Tidskriften Affärsvärlden ifrågasätter (i en artikel i det senaste numret) huruvida det är lämpligt att köpa aktier därfor att P/E-talet är så lågt för närvarande. Det är Christer Gardell som uppmanar till aktie-köp i dag med utgångspunkt från just PE/talet.
Även flera signaturer på Redeye har den sista tiden visat på de låga och fördelaktiga(?) PE/talen. De har aldrig varit så låga, står det.Men under hela senare delen av 1900-talet har det förts en debatt i Sverige och USA om hur lämpligt P/E-talet egentligen är som grund för investering.
Ett P/E-tal på 10 säger bara att om ett köp görs idag och med gamla vinsten som jamförelse-objekt sa bör köparen få 10 procent förräntning på sin investering. Är PE-talet 16 bör vinsten bli 6 procent. Men vinsten i framtiden går inte att förutse eller beräkna exakt för att PE-talet skall vara användbart. I dessa kristider bör andra tal användas. T.ex:
1) bruttovinsten i förhållande till arbetande kapital (eget kapital + skulder). Då får investeraren en klar bild av företagsledningens effektivitet.
2) Bruttovinsten i förhållande till företagets skulder. Då får investeraren en klar bild över företagets ekonomiska säkerhetsställning och om bolaget kommer att klara en framtida kris.
Vad som är så farligt med PE-talet är att det beräknas på nettovinsten. Företagsledningen har så lätt att manipulera nettovinsten. Avskrivningar och vinstöverföringar från tidigare år bör räknas bort vid sund analys.
Ekonomijournalisten Peter Benson blev utnämnd till årets bästa ekonomijournalist då han i Dagens Industri avslöjade hur Securitas-koncernen ständigt och år efter år manipulerade nettovinsten och satt PE-tals-beräkningen ur spel. Assa Abloy ingick i koncernen och där var som bekant Carl-Henric Svanberg chef i många år. När han tillträdde som Ericsson-chef räknade många insiktsfulla med att han skulle ta med sig nettovinst-manipulationen även där. Det är också precis vad han gjort. Han lösgjorde pengar från den jättestora och berömda Ericsson-emissionen och sparade dem i speciella konton och har sedan putsat ut aktieägarnas emissionsinvesteringar som vinster. Tala om att lura aktieägarna. Vidare lät han utgifterna från stora projekt i början redovisas med bara utgifterna medan projekts vinster kom i ett annat kvartal eller till och ett annat år.
Carl-Henrik Svanberg sa till och med i början av sin chefstid på Ericson när han konfronterades med det här: - Aktieägarna tycker om en jämn vinstkurva. De som investerat i Ericson efter P/E-tals-metoden har förlorat pengar, mycket pengar. Detsamma lär de göra som i dag gör “fynd-köp” på Stockholms-börsen efter det berömda P/E-talet.