Post entry

Alteco Medical riktkurs 24 kronor

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Alteco Medical noterades idag på Aktietorget. Aktien är i skrivande stund upp 70 % från teckningskurs i den nyemission som föregick noteringen. Det skapar ett köpläge – eftersom få kan låta bli att ta hem den vinsten som ser bra ut på papper. Det är ett misstag. Min riktkurs är 24 kronor.

Alteco Medical noterades idag på Aktietorget. Emissionskursen i kapitaliseringen som föregick noteringen var satt extremt låg till kurs 3,70 SEK. Det skapar problem i det korta perspektivet. Problem för att många per automatik säljer när en aktie gått upp 50, 100 eller 150 %. Det ”känns” för mycket. Alteco Medical handlas just nu till kurs 6,30 kronor – en uppgång på 70 %. Men jag sticker ut hakan och säger att de som säljer nu gör bort sig rejält.

Varför en så låg introduktionskurs om bolaget är värt mer? Det finns tre viktiga anledningar till att introduktionskurserna den senaste tiden där Sedermera är rådgivare är lågt satta:

1 Lägre introduktionskurs garanterar fulltecknad emission och därmed får bolaget de pengar som behövs för att driva sina affärer vidare.

2 En låg introduktionskurs ger nöjda aktieägare eftersom de får vara med om en bra resa på börsen. För bolaget är det bra då det underlättar framtida kapitaliseringar.

3 Med en låg introduktionskurs tecknar många och antalet aktieägare blir många. Med många aktieägare har bolaget större möjligheter att göra nyemissioner längre fram om det behövs. Det finns också ett spridningskrav på aktielistorna. En låg introduktionskurs garanterar att detta uppfylls.

Vem blir lidande av en låg introduktionskurs? De gamla huvudägarna, men de har å andra sidan fått en noterad tillgång som stiger rejält i värde redan första dagen.

Lägg märke till att det är introduktioner som görs av Sedermera som framför allt har en låg introduktionskurs. Exempel på senare tid är BIM Object och Prostalund. Båda dessa har haft en stark utveckling på börsen efter introduktion. Nu senast är det som sagt Alteco Medical, men också Ortoma som noteras om ett par veckor. Detta verkar vara Sedermeras strategi – och jag tror att den är helt riktig för alla parter.

Så min första poäng är att emissionskursen i Alteco Medical inte kan användas som referens för att avgöra om aktien är köpvärd eller inte. Det är bara värderingen som kan avgöra det.

Min riktkurs är 24 kronor

Vad är Alteco Medical värt? Alteco erbjuder en behandling mot sepsis i samband med intensivvård. Fler människor avlider av sepsis än HIV, lung-, bröst- och prostatacancer tillsammans. Sepsis är detsamma som blodförgiftning och om det inte behandlas leder organsvikt till döden. Cirka 30 miljoner människor drabbas varje år.

Altecos LPS Adsorber har använts i 1300 framgångsrika behandlingar. Produkten innehåller en peptid som fångar upp giftigt LPS från blodet. Läs mer här:

http://www.altecomedical.se/

Observera att LPS Adsorber använts i 1300 framgångsrika behandlingar. Vi har alltså här ett ”förhoppningsbolag” som inte ska bevisa att deras genialiska produkt fungerar. Istället handlar det nu om att rulla ut den på marknaden. Den europeiska marknaden är värd 5 miljarder kronor per år och den amerikanska 5,5 miljarder kronor per år. En LPS Adsorber kan bara användas en gång till en patient så marknaden kommer aldrig att mättas. Bara bli större.

Det finns två konkurrenter som har betydligt sämre produkter.

Den amerikanska konkurrenten CytoSorbent har en produkt som tar bort cytokiner ur blodet. Det är bra och dåligt. Bra för att det ökar överlevnadsmöjligheten, men dåligt för att cytokiner är nödvändiga för kroppen. Komplikationerna blir helt enkelt fler.

Den japanska konkurrenten har sålt 80 000 produkter. Japanen är betydligt sämre och innehåller en giftig komponent. Men produkten är bättre än inget.

Den störste ägaren i Alteco Medical är Anders Althins bolag ESALP. Det är en trygghet. Althin har tidigare varit högsta hönset på Gambro och också ägare till egna bolaget Althin Medical som såldes till Baxter för 632 MSEK för bolaget.

Enligt VD Jonas Jönmark så måste Alteco sälja ca 1200 produkter om året för att nå break-even. Kostnaden för att driva bolaget är ca 1 MSEK i månaden. 2013 omsatte bolaget ca 8 MSEK.

Hur ska vi värdera bolaget? Jag väljer tre sätt till att börja med. Den japanska konkurrenten med en betydligt sämre produkt är starka i Japan och Italien. I Italien sålde de 1000 produkter 2012. Alteco får ca 1650 EUR per produkt. Om marknaden för Italien kan bära 1000 produkter från konkurrenten så borde norra Europa kunna generera en försäljning om ca 5000 produkter från Alteco inom två år. Det ger en omsättning på 75 MSEK för Alteco. Det kostar uppskattningsvis 1 MSEK i månaden att driva organisationen och bruttomarginalen är över 50 %. Det ger i så fall ett resultat på minst 25 MSEK eller 2,30 kronor per aktie. Med den tillväxttakt Alteco har är ett p/e-tal på 25 väl motiverat. Det ger en aktiekurs på 57 kronor. Detta ligger uppskattningsvis två år framåt i tiden. Diskonterar vi det till idag blir det ca hälften i motiverat värde, d v s 28 kronor.

Ett annat sätt att värdera bolaget är att se till hur andra bolag värderas. Det finns flera jämförelseobjekt på Aktietorget och First North. De gör inte samma sak, men har också innovativa produkter, uppfinningar, processer eller läkemedel med miljardmarknad. Dock har Alteco kommit längre och bör därför värderas högre. Jag tänker på bolag som Arc Aroma Pure, BIM Object, WNT Research, Dignitana, Kancera, Prostalund, Sensodetect, Impact Coatings m fl. Detta är den mest relevanta jämförelsen enligt mig. Snittet av dessa och ett par till är en värdering om 140 MSEK. I Altecos fall skulle den värderingen ge en aktiekurs på 13 kronor.

Ett tredje sätt blir att jämföra med liknande bolag. Den amerikanske konkurrenten (med den sämre produkten) är noterad och värderas till 57,4 MUSD. Det motsvarar ca 350 MSEK. Eller 32 kronor per Alteco-aktie.

Dessa tre ger mig en genomsnittlig riktkurs på Alteco på 24 kronor. Där hamnar min riktkurs för i år. Jag har bara ett annat bolag i portföljen med lika stor uppsida, så för mig var det självklart att köpa in aktien idag. Jag deltog i nyemissionen men fick bara smått.

En krydda i sammanhanget är att amerikanska Cytosorbent sannolikt sneglar på Alteco Medical. Anders Althin är bosatt i USA. Ett möte vore enkelt. Med en noterad aktie har Althin ett pris att utgå ifrån. Om Cytosorbent köper Alteco Medical får de en bättre produkt och ett steg in på nya marknader. Hoppas dock att Althin i ett sånt här scenario inte säljer sig för billigt.

Glöm inte riskerna som alltid är svårdefinierade och höga i den här typen av bolag och de andra jag nämner. Glöm heller inte att göra en egen bedömning. Det är a och o för att lyckas.

Lycka till!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?