Post entry

PensionärsTrading del(II): gubben tar nya friska tag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ja , då är vi inne på ett nytt år, med för årstiden ofta jämngrått väder. Kyla och snö men trots det, nya glada förhoppningar om att tjäna lite pengar på börsen. Ju mer , desto bättre självfallet. Girigheten kan ju vara stor eller måttfull, men den finns alltid närvarande. Tyvärr, kan man väl tillägga. Girigheten smörjer ständigt det Globala ekorrhjulet i syfte att öka varvtalet ytterligare, i dessa shoppinghysterins tider.
Nåväl, med humöret på topp och med investeringsfunderingar ständigt gnagande i hjärnbarken, så parkerar man vid datorn och börjar så smått scanna över olika sajter och vad fastnar blicken på ? Jo , en varning för en ny ekonomisk ”Bubbla” i tidningen The Economist , Jaha nu igen alltså ! Dessa ekonomiska domedagsprofetsior som serveras. Knappast inspirerande, nu när man glad i hågen tänker investera för 2010. Om nya Bubblor och eventuella Ras, kan vi höra och läsa om med jämna mellanrum . . det räcker ibland med att börsen är sur ett par dagar , så kommer rubrikerna som ett brev på posten.
Självfallet så finns det stora osäkerheter, risker och faror i den globala ekonomin i dagsläget. Det är väl alla medvetna om, men dessa stora Globala ekonomiska problem med dess komplexitet , kan varken jag eller du påverka. Däremot kan vi, ”i det lilla”, högst påtagligt påverka avkastningen på de pengar vi arbetar/ arbetat ihop och förhoppningsvis då i en positiv riktning. Detta kan vi använda vår energi till; dvs , saker som vi HAR en möjlighet att påverka.
Hur ska man då bete sig för att kunna investera , så att avkastningen blir mycket bra ? Javisst hjälper det om man har lång erfarenhet och är väl insatt i de flesta bolag men även de gamla "rävarna" investerar ju helt felaktigt många gånger , vilket visar svårighetsgraden och komplexiteten i pyramidspelet.
Vilka möjligheter har då en nybörjare som jag och som dessutom har en blygsam spelkassa ? Ja, man läser och ägnar timmar och dagar åt att försöka göra rätt val av investering ,men ju mer man sätter sig in i olika bolag och avväger för och nackdelar , desto mer vilsen känner jag mig , i alla fall.
Förra året så började jag i april med försiktig aktiehandel på nätet och har fram tills nu fått lära mig många nyttiga läxor ,varav några sved i skinnet litegrann men som nu förhoppningsvis i stället , ska leda fram till ett bättre resultat.
Jag har beslutat mig för att investera en del på lite längre sikt. Detta var jag rätt så skeptisk till förut och swingade mest, men jag tänker pröva några månader i alla fall , så får vi se hur det artar sig.
När man nu tänker göra en investering med horisonten ca. sex månader i första hand , så är det självfallet många bolag man önskar investera i men då spelkassan är rätt så liten, så tvingas man tyvärr begränsa sig mycket hårt ,när man nu vill ha en summa att swinga med också.
I min förra blogg så spånade jag lite på ett antal bolag men har under senare tid korrigerat en del. Ska bli intressant att se om valet jag gjort ger hyfsat bra avkastning eller om jag gör en tabbe ? Några snabba pengar blir det sannolikt inte , men det känns rätt så bra ( magkänslan ni vet).
Dessa bolag tänker jag satsa på: I****nsplanet och AllTele****. Detta får alltså bli den fasta delen fram till midsommar i alla fall och utgör ca. 60% av spelkassan och resterande del använder jag för min swing/daytrading vilket är den trevligaste biten. Valet av aktier kan självfallet ifrågasättas. T.ex Varför inte köra gamla välkända favoriter ? som det finns många av , varav några verkar ha fått en nytändning de senaste veckorna, men å andra sidan har dessa redan rusat våldsamt på börsen under 2009 och har väl då bränt kanske det bästa, kan hända.
Orsaken till mitt val, är att den berömda”magkänslan” säger mig att de två bolag jag valt kommer att prestera minst lika bra och att de har goda år framför sig. Det är självfallet en stor fördel också att gå in i bolagen, innan de drar iväg på allvar vilket jag tror dessa har stor möjlighet att göra de närmaste månaderna. De gamla favoriterna tänker jag i stället swinga i. Om jag nu skulle avkrävas en motivering av något slag, så rekommenderar jag att läsa det som nedanstående två bloggare skrivit , samt Googla lite mera på bolagen och läsa mera.

Om bolaget Insplanet har bloggaren (Hampuz25) skrivit här på Redeye. Insplanet är alltså en försäkringsförmedlare på nätet där du kan gå in och enkelt jämföra försäkringar mellan olika försäkringsbolag. I denna djungel , som de flesta uppfattar det som, är detta ett snabbt och smidigt sätt att välja ut den försäkring som passar bäst för din del. De stora försäkringsjättarna hade väl ett ont öga till bolaget för några år sedan, men jag tror inte den tiden återkommer. Insplanet vinner sakta mark och har troligen framtiden för sig. Detta tror i alla fall jag och säkert många med mig. Finansmannen Sven Hagströmmer har enligt Hampuz25, på senare tid köpt friskt i bolaget , och ingår numera i ledningen. Positiva signaler alltså.
AllTele är ett litet Telecombolag som en annan bloggare ( Alexus) skrivit om. Bolaget verkar mycket intressant och kan , inte osannolikt, få en överraskande bra resa under året.
Tilläggas kan att båda bolagen har mycket bra folk i ledningen , samt att de äger aktier, i sina egna bolag.
Om dessa aktier nu förhoppningsvis utvecklas väl, så kan innehavet bli långvarigt.
Tack för tipsen; Hampuz25 och Alexus !
Med vänlig hälsning - // Gråben

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?