätt att öka vinsten per aktie.

Riskfaktorer

En oroväckande trend i Connecta är att omsättingen per anställd minskat flera år i rad. En förklaring till trenden är sjunkande timpriser på konsultmarknaden och lägre debiteringsgrad men även en relativ ökning av antalet anställda i dotterbolaget Tarento som har lägre priser mot kund. För att stärka lönsamheten är det viktigt att denna negativa trend bryts.

Omsättningen i Connecta har sjunkit två år i rad vilket går tvärs emot bolagets finansiella mål om en tillväxt på 10 %. År 2013 minskade omsättningen från 816 mkr till 723 mkr vilket är minskning med 11 % och 2012 från 871 mkr till 816 mkr vilket är en minskning med -6 %. För att vara en intressant aktie för placerare att äga måste Connecta återgå till tillväxt, lönsamhet och höga utdelningar.

Många bedömare menar att de senaste årens svaga lönsamhet i IT konsultbranschen inte enbart förklaras av en svag konjunktur utan att det finns strukturella problem i branschen. Exempel är outsourcing trenden, ökade inköp från lågkostnadsländer, ökad konkurrens och prispress, stigande lönekostnader som inte kan kompenseras av ökade timpriser och ökad användning av konsultmäklare. En risk är att IT konsulterna aldrig kommer tillbaka till lönsamhetsnivåer kring 10 % i rörelsemarginal.

En annan risk är fortsatt hög personalomsättning och intern turbulens vilket medför låg beläggning.

Risken är stor att Connecta under de senaste åren tappat många av sina toppkonsulter vilka är svåra att ersätta. Det är också svårt att avgöra hur den nya kompensationsmodellen med en lägre andel rörlig lön påverkar påverkar möjligheten att rekrytera de bästa konsulterna.

Det finns självfallet risker kring genomförandet av den nya strategin och att den inte mottas väl av bolagets kunder.

Om aktiekursen skulle fortsätta sjunka ned mot kurser runt 25 kr finns också möjligheten att personalen tillsammans med investerare köper ut Connecta från börsen för ett billigt pris.

Prognos för 2014 och 2015

Genom en förbättrad konjunktur och ökad debiteringsgrad räknar jag med att intäkterna 2014 stiger med 7 % till 775 mkr. Då huvudfokus 2014 rimligtvis måste vara att återställa lönsamheten till en acceptabel nivå räknar jag med rörelsemarginal på 8 %.

Intäkts- och lönsamhetsförbättringen drivs av en högre debiteringsgrad hos konsulterna, minskat internt fokus, en lägre personalomsättning, en ökad nettorekrytering, en ökad andel åtagandeuppdrag, stark efterfrågan inom management consulting som har höga marginaler och en avsaknad av strukturkostnader.

För helåret 2014 räknar jag således med totala intäkter på 775 mkr och ett rörelseresultat på 62 mkr. Nettovinsten blir 43 mkr.

För 2015 räknar jag med att full effekt av den nya strategin och en tillväxt på 7 % och att marginalmålet om 10 % nås.

Intäkterna 2015 blir då 829 mkr och rörelseresultatet 83 mkr. Nettovinsten blir 58 mkr.

Värdering av aktien

Aktiekursen (kurs 38) i Connecta befinner sig på historiskt mycket låga nivåer. Senast kursen handlades under 40 kr var i samband med finanskrisen 2008 och då bottnade kursen vid 35 kr, det vill säga ungefär som idag. Innan dess får man gå tillbaka till 2005 får att hitta en lika låg aktiekurs.

Connectas börsvärde är 395 mkr vid en kurs på 38 kr. Bolaget är i det närmaste skuldfritt med en nettoskuld på endast 21 mkr och ett företagsvärde på 416 mkr.

Utifrån min prognos för 2014 värderas Connecta till P/E 9 och ett price/sales på 0,51 och utifrån prognosen för 2015 ser det ännu bättre ut och P/E-talet sjunker till 7 och price/sales till 0,48. Detta är mycket lågt för en kvalitetskonsult som Connecta.

På grund av resultatförbättringen bedömer jag att utdelningen kan höjas till 2,50 kr 2015 och till 3,50 för 2016. Detta motsvarar en direktavkastning på 6,6 % respektive 9,2 % till dagens kurs.

Hur ska då aktien värderas?

För att köpa Connecta krävs att man tror att bolaget kan hitta tillbaks till sin gamla form och åter kan bli en högutdelande kvalitetsaktie. Det krävs också att man är långsiktig och blickar bortom 2014 för att få full effekt av den nya strategin. Som underlag för min riktkurs använder jag nettovinsten för 2015 vilken bedöms bli 58 mkr eller 5,60 kr per aktie.

En rimlig värdering i dagens låga ränteläge är P/E 15 vilket ger en riktkurs på 84 kr. En värdering till P/E 15 kräver dock att Connecta återgår till en hög utdelningspolicy och levererar god organisk tillväxt. Givet en utdelning på 3,50 kr 2016 blir direktavkastningen fina 9,2 %.

Slutsats

Investerarlegenden Warren Buffet brukar säga att ”turnarounds seldom turn” men Connecta aktien kan vara ett undantag. Med en framgångsrik implementering av den nya strategin kan bolaget åter visa tillväxt och leverera marginaler på över 10 %.

Min uppfattning är att potentialen på uppsidan avsevärt överväger riskerna på nedsidan och rekommendationer blir ”starkt köp” med en riktkurs på 84 kr inom 24 månader. Jag väljer att avsluta med ett annat citat från Warren Buffet: ”be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy” och köp Connecta idag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?