Post entry

Den globala patienten.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Finanskrisen och den ekonomiska tid vi lever i nu, är att jämställas med en patient som ligger i sjuksalen i väntan på en hjärttransplantation. Tillståndet är så svårt att patienten hålls vid liv av ett konstgjort hjärta under tiden. Den globala patienten hålls vid liv av sedelpressar som jobbar i kombination med nollräntemedicinen.

Usa:s skuld klev idag över den ofattbara siffran USD 12.000 000 000 000 (Trillion=Biljon) Paradoxalt så minskar dom privata skulderna och bostadslånen, men i mycket långsammare takt än den totala skulden utslaget per capita. Utslaget per medelamerikan så är skulden USD 39.000 eller USD 110.000 per skattebetalare. Det är väl ungefär 7-8 gånger mer än medelsvensson har i statsskuld. Det ser minst lika illa ut för medelbritten. Ofattbart stora siffror, underskott, som sköter sig självt som Ronald Reagan sa om Usa:s enorma budgetunderskott 1986 när han lanserade Star Wars i ett försök att knäcka Sovjetunionen en gång för alla. Han lyckades.

Det är svårt att se hur Usa ska reda ut härvan med galopperande statsutgifter och minskade skatteintäkter, samtidigt som Obamas sjukförsäkringslag är ett steg närmare att bli verklighet. Det kommer att öka på dom offentliga utgifterna med raketfart. Var ska pengarna tas ifrån undrar man, för Kina kan inte köpa amerikanska statspapper för evigt . Sjukförsäkringen är en bra och nödvändig reform men det är synd att tajmingen blev så fel.

En andra fastigetskris, nämligen kommersiella fastigheter, kan komma att sätta ytterligare press på bankerna, så jag får väl citera den kända ekonomiproffssorn Krugman när han på ett seminarium svarade på frågan om vi ser ljuset i tunneln: Det är en tunnel på andra sidan tunneln.

Så länge arbetslösheten ligger kring nivåer om 9-10% i Usa och andra OECD-länder så kommer inte inflationen att stiga och då kommer även räntorna att hållas på nära nollnivåer .
Ett alldeles underbart ekonomiskt tillstånd för alla som har arbete och bostadslån. Sju resor värre för dom som är arbetslösa.

Börskurserna å andra sidan går uppåt så länge räntemedicinen i kombination med sedelpressen injiceras i patienten, men frågan är hur länge det kan pågå ? Bolagens vinster har till stor del skapats genom det man kallar" shrink to growth" och om dom inte levererar organisk tillväxt och genom det ökade vinster 2010 så kommer vi att få ett rejält nedställ på börserna världen över. Räntedopningen kan inte fortsätta för evigt...Mitt råd är att ligga rejält likvid runt 50% och ägna sig åt ren stockpicking. Korta day och swingtrades med andra halvan.Be careful out there in the jungle...

Jag passade på att öka lite i BlackPearl efter Q3-rapporten och Kanadensiska investmentbanken GMP Securities höjde riktkursen till 2,8 Cad efter bl.a dom fina utsikterna och goda kostnadskontrollen. Jag ser att stora energibolag som Devon, ConoccoPhillips ändrar i sin jakt på reserver : "Both companies seem to recognize that simply chasing resources is pointless when you are competing with national oil companies. Far better to sell assets valued at low multiples by public market investors to, preferably, those national oil companies, which can afford to bid much more".

Många mindre upstreambolag med fina reserver kommer förr eller senare att gå under klubban och det är bara att hoppas på att man sitter på den/dom rätta kandidaterna ;) Jag passade på att ta in lite BioInvent dag på 28,60 SEK. Får se hur länge jag behåller dom, men det ser ju intressant ut....Jag ligger samtidigt inne i en swingtrade med Alliance Oil köpta på 99,50 SEK i fredags. Det går alltid att tjäna pengar på börsen hur illa det än ser ut...

Ser att Usa:s skuld har ökat med massor av miljoner dollar under tiden jag skrev bloggen. Väl över USD 12.000 000 000 000 nu, pust !!

p.s Titta gärna på National Debth Clock.org d.s

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?