Jag har skrivit nedanstående tankar tidigare. Med tanke på diskussionen kan det vara värt att upprepa en del av det som då har skrivits. Personligen har jag viktat min depå huvudsakligen mot energiområdet (olja, gas, el, sol/vind/vattenkraft) och det för över ett år (ja nästan två) sedan. Tidshorisonten för investeringarna är inte 2008 och inte heller 2009. Så 10-15% ner gör mig inget. Det så länge som min grundsyn är intakt. I många fall kommer jag även vid nergångar på 10-15% fortfarande ligga klart plus på innehaven. Även om kanske inte alla (REC är jag redan nu back på mest beroende på tidigare uppsnittningar -började köpa mina första på lägre nivåer än dagens). Warren Buffett sa vid något tillfälle:
“Successful investing requires inactivity”
Grejen är den att oljan inte skänks bort längre. Priset nosar på tresiffriga nivåer och alla de som för bara något år sedan när 50 USD passerades skakade på huvudet tror nu att 100 nivån passeras i år. Om så sker eller ej låter jag vara osagt (högst troligt). Faktum är att efterfrågan ökar och reserverna blir lägre (fråga oljebolagen hur svårt de har det nu i jakten på nya reserver).
Många påstår säkerligen att en eventuell konjunkturavmattning leder till lägre konsumtion. En del påstår att USA redan är mitt i en recession. Ändå har vi ATH på oljan. Säg sedan till alla ryssar, indier och kineser att de ska fortsätta cykla nu när deras levnadsstandard har ökat. Eller varför inte gå? Det är ju bra för kroppen och urbaniseringen gör att det blir riktigt nyttigt med tanke på alla storstäders växtvärk och allt längre avstånd inom dessa.
Man kan ju titta på en graf för oljeprisets rörelse under tiden 2000-2003 så ser man hur global avmattning påverkar priset. Hur många här har börjat låta bilen stå (eller har sålt den!?) för att priset på besin har passerat 12 kronor? Inte många, smärtgränsen är nog klart mycket högre. Nä faktum kvarstår, det blir allt dyrare med olja och frågan är egentligen hur dyrt det kommer att bli? Då räcker det inte att dollarn faller.
Att oljepriset stiger är ju egentligen bra. Mycket bra. Det främjar och framtvingar nya tankegångar som sannolikt ger upphov till en helt ny industri. Alternativa energilösningar är snart lika naturligt i vardagen som mycket annat. Utbyggdad av dessa lösningar är sannolikt det enda som kan bromsa oljeprisets framtida utveckling och vem vet, kanske även förlänga konjunkturen för en rad verkstadsbolag som är underleverantörer till den framväxande industrin
Ännu så länge är marknaden i sin linda. EU:s mål är att 20% (alltså inte 50, 70 eller 90 utan 20! Resten då? Ja ni vet…) av energikonsumtionen fram til 2020 ska komma från alternativa energilösningar. Solenergi och vindkraft ligger väldigt bra till och subventioneras redan nu. EU lär sannolikt inte vara ensamma om den typen av målsättningar vilket innebär att tillväxten i branschen blir hög framöver. Vi talar om många goda år och jag räknar ändå med att målet kanske inte ens infrias då. Det brukar det ju sällan göra det när politikerna drar till med något för deras del abstrakt. Under den tiden lär vi få se 1-2 börskrascher med halvering av kurser som följd. Är det då skäl att sälja? Warren Buffet sa en gång:
“Look at market fluctuations as your friend rather than your enemy; profit from folly rather than participate in it”
Värderingar är naturligtvis höga på sina håll men sådant fluktuerar. Innan man direkt avfärdar dessa värderingar för en bubbla så ska man kanske tänka till. Säg att branschen som bolagen är verksamma i växer (det bör den ju göra om vi ska fortsätta värna om klimatet) med ynka 25% årligen fram till 2020 (idag växer den väl snarare 50% men vi ska ju inte överdriva) så förstår man ganska snabbt om man låter miniräknaren snurra att p/e talen på 25-30-35-40 kanske inte är så himla höga egentligen. Naturligtvis blir inte alla företag vinnare. Vissa investerar för mycket och kommer på obestånd, vissa kommer att misslyckas med teknologin osv. I det stora hela talar dock det mesta för att branschen blir het de närmaste åren och att vinarna sannolikt finns i dessa sektorer. Titta på Vestas. Varje börsras drar med sig även denna branschledare. Men när nergångarna avtar är den snabbt och nosar på sina ATH. Sånt kallas för “leadership”. Vilka andra aktier är 5% från ATH?
Det finns allt fler fonder idag men det handlar ändå inte om särskilt många ännu. Antalet växer snabbt dock. Men jämför då med Kina där varje stor och aktad bank numera har en egen kinafond. Så lär det väl bli med alternativa energifonder inom några år. Detta innebär också att pengarna kommer att jaga befintliga investeringsobjekt och priserna på dessa stiger. Kanske kan det rent av bli samma hype som på dot.com tider. P/e talen blir tresiffriga och en börskrasch för dessa (industrin består liksom Internet gjorde) den naturliga fortsättningen. Men vi är nog inte där. Ännu. Eller så har vi kanske redan varit där förra året?
På lång sikt är jag dock övertygad om att energistatsningen kommer att betala sig. Många gånger om. Det som skulle stjälpa min tro på ovanstående är kraftig nergång i oljepriset. Ännu så länge ser vi inget av den varan. Snarare tvärtom. 5 % i sektorn? Hmm jag citerar återigen Warren Buffet:
“Diversification may preserve wealth, but concentration builds wealth”