Post entry

Cancerbolag med ljus framtid?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Micropos Medical har sedan bolagets aktier listades på AktieTorget i slutet av 2009 gjort en rad framsteg och står nu inför kommersialisering. Bolaget har genom målmedvetet arbete utvecklat RayPilot® som idag är ett av två godkända system som kan positionera en cancertumör i realtid under strålbehandlingen. Dess aktie har haft en usel kursutveckling från listningsemissionen på 6,75 kr per aktie till dagens emissionskurs om 1 kr per aktie. Jag har följt bolaget sedan några år tillbaka och har tidigare valt att vara utanför. Emellertid väljer jag nu att investera i bolaget.

Köp Micropos Medical

**Micropos Medical har sedan bolagets aktier listades på AktieTorget i slutet av 2009 gjort en rad framsteg och står nu inför kommersialisering. Bolaget har genom målmedvetet arbete utvecklat RayPilot® som idag är ett av två godkända system som kan positionera en cancertumör i realtid under strålbehandlingen. Dess aktie har haft en usel kursutveckling från listningsemissionen på 6,75 kr per aktie till dagens emissionskurs om 1 kr per aktie. Jag har följt bolaget sedan några år tillbaka och har tidigare valt att vara utanför. Emellertid väljer jag att investera i bolaget i samband med den nyemission som just nu genomförs.

Den riskbenägna investeraren bör ta en titt på aktien. Det finns flera möjliga scenarier för bolaget. Risken är att systemet inte säljer och då förlorar jag mina investerade pengar. En annan möjlighet är att bolaget står inför en kommersiell framgång. Jag är inte förvånad om bolaget inom ett par år värderas till flera hundra miljoner kr. Det skulle betyda en mångdubbling för dagens investerares pengar.

Micropos grundades vid Chalmers Innovation 2003. Bolaget har genom målmedvetet arbete utvecklat RayPilot® som idag är ett av två godkända system som kan positionera en cancertumör i realtid under strålbehandlingen. RayPilot® är ett tillbehör till dagens strålbehandlingsutrustning och är anpassat för att kunna integreras i befintlig utrustning oberoende av fabrikat. Potentialen med systemet är att öka möjligheten att bota patienten och samtidigt ge en snabbare behandling med färre biverkningar. Systemet används initialt för positionsbestämning av prostatatumörer, men kommer på sikt att anpassas för bland annat bröstcancer och barncancer.

RayPilot® är CE-certifierat vilket innebär att det är godkänt för försäljning och användning i Europa samt länder som godkänner CE. I dag finns systemet på fem kliniker i Europa, Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset i Rostock, Århus Universitetssjukhus samt på en privat sjukhuskedja i Italien. I Århus finns ett kliniskt och ett forskningssystem installerat.

Verksamhet

Micropos Medical AB (publ) grundades 2003 av ett internationellt team av fyra erfarna onkologer och affärsinkubatorn Chalmers Innovation i Göteborg.

Micropos har som affärsidé att sälja och licensiera ut medicintekniska produkter som kompletterar ordinarie strålbehandlingsutrustning för att möjliggöra precisionsbehandling av ett flertal cancertyper. Produkterna skall företrädesvis komma från egen immaterialrättsligt skyddad forsknings- och utvecklingsverksamhet. Den första produkten RayPilot® har börjat användas på universitetssjukhus i Europa och är registrerad och godkänd för användning vid strålbehandling av prostatacancer.

Dagens strålbehandling av ett flertal cancersjukdomar innebär att patienten dagligen under en 7-10 veckors period skall komma till sjukhus för behandling.Vid varje enskilt tillfälle är det av högsta vikt att träffa tumören för att ha chans att kunna bota patienten. Ett problem är att organ och därmed tumören kan röra på sig inuti kroppen både under och mellan de olika behandlingstillfällena. Detta innebär att man idag rutinmässigt tar till en extra marginal för att säkert träffa cancertumören. På Micropos brukar vi likna detta förfarande med att man vid strålning av prostatacancer som är den vanligaste cancerformen vill behandla en mandarin men pga av positioneringsosäkerhet är tvungen att stråla en apelsin. Den större volymen som strålas kan exempelvis för en prostatacancerpatient innebära livskvalitetsnedsättande biverkningar i form av impotens, urinvägsbesvär och blödningar från ändtarmen.

Den första produkten ut på marknaden är RayPilot® som är ett tillbehör till befintlig strålbehandlingsutrustning. RayPilot® som i första generationen är anpassad för användning på prostatacancerpatienter, kan liknas vid ett GPS-system som vid varje strålningstillfälle exakt anger tumörens position i förhållande till strålfältet. Med en högre precision förväntas patientsäkerheten kunna förbättras genom att man fokuserar strålningen mer på den sjuka cancertumören och drar ner stråldosen på den kringliggande friska vävnaden. Risken för biverkningar i form av impotens, urinvägsbesvär och blödningar från ändtarmen kan därmed komma att reduceras avsevärt samtidigt som förutsättningarna för en botande behandling kan ökas. RayPilot® ger en möjlighet att med hög precision kontinuerligt lokalisera tumören objektivt och med ett minskat behov av extra tillförd röntgenstrålning. Strålsäkerhetsmyndigheten gav under hösten 2011 ut en rapport1 om joniserande strålning inom onkologi. De varnar här för det ”dosbad” som patienten utsätts för vid all den bildtagning som genomförs i samband med behandlingen. I den avslutande diskussionen säger de bl a att man bör överväga användning av lokaliseringsmetoder som inte ger någon extra skadlig strålning till patienten såsom video, ultraljud och elektromagnetiska markörsystem vilket RayPilot® är.

Den ökade precisionen gör att RayPilot® kan användas för att möjliggöra säker användning av hypofraktionering där antalet behandlingstillfällen minskas från 40 behandlingar till cirka 5 där en högre stråldos ges vid varje behandlingstillfälle. En högre totaldos i tumören ökar sannolikheten för kuration.

RayPilot® systemet är CE-certifierat och godkänt för Europeisk användning på prostatacancerpatienter. Micropos arbetar med att tillföra ytterligare funktionalitet i systemet för ökad patientsäkerhet samt med att utöka användningsområdet för andra tumörgrupper. Vidare så arbetar Bolaget med att ansöka om godkännande av RayPilot® i andra geografiska områden exempelvis USA.

Affärsmodell

Försäljning och marknadsföring av RayPilot® kommer inledningsvis skötas av Micropos egen personal och koncentreras till kliniker i Norden samt vissa marknader i Europa. Bolaget fokuserar verksamheten till att få ledande strålbehandlingskliniker att använda RayPilot® systemet i sin dagliga verksamhet samt att utnyttja dess fördelar. Under etableringsfasen som bolaget nu befinner sig i kommer tyngden ligga på kliniker som kan verka som referenskliniker både för Micropos och för respektive distributör i sitt geografiska område. Referensklinikerna ger värdefull återkoppling på systemet som gör att det kan optimeras för att kunna säljas i större volym med minimalt installations-, service- och supportbehov. Besöksprogram och utbildning av potentiella kunder kan också utföras på referensklinikerna.

Ytterligare fokus läggs på att resultat och erfarenheter från klinisk användning publiceras. Detta är av största vikt då beslutet att köpa en ny medicinteknisk produkt baseras på en sammanvägning av både egen användning, utifrån erfarenheter från referensanvändare och från vetenskapliga publikationer. Då det är tydligt att det är dessa faktorer som styr om en klinik skall börja använda RayPilot® eller inte så kommer Micropos fortsatt aktivt arbeta med att stödja referenskliniker.Allt eftersom erfarenheterna och nyttan med systemet ökar bedöms även betalningsviljan att öka. Försäljning av förbrukningsvara har påbörjats i liten omfattning och det är ett första steg i riktningen mot att gå mot mer och mer kommersiella installationer.

Parallellt med lanseringen i Norden kommer Bolaget att lägga resurser på att identifiera och bearbeta potentiella partners samt distributörer för den europeiska marknaden. Micropos har sedan 2011 distributörsavtal med distributörer i Frankrike, Italien, Schweiz och Tyskland. Dessa samarbeten har lett till att RayPilot® finns installerat i Tyskland och Italien. Dessutom har ett marknadsföringsavtal slutits med ett Spanskt företag. När RayPilot® erhållit FDA- godkännade ska inledningsvis även den amerikanska marknaden bearbetas med distributörer.

En ytterligare potentiell försäljningskanal för RayPilot® systemet är genom att verka på business to businessmarknaden i form av att systemet levereras som del i ett större paket. Kliniker kan vid större upphandlingar av exempelvis nya linjäracceleratorer föredra att ha en aktör som levererar ett helhetspaket och där denna aktör kombinerar utrustning från olika tillverkare för att passa kliniken.

RayPilot® mottagarsystem kommer framgent att säljas till kliniker med redan installerad strålbehandlingsutrustning samt som tillbehör vid nyförsäljning av linjäracceleratorer till klinikerna. Systemets sändare är en förbrukningsvara som förväntas säljas i stor volym och med god marginal. Micropos kommer även erbjuda nya funktioner i mjukvaran samt mjukvarukopplingar till olika system och tillverkare.

Micropos använder underleverantörer för de olika ingående delarna av RayPilot®. Den implanterbara sändaren tillverkas helt externt och levereras sluttestad och dokumenterad. Mottagarsystemet tillverkas till största delen av underleverantörer medan montering, sluttest och kalibrering genomförs av Micropos egen personal. Mjukvaran har utvecklats helt av Micropos egen personal.

Bolagets produkter**

**RayPilot® är ett elektromagnetiskt positioneringssystem som kompletterar befintlig strålbehandlingsutrustning genom att med hög precision bestämma cancertumörers position i kroppen och tumörens rörelse i realtid. Positionsangivelsen sker utan att använda skadlig röntgenstrålning. Systemet används i dagsläget för positionsbestämning av prostatatumörer. I kommande generationer skall användningen breddas till flertalet cancerformer samt utökas med fler funktioner för en säkrare och bättre strålbehandling.

RayPilot® systemet består av 3 delar:**

  1. RayPilot® mottagarsystem som placeras på befintligt behandlingsbord.
  2. RayPilot® sändare som placeras i tumörens närhet och avlägsnas efter sista behandlingen.
  3. RayPilot® mjukvara som visar behandlingsbordets inställningar för att strålen skall träffa tumören.

Marknader:

**RayPilot® är ett tillbehör till befintlig strålbehandlingsutrustning och skall inledningsvis användas för att öka precisionen och behandlingsresultatet vid behandling av prostatacancer. I framtiden skall RayPilot® anpassas för att kunna användas vid ett flertal cancertyper samt få fler funktioner för en säkrare och bättre strålbehandling.

År 2007 uppskattades antalet nya diagnosticerade fall av cancer i världen till totalt drygt 12 miljoner och antalet väntas öka till 27 miljoner år 2050, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) om knappt 2 procent.

Antalet upptäckta fall av prostatacancer har ökat kraftigt globalt under de senaste decennierna. Under mitten av 1970-talet upptäcktes cirka 200 000 prostatacancerfall att jämföra med cirka 900 000 uppskattade fall 20081,2. Prostatacancer är vanligast förekommande i västvärlden, där USA och Europa representerar cirka två tredjedelar av samtliga upptäckta fall. I Sverige är prostatacancer den vanligaste cancersjukdomen med ca 10 000 årliga fall. Antalet fall uppskattas öka med drygt 2,5 procent per år fram till 2030 då antalet förväntas uppgå till 18 000 årliga fall3.Att antalet fall av prostatacancer har ökat kraftigt beror bland annat på en kontinuerligt åldrande befolkning och bättre metoder för att upptäcka prostatacancer, såsom PSA-tester.

Prostatacancer botas normalt med strålbehandling eller kirurgi (operation), båda metoderna med likartade resultat där strålbehandling är den mest kostnadseffektiva behandlingsmetoden av de två. Mer än hälften av alla patienter som diagnostiserats med cancer behandlas med strålterapi någon gång under sjukdomsförloppet och cirka 20 procent av alla opererade prostatacancerpatienter behöver postoperativ strålbehandling4. Dock råder det brist på strålbehandlingskapacitet i stora delar av världen, vilket är ett växande problem i takt med att antalet cancerfall stiger för varje år. För klinikerna blir det därmed viktigare att öka kapaciteten genom att minska behandlingstiden.

Växande marknad**

**De stora tillverkarna av linjäracceleratorer som används vid extern strålbehandling är Varian, Elekta, och Accuray/TomoTherapy. Globalt finns det över 9 000 linjäracceleratorer5 installerade och det installeras ca 900 st nya årligen. Av dessa är Varian den största aktören med cirka 5 900 installerade maskiner6. En linjäraccelerator kostar mellan 20-30 MSEK. Den globala marknaden för extern strålbehandlingsutrustning förväntas växa snabbare än den årliga ökningen av antalet cancerfall. Grunden till detta är rådande kapacitetsbrist och behovet av nyinstallationer samt att teknikinnehållet och prestanda i nya system ökar.

Stor marknad för tillbehör inom strålbehandling

Det finns även en omfattande marknad för tillbehör och kringutrustning för strålbehandling. Tillbehörsmarknaden består av ett stort antal mindre aktörer samt ett fåtal riktigt stora aktörer. Under de senaste åren har det skett flera uppköp och samgående mellan bolag i branschen. Även de stora acceleratortillverkarna har varit aktiva med förvärv av tillbehörsbolag.

Tillbehörstillverkarna spelar en viktig roll genom att utveckla sofistikerade hjälpmedel för att förbättra befintliga behandlingsmetoder samt förenkla och automatisera arbetet på strålbehandlingsklinikerna, vilka är i behov av att kunna ta emot fler patienter och öka patientgenomströmningen. Genom att klinikerna kan utnyttja befintliga installationer mer effektivt kan behandlingskostnaderna per patient minskas.Vidare är en förutsättning för ökad patientgenomströmning och sänkta kostnader att tiden vid varje behandlingstillfälle kan reduceras samt att den dagliga 7-10 veckor långa behandlingsperioden kan förkortas.

För att samhället och klinikerna ska kunna ta emot det stigande antalet cancerfall samt reducera kostnaderna per patient behöver klinikerna hjälpmedel som effektiviserar arbetet, ökar botningsgraden, minskar biverkningarna och gör det möjligt att förkorta tiden för varje behandlingstillfälle samt att även inom vissa tumörer kunna mer än halvera antalet behandlingstillfällen på ett säkert sätt (hypofraktionering).

Att som tillverkare kunna erbjuda tillbehör för ökad patientgenomströmning och effektiv hantering av klinisk data är starka försäljningsargument mot klinikerna. En tydlig trend är därmed teknologier som möjliggör tidsbesparing där utvecklingen går mot nya behandlings- och mjukvarusystem som automatiserar och underlättar behandling, informationshantering och administration.

När en klinik beställer ett nytt strålbehandlingssystem efterfrågas ofta en helhetslösning och det är vanligt att lösningen innehåller hård- och mjukvarudelar från olika tillverkare. För att anpassa systemen efter klinikernas specifika önskemål går trenden mot gränssnitt som gör det möjligt att välja lösningar från ett bredare spektra av tillverkare. För att effektivisera arbetet på klinikerna ökar även behovet av att olika system kan integreras med varandra. En strålbehandlingsapparat används oftast till flera olika typer av behandlingar och till apparaten finns många olika typer av tillbehör som tas fram och plockas bort för specifika behandlingar. Genom ökad integration kommer personalen besparas från onödiga arbetsmoment och arbetet kan löpa smidigare, vilket innebär att behandlingstiden för varje patient kommer att kunna förkortas.

Potentiell världsmarknad för RAYPilot® Mottagarsystem på över en miljard EUR

RayPilot® systemet är ett tillbehör som skall öka prestanda och precision vid strålbehandling. Systemet kan både komplettera de över 9 000 befintliga utrustningarna på sjukhusen i världen samt ingå som en del av de cirka 900 nyinstallationer som sker årligen. För att använda RayPilot® systemet behövs ett mottagarsystem och mjukvara installerat på kliniken samt en RayPilot® sändare per patient.

Bolaget bedömer att priset för RayPilot® mottagarsystem kommer uppgå till ca 185 000 EUR och den teoretiska världsmarknaden för komplettering av redan installerade linjäracceleratorer uppgår därmed till över 1 600 MEUR. Därutöver tillkommer försäljning vid nyinstallation där den årliga potentiella världsmarknaden uppgår till över 166 MEUR.

Potentiell världsmarknad för RAYPilot® Sändare på övern en halv miljard EUR per år

900 000 prostatacancerfall upptäcks årligen (2008) och Europa tillsammans med USA står för cirka två tredjedelar av samtliga fall. RayPilot® sändare är en förbrukningsvara och det krävs en sändare per patient. RayPilot® sändare planeras att säljas för cirka 670 EUR vilket ger en årlig potentiell världsmarknad på över 600 MEUR.

Antalet cancerfall ökar årligen i världen och ovanstående marknadspotential avser endast prostatacancer. RayPilot® systemet skall i framtiden användas vid behandling av ett flertal olika cancerformer.

Vilka är personerna bakom bolaget?

BERT RINGBLOM Född 1938, styrelseordförande

Styrelseordförande i Pharmacure Healthcare AB 1999- Civilekonom HHG, Fram till 1997 VD och koncernchef i Meda AB, som börsintroducerades 1995, i styrelsen 1980-1998. Ordf. i dotterbolagen i Norge Danmark och Finland från 1980-1997 samt det 1997 förvärvade dotterbolaget Medinet Oy 1997-1999.

Innehav: 50 000 aktier och 32 000 teckningsoptioner

BO LENNERNÄS Född 1963

Docent, lektor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs Universitet. Han är en av landets ledande cancerläkare på prostatacancer och strålbehandling. Innan läkarstudierna arbetade han som datoroch elektronikutvecklare på Scanditronix (tillverkare av strålbehandlingsutrustning till kliniker och CERN). Redan i sin avhandling på 90-talet beskrev han grunderna för elektromagnetisk positionering dvs den teknik som Micropos använder. Han har även andra medicinska innovationer på marknaden som Rapinyl/ Abstral och IMCON. Hans vetenskapliga produktion sträcker sig från läkemedelsutveckling till användande av humanoider i sjukvården. Han innehar mer än 10-tal patent inom ffa medicinteknik.

Innehav: 1 811 960 aktier privat och genom bolag

CHRISTER LjUNGBERG Född 1963

Civilingenjör, Marknadsekonom IHM ,VD för samt ledamot i Brandproject AB,), styrelseledamot i Idevio AB och Trivestor AB. Tidigare styrelseledamot i och VD för positioneringsföretaget Followit AB (Listat FOLL), ordförande i: Mediaprovider AB (Noterat MEPR), ordförande i medicinteknikbolaget Tendera AB.

Innehav: 25 000 aktier

BENGT ROSENGREN Född 1927

MD, PhD, Prof.em., Prof. vid Univ. i Bergen, Norge och verksamhetschef vid onk.avd., Univ.sjukhuset Bergen. Efter pensionen T.f. chefsöverläkare på onkologiska kliniken i Borås, tidigare även överläkare på Radioterapeutiska kliniken i Linköping. Övriga uppdrag: Styrelseledamot Riksförbundet VISIR, Ordf. Svenska Frisksportförbundets Göteborgsdistrikt. Bengt har även haft ett flertal akademiska uppdrag i kommittéer och som fakultetsopponent samt är en av pionjärerna inom användning av både implanterade guldmarkörer för precisionshöjning samt användande av bildstyrd radioterapi (föregångare till IGRT). Publicerat 150 arbeten inom onkologi och radioterapi, särskilt sedan 1963 angående lokalisation av strålbehandling.

Innehav: 864 720 aktier

PER EKSTRÖM Född 1947

Han har varit verksam med utveckling och marknadsföring av programvarulösningar inom radioterapi i över 35 år. Han var en av grundarna av Helax AB 1986 och ledde där utvecklingen av det dosplaneringssystem som blev världsledande under 1990-talet. Per har därefter varit ledare för utvecklingsteam med internationell sammansättning i olika företag, senast inom Nucletron, och har ett stort internationellt nätverk. Han har en MSc inom (primärt) fysik och matematik från Uppsala Universitet och har styrelseerfarenheter från bl a Helax och ONCOlog Medical i Uppsala. Arbetar som konsult i egna bolaget Audacia AB för RaySearch där han bidrar i utvecklingen av RayStation.

TOMAS GUSTAFSSON Född 1971

VD sedan 2003. Tomas har verkat som VD i bolaget sedan start 2003, innan detta grundare till riskkapitalfinansierat bolag inom mobila tjänster. Utbildning från Chalmers Maskinteknik och Chalmers School of Entrepreneurship.

Innehav: 590 880 aktier och 60 000 teckningsoptioner

Risker

Det är lätt att rada upp skäl till att inte investera i Micropos Medical. Jag väljer dock att vara kortfattad och konstatera följande:**

  • De tjänar inga pengar.
  • De säljer ännu ingenting.
  • Aktien har extremt låg omsättning.
  • Bolaget blöder.
  • Aktien har sedan listningen på AktieTorget haft en kraftigt negativ utveckling. (Fånga inte en fallande kniv)
  • Visserligen har ett antal sjukhus installerat Micropos Medicals system, men de är ännu inte “betalande kunder”
  • Att investera i bolgets aktier innebär en mycket hög risk.

**Aktien

Bolaget har ca 800 aktieägare, och knappt hälften av bolagets aktier ser ut att finnas i allmänhetens händer. Före emissionen finns ca 17,5 miljoner aktie. Emissionen som nu genomförs tillför 6 miljoner aktier (1 kr/st). Jag anser att bolaget och dess ledning skulle få bättre arbetsro om de gör en kompletterande emission och således få in några miljoner kr till. Således räknar jag med att bolaget efter nödvändiga emissioner har 30 miljoner aktier. Någon tycker kanske att jag överdriver utspädningsrisken, men jag gillar att vara på den säkra sidan. Jag väljer att i dagsläget inte ge någon riktkurs, men konstaterar samtidigt att bolaget mycket väl kan mångdubblas de närmaste åren.**

  1. Detta är en mycket begränsad analys av bolaget Micropos Medical som är listat på AktieTorget. Det mesta av informationen kommer från bolaget Micropos Medicals olika typer av informationsgivning i form av årsredovisningar och prospekt. Se bolagets hemsida: www.micropos.se

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?