Mina favoritbolag 1/2012
2012-03-01 08:53, Edited at: 2012-03-01 15:31Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Då har det åter blivit dags för en genomgång av mina favoritbolag. Den här gången jämförs perioden mellan 11/11 och 29/2.
Portföljen har slagit index och det beror till stor del på att jag valde att sälja Nokia-aktien, samtidigt som jag har lyckats hitta några andra bra aktier. Hoppas den här trenden fortsätter 2012.
Jag står inför ett dilemma! Egentligen är jag rätt pessimistisk till konjunkturen och tror att de här skuldproblemen kan ta ett tag att lösa. Å andra sidan har ECB sköljt 1000 miljarder euro över den europeiska banksektorn de senaste tre månaderna. Vi har alla hört talas om "dont fight the Fed" - jag funderar ifall man ska anamma frasen "dont fight the ECB".
Trots frestelsen att ta del av detta guldläge har jag ändå bestämt mig för att följa min strategi. Jag tror inte det här är ett hållbart rally och därför vill jag just nu ha kvalitetsbolag i portföljen med stabila intäkter och stabilt kassaflöde. Trots börsuppgången är kalla fakta att bolagsvinsterna har gått ner med ca 18 % YoY trots ökad omsättning. Det kan man inte tro när man bl.a. ser vissa aktiers framfart de senaste två månaderna. Sådana här uppgångar håller ofta på längre än man tror, men de slutar sedan snabbare än man kunde ana! Denna portfölj är inte speciellt aktiv och därför fortsätter jag på min tråkiga linje med tråkiga dividendbolag. Det är där jag tror man hittar den bästa långsiktiga avkastningen just nu. De cykliska bolagen är inte värderade för katastrof och dividendbolagen är bara lite mer än lagom värderade. Med vårens sanslösa dividender tycker jag att de är intressanta.
Jag gör två förändringar denna gång, men Nokia är inte en av dem. Jag blev lite nyfiken när de i fredags meddelade att de har stora nyheter på gång. Istället går Elop ut och sågar facebook - världens just nu största IT-plattform sett till antalet användare. Jag tycker inte riktigt de är på bollen och resultaten motbevisar inte den tesen. Jag håller tassarna borta ett tag till, trots "låg värdering". Istället kastar jag ut Amer Sports och Ratos, samt tar in Kesko och Oriola-KD!
Ut ur portföljen (samtliga med i portföljberäkningen)
Amer Sports - hade egentligen en riktigt bra rapport. De ökade omsättningen, resultatet och förbättrade balansen. Dessutom höjs dividenden med 10 %. Vad kan man mer begära? Tja, kanske att vi skulle få några ordentliga vintrar! Amer Sports har haft otur de senaste åren och olyckan fortsätter med det varma vädret. De säger förstås inte det själva (än), men förhandsbeställningarna inför nästa år riskerar att minska eftersom sportbutikerna sitter med lager i år igen. De har haft en bra utveckling, men har haft lite svårt att hänga med den senaste tiden. Då passar jag på att avyttra dem.
Ratos - hackar betänkligt och exitmarknaden har torkat upp rejält. Orsaken finns antagligen i den svåra finansieringsvärld som riskkapitalbolagen befinner sig i. Det höll på att hota utdelningen, men Ratos löste det genom att låna pengar! Man tror knappt sina öron när detta anrika bolag gör en sådan manöver! Ägarna kan väl låna själva ifall de akut behöver pengar? Vissa har morrat över att VD men Arne ska avgå, men han blir ändå kvar inom bolaget eftersom han blir den nye styrelseordföranden. Det som borde få fler att sätta kaffet i vrångstrupen är att duktige Olof Stenhammar lämnar styrelsen. Det gilllar jag inte alls och följer med honom ut i dörren.
In i portföljen (ej med i portföljberäkningen)
Oriola-KD - är en läkemedelsgrossist med verksamhet i Finland, Sverige och Ryssland. De driver även apotek. I Sverige är de främst kända som Kronans Droghandel. De har kämpat rejält med lönsamheten i Ryssland, framförallt efter att de införde prisregleringar på mediciner (i samband med rubelns fall). De har dock tagit tag i situationen och även om man inte kan säga att utvecklingen har vänt, tycker jag mig se en viss stabilisering i kursen kring 1,90. De vinstvarnade i december och nivån har hållit (på lite längre sikt). De ska också ge ca 4,2 % dividend. Kassaflödet är i grunden stabilt och jag tar in dem som en liten chansning men med begränsad nedsida som jag ser det.
Kesko - är det traditionella dividendbolaget i Finland. Matvarukedjan med bygghandel, möbelförsäljning och bilhandel hör ändå till de mest stabila bolagen på Helsingforsbörsen. Rapporten var överlag riktigt svag, men matdelen (ca hälften av omsättningen) var aningen bättre. Även dividendförslaget var sämre än väntat. Reaktionen lät inte vänta på sig - aktien handlades ner ca 12 % på rapportdagen. Den har dock hämtat sig från det och med vårens dividend hamnar man i paritet med kursen innan rapport. Jag tror dock att marknaden har överreagerat på detta bolag och utnyttjar kursnedgången till att plocka in åter ett bolag med stabilt kassaflöde.
Portföljen
Utveckling mina favoritbolag: +9,1 % (inkl dividend - alla samma vikt)
Utveckling Helsingforsbörsen: +7,6 % (inkl dividend)
Affecto (+9,7%)
Jag är aningen tveksam till Affecto. Rapporten var helt ok där de ökar omsättningen samtidigt som resultatet klättrar kraftigt. Detta var dock redan förväntat och mot konsensus var rapporten rätt svag. Orderboken räddade intrycket, då den noterar all-time-high! Positivt är också att dividenden höjs, den nästan dubblas! Detta antyder optimism och självförtroende inför framtiden. Jag håller dem kvar, men faktiskt med lite darr på ribban.
Amer Sports (+1,2%) UT. Med i portföljberäkningen.
se kommentar ovan
Doro (+7,4%)
Doro hade en helt ok rapport även om tillväxten inte matchade de riktigt högt ställda förväntningarna. Aktien kom ner rejält på det, men ser man till utvecklingen över lite längre tid så var det inget dramatiskt. Värderingen är inte utmanande och i dessa osäkra tider söker investerare inte i huvudsak småbolagsaktier. Det kan dock vända en vacker dag. Man bör notera att tillväxten har minskat kraftigt på slutet men än så länge är jag inte orolig...
Elisa (+10,7 %)
Elisa drämde till med en riktig stark rapport, samtidigt som de delade ut 0,40 euro/aktie i dividend i november. Kvartalsresultatet placerar sig bland de historiskt högsta. Direktavkastningen har varit ca 9 % senaste året och 2012 blir den kanske lite bättre! Elisa ska nämligen dela ut hela dividenden på våren (tidigare har den kommit i två poster vår & höst) samtidigt som styrelsen vill ha mandat att köpa tillbaka ca 3 % av aktiekapitalet. Ok, detta är kanske inte långsiktigt hållbart men i en tid när jag söker stabila kassaflöden och intäkter är detta en av de aktier jag håller i.
Fortum (+5,1%)
Aktien har återhämtat sig en aning från den stora skälvan som drabbade i somras. Investerare har väl insett att finska staten inte kommer att lägga ner kärnkraften bara för att tyskarna säger sig avveckla den. Själva rapporten var ärligt talat sådär och skulle de inte ha prissäkrat en stor del av leveranserna så vore resultatet ännu svagare. Till viss del kan man anklaga decemberstormen för det svaga resultatet - den kostade Fortum 57 Meuro (resultat före skatt: 461 Meuro). Dividendförslaget landade på 1,00 euro och där låg konsensus. En stabil dividendaktie som gott kunde värderas lite högre. Fortum stannar i portföljen.
Lagercrantz Group (+21,9%)
Lagercrantz visade visserligen tillväxt gällande omsättningen, men lönsamheten minskade under kvartalet. Ser man däremot på det senaste året ser det bättre ut. Kassaflödet ökar och vinsten slår nya rekord. Aktien pressades rejält i fjolårets oro och nu har vi sett en återhämtning när riskviljan har återvänt. Trots viss tomgång under senaste kvartalet tycker jag mig inte se något skäl att avyttra dem ännu.
Nokian Renkaat (+25,8%)
Åter slog Nokian Renkaat förväntningarna kring omsättningen, även om resultatet denna gång var sämre än väntat. Detta korrigerades dock med en riktigt bra dividend så kursen har hämtat sig mer än väl. Jag tycker väl att Nokian Renkaat börjar bli rätt så fullvärderad och i "normala" aktietider kunde de värderas kring 40 euro. Just nu befinner vi oss dock i något som kan beskrivas som ett "ECB-läge" och detta blir min enda "chansning" på att all likviditet som just nu regnar över finanssektorn kommer kursen till del. Därför håller jag dem kvar ett tag till.
Raisio (+5,3%)
Sista kvartalet var faktiskt sådär för Raisio, men det beror mest på att Q3 var fantastiskt. Ser man på helåret blev resultatet helt ok. Ledningen menar att vinsten ska öka ytterligare 2012 och de har också möjlighet att växa via förvärv, tack vare sin starka (nettoskuldfria) balansräkning. Dividenden ligger strax över 4 % men det beror mest på aktien har gått rätt starkt under hösten (innan november). I mitt sökande efter stabilitet har Raisio än så länge en självklar plats. Det verkar onekligen som att VD Matti Rihko har lyckats med något som många före honom har försökt - nämligen att få Raisio att öka lönsamheten. Vi får se vad framtiden bär med sig.
Ratos (+3,9%) UT. Med i portföljberäkningen
Förklaring ovan
Tele2 (+0,6%)
Tele2 har haft ett omtumlande kvartal. De vinstvarnade i december men sedan dess har kursen hämtat sig, åtminstone tills helårsrapporten som tydligen inte föll börsen i smaken. Det skylldes på lågt kundintag. Resultatet var annars aningen bättre än väntat och dividenden kan ingen klaga på. Jag tycker det ser stabilt ut och håller dem kvar.