I den här serien expanderar jag Redeyes “aktieanalys på Svenska Aktier” [sic] till kontinenten - a.k.a. Danmark. Jag har börjat i aktiemarknadens svar på Christiania, First North, och går i klassiskt svenskt manér igenom listan i bokstavsordning och sätter betyget “dejlig” eller “dårlig”, som är min svensk-danska tolkning av “hot or not”.
Efter att ha gett adServing International ett vagt “dårlig” med liknelsen en pilsner (gott råmaterial) på kylning (kräver lite mer historik), har jag nu fortsatt till nästa aktie: Aktiv FormueForvaltning Stratego.
Om bolaget
Aktiv FormueForvaltning Stratego (“AktivFF” fr.o.m. nu) är ett investmentbolag eller börshandlad aktivt förvaltad värdepappersportfölj. Det grundades 2007 av Sparekassan Östjylland, en mindre bank med fokus på just östra Jylland (ca MDKK 200 i omsättning 2007), och introducerades på First North i juni 2007 till kursen 100DKK.
Målsättningen är att leverera “en riskjusterad avkastning som är högre än den hos en global aktieportfölj”, dvs. MSCI World. Enligt bolagets VDvid introduktionen ska det motsvara runt 10% per år, sett på en horisont av 3-5 år åtminstone.
Portföljen får innehålla ett brett utbud av värdepapper, varav ungefär hälften i stats- och fastighetsobligationer, 30% aktier och resten högriskobligationer från företag och emerging markets. Bolaget får använda belåning på portföljen, normalt ca 100% av eget kapital och max 200%, alltså 2-3x hävstång, och finansiella instrument knutna till innehaven.
AktivFF sköter själv den strategiska allokeringen mellan olika tillgångsklasser, medan den taktiska allokeringen, urvalsprocessen av enskilda värdepapper som t.ex. en viss fond - är utkontrakterat till SEB Asset Management.
Utveckling
AktivFFs prospekt innehåller en simulering av bolagets förvaltningsmetod, från 1998 t.o.m. 2006. Det här är tydligen ett vanligt sätt att ge någon indikation på att strategin är rumsren, även om det självklart inte är en garanti för framtida avkastning.
Enligt simuleringen uppgick den årliga avkastningen under perioden i snitt till 10,04% med en standardavvikelse på 11,20% - att jämföra med ca 6% avkastning och 17% standardavvikelse i MSCI World. Här undrar dock vän av ordning om man inte skulle jämfört med ett index inkl. utdelningar - utdelningarna i MSCI World har varit ca 2% per år de senaste 10 åren. Det skulle alltså gett samma utfall men en mindre överprestation.
På börsen har AktivFF nått sitt mål om att slå MSCI World, men det betyder inte att aktieägarna blivit något rikare. Vid årsskiftet stod substansvärdet i ca 98 DKK, och den har nu fallit till 91,5 DKK. MSCI World står omräknat i 82 DKK.
Omdöme
AktivFF verkar vara ett seriöst företag, och portföljförvaltningen har en mycket professionell ton. Men hittills, under den korta tid bolaget varit noterat, har man inte presterat tillräckligt. Bolagets utveckling från årsskiftet på -7% är lite bättre än Morningstars genomsnitt på “Hedgefond, fond-i-fond” om -7,4%, sämre än “Hedgefond, försiktig, euro” om -6,2% och mycket sämre än “Hedgefond, globala aktier” om -1,6%.
Sammantaget med problemen och kostnaderna i att handla fonden ser det inte attraktivt ut, och betyget blir “dårligt”. Kontinenten har bättre saker att erbjuda än det här.