”Vägen till din första miljon – Alla kan bygga en egen pengamaskin” av Tobias Schildfat heter den senaste boken jag har fått ögonen på. Även om innehållet till många delar liknar andra böcker i samma genre så är denna är riktigt bra! Den är till viss del skriven för att få folk att börja spara och investera, men för min del tycker jag inte att det stör; det kan alltid vara bra att gå tillbaka till grunderna.

Schildfat undrar i inledningen av boken varför det är så få människor som tycker att det är spännande att prata om ekonomi och aktier etc. (detta gäller ju inte oss på Redeye…). Många blir bara stressade och illa till mods när temat kommer upp. Han har därför i stället börjat ställa frågan om vilka drömmar folk vill uppnå och vad de skulle vilja göra om de hade alla pengar de behövde. I det läget börjar människors ögon lysa och då säger han att om ni börjar engagera er i er ekonomi och bygger en ”pengamaskin” så kan ni nå era drömmar. Han skriver ”Ju fler människor som med hjälp av en stark egen ekonomi vågar välja sitt liv utifrån sin passion och skapande kraft, desto bättre tror jag att vår värld kommer att utvecklas.” En mycket intressant tanke.

Grunden till att bli rik är egentligen väldigt enkelt. Först måste man få in pengar. Och efter utgifter och räkningar måste man ha ett överskott. Till sist, överskottet ska investeras. Det viktiga är att man inte måste ha ett gigantiskt överskott. Det räcker att det iallafall är lite. Sedan kan detta växa långsamt men säkert. Många börjar inte spara för att det ändå är så lite. Men; ett litet överskott är ett överskott och ett litet underskott är ett underskott. Och det är med överskott man får byggnadsmaterialet till en pengamaskin. Med underskott kan man aldrig bli ekonomiskt fri.

Tobias Schildfat skriver att allt som genererar mer pengar än det kostar att driva, är en pengamaskin. Det finns tre sorters pengamaskiner: 1. fastigheter, 2. egna företag eller 3. olika finansiella instrument (t.ex. aktier). Skillnaden mellan dessa tre är att så gott som alla idag kan investera i aktier. Fastigheter, däremot, kräver ofta en stor insats och ett eget företag kan komma att kräva oerhört mycket tid och kraft (men kan också ge tillbaka oerhört mycket). Han föreslår därför att man ska satsa på att lägga undan överskottet för att köpa aktier. Att investera i aktier kräver ett visst överskott och lite tid, men mer än så behövs egentligen inte. Idag kan alla investera åtminstone lite grann på börsen.

En intressant tanke som Schildfat framför är att de moderna samhällenas ekonomiska utveckling sedan fondbörsernas födelse saknar motstycke i historien. Förr kunde inte drängar och pigor och gemene man räkna med att kunna komma ur fattigdom. Idag däremot finns det möjligheter för alla att genom investeringar och tid att bli rika. Alla kan med ett överskott (även ett litet överskott) uthålligt investera sig till att få en pengamaskin. Det kanske tar några decennier, men ibland kanske bara fem år. Tyvärr är det förvånansvärt få som satsar på detta. Låt oss fortsätta att bygga våra pengamaskiner!!