Post entry

Boule Diagnostics -on track och höjt motiverat värde.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

2015 blir något av ett mellanår för Boule. Inflektionspunkten då hävet i affärsmodellen tog vid kan nog konstateras var 2014. Nu under 2015 har försäljning av egna förbrukningsprodukter passerat försäljning av instrumenten som beräknat. Så trots stora problem med nyförsäljning på marknader som Ryssland och Brasilien, så tickar bolaget på ungefär som förväntat. Givetvis drar ex Ryssland ned och givetvis är inte en sämre försäljning av instrument önskvärt, men poängen är; så länge de säljer nya instrument och försäljning till installerad bas fortgår som beräknat, stiger omsättningen och marginalerna förbättras konstant. Dvs installerad bas ökar. Marginalexpansion!

För en mera översiktlig genomgång läs http://www.redeye.se/analys/userreport/boule-diagnostics-positionerat-marginalexpansion

I och med att Boule nu redovisar hela sin FoU över resultatet, så blir jämförelsesiffrorna med 2014 tuffa. Trots detta så beräknas nettovinsten öka med ca 7 %.

2015

2016

2017

Omsättning

328

358

380

Net profit

19,6

29,6

40

Estimat från Introduce.se och egna.

Dikussionen med kostnadsförd FoU vs att balansera den mot framtida försäljning lämnar jag här, men det är värt att ha det i åtanke vid jämförelse med bolag som lägger stor del av sin FoU på balansräkningen. I Boule fall är nu redovisningen väldigt ren.

klinisk kemi har precis annonserats som nytt affärsområde och här har vi inte sett några order ännu. Bolaget kommenterar att de ska effektivisera regensfabriken i Florida och det är ju även här produkter till Klinisk kemi kommer utvecklas. Jag skulle gissa vi ser en OEM-kund på klinisk kemi inom kort.

Så även om 2015 inte ser så imponerande ut, så växer det helt enligt plan. Affärsmixen är nu bra och det finns inget som talar för att det inte kommer fortsätta precis som man kan förutspå. Installerad bas öka med ca 3-3,500 instrument per år och förbrukningsvaror med hög marginal, förbättrar ständigt rörelsemarginalerna.

Boule själva anser inte en andel förbrukningsvaror mot instrument överstigande 75 % vara ett högt mål. Jag håller med, det är matematiskt helt i linje med affärsmodellen.

Vid en uppskattad försäljning om 400 miljoner 2018, så bör 170 miljoner kr kommer från regens till låsta system och ytterligare 110 mkr från andra förbruktningsprodukter. Det ska ge en mycket stabil grund och höga marginaler.

Cellavision annonserar tydligt att de vill ge sig in på den fragmenterade marknaden. Här kan vi bara spekulera, men att Cellavision själva ska skaffa sig de hundratals distrubitörer som behövs tror ingen på. Samarbete någon? Det är en perfekt match.

Sammanfattning:

På grund av nytt sätt att redovisa FoU 2015, döljs den fina utvecklingen. Betryggande att se hur förbrukningsvaror ändå fortsätter sälja enligt plan, även på de dåliga marknaderna som ex Ryssland. Försäljningen av instrument går dåligt på några marknader, men stärks på andra, vilket känns som en naturlig del av att vara ett globalt bolag.

Estimat fram och tillbaka och diskonteringar hit och dit, men slutsatsen är att marginalerna kommer växa stabilt framöver och när det fungerar i den här branschen, så blir det väldigt bra.

Net profit förväntas öka med 50 % 2015-2016.

Man kan förvänta sig ökad Net profit med 100 % fram till 2018.

Boule börjar bli ett stabilt bolag med diversifierad geografiskt verksamhet.

Fortsatt köp och multiplarna är låga både som de är och jämfört med andra medtech. Utan multipelexpansion, så bör logiken dubbel vinst ge dubbelt värde, så minst 200kr om man är långsiktig och minst 150 kr 2016 och med de resultaten ska multiplarna upp, så högre kurser går att motivera.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?