Post entry

Bra läge för ingång

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Historiken över kursrusningar på flera 1000 % när råvarubolag är något på spåret kan få seriösa handlare att tveka. När det dessutom är på svensk botten förstärks dessa kursrörelser. Vi skall vara skeptiska, jag är själv kanske den störste skeptikern ni kan finna till alla små prospekterare därute. Ibland har detta glimtat till i olika forum. Men det finns också en historisk sprängkraft i trovärdiga berättelser som har sin utgångspunkt i en tanke om att frigöra resurser i vårt eget land. Om berättelsen är gripbar sticker aktierna i dessa sammanhang. Har Kallak-malmen en sådan trovärdig berättelse? Är det en ny kommande småspararfavorit? Låt oss granska caset från ett kort tajmat köp-perspektiv.

MALMEN ÄR DÄR

Beowulf har under 6-7 år borrat upp och visat med internationell JORC-standard att malmen ligger där. Man har borrat upp Kallak North och skall nu fortsätta arbetet med den större Kallak South. Är malmen färdigborrad 150 Mt + 250 Mt? Vad ger områdena i direkt anslutning till platsen? Bolaget har använt siffran 600 miljoner ton i det lokala samrådet. För den som vill blicka bortom 40 årsproduktion (10 M t / år) kan det vara av intresse att noggrant studera kartan för det angivna riksintresset för mineralnäringen på plats. Sannolikt fortsätter mineraliseringen under vattnet söderut.

Fragment till berättelsen: Malmen finns. Den är visad med internationell standard. Låg risk.

MALMKVALITÉN ÄR DÄR

Malmen har väldigt små inslag av föroreningar. Detta innebär att smältverken inte behöver koka malmen lika mycket. Billigare process. Detta ger en konkurrensfördel, man kan sälja sin malm för 40 USD/t ö v e r det rådande marknadspriset. Den investerare som vill ta en poäng före andra bör fokusera på malmkvalitén och släppa diskussionen om gruvans livslängd som 40-60 år till andra. (Om de inte talar om möjligheten att dubbla uttaget.)

Fragment till berättelsen: Kallak har samma rena typ av malm som LKAB som ger ett kraftigt överpris i marknaden. Överpriset tangerar opex för gruvan!

MALMPRISET HAR BRUTIT UR SIN NEDÅTGÅENDE TREND I MÅNADSGRAFEN

Det är förstås viktigt att ligga rätt i konjunkturen så att priserna går åt rätt håll när man närmar sig investeringsbeslut och skall ta in en partner eller söka egen finansiering. Jag använder IG-markets månadsgraf i kinesisk valuta. Rak uppgång med små rekyler. Kina och Indien startar denna uppgång från en högre absolut nivå än förra konjunkturcykeln. De större bolagen jagar projekt med bra malmkvalitet och lågt OPEX.

Fragment till berättelsen: Nu har trenden vänt i järnpriset.

TIMING PÅ KORT SIKT

Regeringen har dröjt fram till nu i sin handläggning. Detta tvingade bolaget till en nyemission innan regeringsbesked, samtidigt som en dom i ett gruvärende skapade oro för behandlingen av Kallak-ärendet. Detta har sammanvägt pressat kursen ner till en kanalbotten i det ettåriga logaritmiska diagrammet.

http://www.netfonds.no/quotes/analysis.php?paper=BEO-SDB.ST

Ansökan täcker all anläggningsverksamhet på platsen. Se annan artikel. Ansökan är robust, bred och har spets. Den som tar del av själva ansökan och informerar sig om de nödvändiga förhållandena har ett informationsövertag. Just nu finns en förvirring som strax kan tona ut.

Fragment till berättelsen: Regeringen kommer efter Bergstatens och länsstyrelsens ja-besked ge ett beviljande av koncession. Resten är finslipning av beslutstexten. Det är där jag tror vi är i processen.

KURSEN I BEOWULF

Vid ett regeringsbeslut har vi antagligen en rejäl kursrörelse. Det är svårt att spekulera i dess storlek. Jag avstår. Personligen tror jag att en rekyl ner till 1,5 är en möjlig uthållig nivå efter regerings-ja. Därifrån räknar jag med att vi, när det närmar sig godkännande för slutligt gruvtillstånd, kan ha en årsomsättning i värdering av aktien, 3,5-4 mrd. Två år bort. Utvecklingen av järnpriset sätter naturligtvis ramen för denna rörelse. Det motsvarar den relativa rörelse som Northland hade under det år som följde efter erhållet bearbetningstillstånd i dec 2008. Kursen gick c a 1000% under ett år. Jag tror det är rationellt att köpa delar av sitt innehav före regeringsbeslut och, om man är osäker, delar efter ett beslut. Personligen är jag tillbaka på samma nivå som tidigare i mitt innehav. Jag har kvar mitt 2 års perspektiv på investeringen, kassaflödesvärderingen av Kallak.

Fragment till berättelsen: Om den största och renaste kända obrutna järnmalmen i Europa, med ett enda lokalt riksintresse, inte kan starta sin gruva, vilka kan det då? Detta skapar en förväntan på ett regerings-ja.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?