Även om det är aktier som man bäst trivs att fylla sin aktieportfölj med kan inte jag se något fel i att man då och då kompletterar dess innehåll också med andra investeringar som inte direkt alltid associeras med direkt aktiesparande.
Om inte annat så för att, förhoppningsvis, öka stabiliteteten i portföljen. Men också, givetvis, för att även, om man så skulle vilja, ge lite mer krydda åt tillvaron.
Jag antar att vi alla känner till de mest vanliga alternativen som optioner, sparande i fonder (nu inkluderar jag såväl XACT-fonder, aktieobligationer som renodlat räntesparande i denna term) och banksparande.
Personligen försöker jag krydda min aktieportfölj genom att investera i metaller, framförallt guld men även zink (nu när priset på denna metall är relativt lågt), i form av sk. open-end certifikat som en stor aktör på finansmarknaden sköter om. Självklart vore det fel att säga att dessa investeringar i metall utgör mer än direkta minoritetsposter i min aktieportfölj men de finns i varje fall där tillsammans med en liten, liten investering i kaffe.
Jag skulle gärna ge mig på att göra investeringar inom andra börser också (det finns ju t.ex. börser avseende el och utsläppsrätter) om det inte vore för att dessa börser kräver ett på tok för högt ingångsvärde enligt mina ögons mått.
En börs som jag dock inte tror att så många av oss tänker på, trots att stora reklamkampanjer talar om den minst ett par gånger per år, är börsen för premieobligationer.
Nu säger Ni säkert; “Premieobligationer”. - Det är väl inget börssparande? Alla vet väl att det är ett slags lotteri där man är garanterad att få tillbaka insatsen efter ett visst antal år.
Visst, har Ni rätt men under oroliga börstider kan faktiskt premieobligationer ge en viss stimulans avseende såväl trading som i mer långsiktiga fall. Man investerar i ett sk. premielån med låg kurs (gärna under det nominella värdet - vilket det kan sjunka till efter dragningar) för att sedan sälja investeringen när den stigit X antal % (oftast strax innan en dragning). - Frågan är bara om man har tillräckligt mycket is i magen för att sälja sin investering strax innan en dragning. - Någon obligation vinner ju och tänk då om det är just någon av de man precis gjorts sig av med?