Vi som sitter mycket framför börsskärmen ser tydligt att likviditeten på börsen är ganska skral. Det är nog en bild vi får vänja oss vid. Inte nödvändigtvis för investeringsviljan kommer att försvagas, snarare därför att det bara är en tidsfråga innan mycket av likviditeten kommer hamna på en rad andra börser. Varför då? I höst lanseras ett par tre fristående börser i Europa med nya handelssystem i botten.

På tisdagen aviserade det flesta svenska storbanker och mäklarfirmor (Avanza Bank, Carnegie, Evli, Handelsbanken, Kaupthing, Neonet, Nordnet, SEB, Swedbank och Öhman) ytterligare en alternativ handelsplats för nordiska aktier med höglikviditet. Handelsplatsen kommer att gå under namnet Burgundy. Det som händer börjar likna en mardröm för Nasdaq OMX (som bekant är ägare till Stockholmsbörsen).

Nasdaq OMX planerar givetvis ett motdrag i form av lanseringen av en egen ny handelsplats för europeiska större aktier. Det låter kanske märkligt att bolaget är redo att öppna en ny börs som ska konkurrera med Stockholmsbörsen men man har faktiskt inte mycket val. Exempelvis Turquois, med de stora investmentbankerna i ryggen, kan komma att sno åt sig handeln i de mest likvida aktierna på olika europeiska börser, inklusive Stockholmsbörsen. Nya Burgundy kanske trots allt blir det allvarligaste hotet hittills med tanke på den stora uppslutningen av mäklarfirmor som ligger bakom. Varför flyttar handeln då till dessa plattformar? Svaret är enkelt. Det handlar både om pris och prestanda. De nya börserna är helt enkelt snabbare på att exekvera order, vilket är helt avgörande för den så kallade maskin-handeln (programmerad handel) som enligt vissa bedömare står för över hälften av alla avslut på Stockholmsbörsen. När konkurrensen snabbt hårdnar på börsmarknaderna så är det den börs med högst likviditet som att kommer stå som vinnare. Det öppnar för ett blodigt priskrig med extremt sänkta avgifter. Även Mifid-regleringen med ledordet “best-practise” tvingar många förvaltare att handla där det är billigast. Stockholmsbörsen lär på några års sikt bli en småbolagsbörs. Det är i och för sig inte fy skam - i de små bolagen finns de bästa casen. Men med ovanstående i åtanke är det helt horribelt mycket pengar som Nasdaq köpte OMX för. Kanske kommer den med facit i hand bli decenniets sämsta affär.

Och med tanke på den extremt stora förändring som väntar är det märkligt att denna strukturförändring får så lite uppmärksamhet i svensk affärspress.

Så du som är kund på någon av internetmäklarna; när du om ett år handlar aktier i Ericsson eller H&M så är det ganska troligt att just ditt avslut inte sker på Stockholmsbörsen. Och en sak till; i förlängningen kan du därigenom också räkna med sänkt courtage. Grattis.