Post entry

Budpremie kan dubblera Fingerprint Cards värde

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett uppköp av Fingerprint Cards är fullt realistiskt. Samsung är en tänkbar köpare. Apple köpte Fingerprints konkurrent, Authentec, i somras. Apple och Samsung är bittra konkurrenter.

Om Apple vill integrera moderna fingeravtrycksläsare i sina IPhones, IPads och Mac-datorer inom kort, kommer också Samsung att vilja möta den moderniseringen. Analytiker från Wells Fargo och ISI Group gör bedömningen att Apple håller på med detta i nuläget. Redan i år förbereder Fujitsu och Motorola lansering av telefoner med fingertrycksavläsare integrerade.

Samsung har problem med att konkurrera med lokala kinesiska aktörer som Huawei, ZTE och Coolpad i försäljningen av mobiler med smarta lösningar i. Därför kan Samsung snabbt och smidigt vilja agera för att kunna integrera fingertrycksavläsare i sina telefoner. En annan variant är naturligtvis att en kinesisk aktör i det tufffa konkurrensläget skulle intressera sig för att buda på Fingerprint Cards.

Flera tunga styrelseledamöter i Fingerprint Cards har kopplingar till Samsung, vilket borde vara intressant vid ett tänkbart förvärv. Göran Malm var styrelseledamot i Samsungs huvudstyrelse i 9 år. Tord Wingren har varit Europachef för Samsung. Thomas Rex är Senior Vice President för Sales & Marketing jobbade som säljchef inom Ericssons dotterbolag Nanoradio AB, innan företaget i juni i år såldes just till Samsung. Samtidigt var Göran Malm vd för Nanoradio AB, som utvecklat en teknik för att förlänga batteritiderna för smartphones och surfplattor.

Intressant är också att Fingerprint Cards vd och storägare, Johan Carlström, på direkt fråga bekräftat att ”vi för samtal med Samsung”. Nu är väl inte det detsamma som att säga att man pratar om uppköp av Fingerprint Cards. Sannolikt för Fingerprints ledning samtal om teknik- och affärsutveckling även med andra företag i branschen.

Urban Fagerstedt, som är styrelseledamot och storägare i Fingerprint Cards, är även managementkonsult för den kinesiska mobilleverantören Huawei. Möjligtvis kan det vara en koppling som talar för att Huawei skulle förvärva Fingerprint.

Den här typen av förbindelser ska inte underskattas när det gäller bedömningen av sannolikheten för strukturaffärer. Visserligen är de högst spekulativa, men närmare än så här kommer nog inte den genomsnittlige placeraren kvalificerad uppskattning om ett bud på Fingerprint Cards.

Så den som vill köpa en aktie med potential, inte minst genom möjlighet till budpremie, köper Fingerprint Cards.

Prislappen vid ett bud är som alltid svår att spekulera i. En premie på 30 procent i förhållande till aktuell börskurs är en norm. Men det är svårt att tänka sig att storägarna i Fingerprint Cards vill släppa ifrån sig ett bolag med så goda framtidsutsikter just nu.

När skulle då ägarna kunna vara intresserade av att sälja sina innehav i Fingerprint Cards? Förmodligen i ett läge med goda framtidsutsikter men då företaget är i behov av kraftigt ökad finansiering för att kunna expandera. Det kan inträffa om något år givet att företaget infriar sina prognoser men behöver mycket mer kapital för att stå sig i konkurrensen.

Om vi antar att Fingerprint infriar försäljningsprognosen för 2013 till intervallet 130-190 miljoner kronor efter det aktuella avtalet med CrucialTec. Det ger ett P/S-tal på 4,35, eftersom det finns 43 609 586 aktier uppstämplade i Fingerprint Cards. Samma nyckeltal låg på 13,15 före gårdagens nyhet om det treåriga produktionsavtalet med amerikanska CrucialTec. Det är nog så att ett high-tech-företag som Fingerprint Cards, med hög mognadsgrad och goda framtidsutsikter ska värderas till ett P/S-tal kring 10 (+- 2 enheter).

Det skulle i så fall innebära att ett bud på bolaget borde ske till dubbelt så högt pris som dagens börskurs indikerar eller 18-20 kronor per aktie. Således en potential på 100 procent eller mer på ett år. Möjligen skulle storägarna i Fingerprint Cards vara beredda att sälja till en kurs på 20 kronor per aktie direkt. Det hänger i så fall på att en större aktör redan nu skulle vara beredd att köpa upp Fingerprint. Helt otroligt är det inte.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?