Post entry

BlackPearl update 2.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oljebolagen har tappat lite momentum då oljepriset rasade rejält och oljeaktierna tappade rejält igår. Dom flesta oljebolagen har stigit rejält under Q2 och en mindre sättning är bara sunt. Jag var tidigt i Q1 inne på att en placering i oljerelaterat kan bli en bra investering på både kort och lång sikt. Det blev riktigt bra och man kan inte vara annat än nöjd.

Dom mindre upstrembolagen går i regel bättre än dom mognare då vi har en bättre hävstång och vi ser det på bl.a att Lundin Petroleum "bara" har lyft med 18% under Q2 medans t.ex PA Resources (PA) lyft med hela 38% och favoriten Black Pearl (BP) har lyft med fina 40% under samma period. Alliance oil har jag sämre koll på efter att aktien har gjort en omvänd split och gjort en emission på 2,6 miljarder. Kursen står nu långt under emissionskursen och det ser jag som ett svaghetstecken. Malka oil har stått i pincip still men där har vi ju orsaker till varför det är så. Chansera att Malka köps upp har ökat i.o.m Alliance uttalanden om "förvärv" och då ligger ju grannens olja närmast till hands, men först vill vi ha den nya klassificeringen från D&M innan bolaget kan prissättas korrekt. 673 miljoner fat i backen enligt bolaget. En riktig månraket om klassificeringen blir bra....

Vi väntar på öppnandet av Transkayanefts pipeline igen så att bolaget får tillbaka produktionen på 2500 fat/dag , 1560 idag, så att man slipper köra oljan med tankbilar. Att PA rasade så oerhört mycket igår sammanföll med oljeprisraset och SHB:s nedgradering av den samma. Varför jag inte köper in mig i PA och Alliance beror till mångt och mycket den höga skuldsättningen i bolagen som gör att stora delar av vinsten går till räntebetalningar av lånen och det är inget jag gillar. Oljeaktier kommer att bli en mycket bra placering dom närmaste åren men nu till lite info om min favorit i branschen, nämligen BlackPearl som visar bra styrka i nedgången och aktien handlas numera även friskt i Kanada vilket inte var fallet innan PP:n. Helt skuldfritt är alltid värt att upprepas. Här kommer lite ny info om BP.

BP har i dagsläget ett kassaflöde på fina 2,5 musd/mån c:a 20 miljoner kronor , med Wti på 70 usd/fat. Något lägre nu med Wti på 67 usd/fat. Detta med en produktion om 5500 boepd och det är starka papper alla dagar i veckan vad gäller tungolja. Vi kan endast vänta oss en mindre produktionsökning under sommaren från en del av dom brunnar som varit stängda för bl.a underhåll.+ 500-1000 fat max. Den stora kassan på 300 miljoner kronor kommer att användas till att sakta men säkert bearbeta och färdigställa kärnfälten för produktion. Varje fält kommer att kosta runt 100-200 miljoner att färdigställa för produktion och sedan kommer man att kunna pumpa upp runt 30.000-50.000 fat/dag beroende på hur man lyckas med fälten.

Det kan bli mer eller mindre men med den kunskap och erfarenhet ledningen har av tungoljeproduktion och vad jag har fått fram så är beräkningarna konservativa och det är ju bättre att lägga sig på en lägre nivå än att blåsa upp förväntningarna alldeles för högt. När BP gjorde sin Private Placement så var det inga som helst problem med att få in pengarna. Det gick på 24 immar i princip och visar att placerarna har ett mycket stort förtroende för bolaget och ledningen. Ett kvalitetsbolag ända ut i fingerspetsarna. Nu tror ju jag att BP kommer att vara sålt långt innan prognoserna infrias och då ska jag vara med en gång till ;0)

San Miguel i Texas, Usa, kommer att säljas av först. Bara en tidsfråga som jag ser det då bolaget väljer att koncentrera veksamheten till Kanada och dom tre kärnfälten. Bra strategi.

Under Q4 så kommer BP att borra nya produktionsbrunnar i Onion Lake och då kommer vi att få en första riktig ramp up i produktionen och en indikation på kärnfältens kvalité och bolagets kunnande inom tungolja. EOR-teknikerna- Enhanced Oil Recovery- utvecklas hela tiden och jag tror att det är mycket goda chanser till att bolaget kommer att skruva upp potentialen i fälten allt eftersom man får ny data om fälten och info om hur arbetet fortskrider. En satsning på BP kommer att belönas rikligt och risken får anses som minimal, förutsatt att inte oljepriset rasar ner till under 50 usd/fat under mycket lång tid. Dom dolda värden i form av bl.a reserver och geografiskt läge som finns i många upstreambolag gör att hävstången kan bli riktigt riktigt bra...

Reservuppdatering kommer vid årsskiftet .

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?