Jag sällar mig också till skaran som förordar utdelning och då
gärna flera gånger per år. Men om man tittar specifikt på svenska förhållanden så finns det en faktor som talar mot utdelningar nämligen beskattningan av utdelade, redan beskattade vinster dvs dubbelbeskattningen. Om vi tänker oss en utdelning på 10 kr per aktie. Den blir 7 kr i handen för den svenske aktieägaren. För att återskapa det ursprungliga värdet (10kr) behöver man då föränta de utdelade pengarna 42% ! Det innebär att företagen måste vara försiktiga med utdelningar. Att maximera utdelningrna är inte speciellt fördelaktigt för aktieägarna om företaget något kvartal senare skulle tvingas till nyemmission.

Aktieinlösen är ett ur skattesynpunkt intressant alternativ till utdelning. Öresund genomför nu aktieinlösen som innebär att man löser in var tionde aktie till 100 kr - kursen ligger runt 75 kr. Praktiskt går det till så att man får en inlösenrätt för varje aktie man äger. Med 10 inlösenrätter kan man lösa in en aktie till 100 kr. Förutsatt att aktiekursen inte stiger över 100 kr innebär det att pengar överförs till aktieägarna. Man kan välja att lösa in (sälja) aktier eller sälja inlösenrätterna, som i exemplet ovan har just nu det teoretiska värdet 2,5 kr/st. Flexibiliteten gör att aktieägaren kan välja det för honom mest skatteoptimala alternativet. Reavinsterna på denna typ av “utdelning” (inlöst aktie eller såld inlösenrätt) kan till 100% kvittas mot andra kapitalförluster. Öresund har dessutom varit hyggliga nog att förlägga denna inösen kring årskiftet och man kan därmed som aktieägare i princip välja vilket år man skall beskatta “utdelningen”.

Det finns mycket att säga om dubbelbeskattningen :( så mycket att den är värd ett eget kapitel. Det kommer kanske en blogg i det ämnet senare.