Är aktieanalytiker bättre än vanliga dödliga på att träffa rätt? Definitivt inte målet på en innebandyplan i alla fall eftersom jag igår tillsammans med mitt lag i den lokala åländska innebandyserien besegrade Ålandsbanken under en hård och jämn kamp. Det var även lite kul derbystämning över matchen då vi tränar tillsammans.

Skämt åsido, hur är det i verkligheten? Det finns ju en hel del statistik inom detta, åtminstone riktat mot analytikerna, men vi känner ju alla även till berättelsen om den pilkastande apan. Läste igår om skidåkaren Mattias Fredrikssons öde, på börsen alltså. Att förvaltaren ABG Sundal Collier spekulerat bort flera miljoner i misslyckade blankningsaffärer övertygar ju knappast någon om att analytiker är så värst bra på att analysera rätt. Stirrar de för mycket på sina avancerade aktiekalkylprogram eller blir all information som de har tillgänglig för komplex att analysera?

Personligen så har jag dock stor respekt för analytikerna och tror även att de mer än väl har den kompetens som krävs för att sköta sitt jobb på ett förtjänstfullt sätt för såväl kunden som deras arbetsgivare. Visst finns det analytiker/förvaltare som misslyckas men den stora massan klarar nog av att prestera bra resultat som tillfredställer de flesta sparare. Det är ju även så att när någon misslyckats såsom nu Fredrikssons förvaltare gjort, så är givetvis media snabba på att uppmärksamma detta, vilket ger en för snäv och felaktig bild av verkligheten. Det är dock trots allt det här som är intressant ur ett nyhetsperspektiv, misslyckande placeringar av proffs och att t.o.m. apan klarar av att få bättre avkastning. Den negativa publiciteten skapar alltså en felaktig bild av verkligheten men den är ändå bra ur ett riskperspektiv ur spararens synvinkel. Att helt förlita sig på sin förvaltare och ge denne fullt handlingsutrymme utan att ställa frågor kan ju få ödesdigra konsekvenser så det är trots allt bra med lite negativ publicitet ibland, på gott och ont.

Som småsparare kan man ju t.ex. komplettera sin information som man får från sin förvaltare med att själv t.ex. “googla” lite på nätet samt studera de förändringar som sker i ens omedelbara närhet i jakten på att hitta lämpliga investeringsobjekt eller få avgörande information för att göra ett säljbeslut. Att granska vardagen är ett bra tips som jag själv aktivt utnyttjar.

Som sjöman blir det en hel del resor mellan hemmet och fartyget varje år. Jag har under den senaste tiden ofta bytt med min arbetskollega i Malmö och tagit flyget hem till Åland från Köpenhamn via Helsingfors. I fredags flög jag dock hem från Malmö med inrikesflyget till Stockholm för att sedan ta kvällsplanet till Mariehamn. Som aktieägare i Precise Biometrics blev jag givetvis lyrisk när jag vid incheckningen fick sätta fingret på en fingeravtrycksläsare från bolaget. Ökade säkerhetskrav har gjort att SAS valt Precises lösning, att med hjälp av fingeravtryck vid incheckningen säkerställa att det är samma person som checkar in bagaget som sedan reser med flyget. Även fastän jag var lyrisk så granskade jag detta system kritiskt. Till en början fick jag känslan av att detta var helt onödigt eftersom man visar ID såväl vid incheckning som vid ombordstigning. Men vid närmare eftertanke så kan det nog vara så att de som kontrollerar ID vid ombordstigningen, ur säkerhetssynpunkt, knappast är så värst uppmärksamma när de samtidigt skall ta emot boardingkortet samt printa ut kvittot, plus att det ofta är lång kö samt förseningar som får en stressande effekt på personalen. Ytterligare så fanns det i Malmö en obemannad fil för ombordstigning för de passagerare som gett sitt fingeravtryck, vilket givetvis förenklade ombordstigningen. Om jag samlar mina intryck från detta så blev reaktionen ändå positiv och jag hoppas att Precise Biometrics lyckas vidareutveckla detta och få fler avtal med flygbolag i framtiden, även fastän jag inte tror att detta kommer att innebära så värst betydande intäkter för bolaget, men positiv uppmärksamhet är ju trots allt bra att få när det handlar om en så pass ny teknologi som biometri.

När jag sedan landade i Stockholm hade jag flera timmar på mig innan mitt flyg skulle gå till Mariehamn så jag gick givetvis runt på Arlanda och studerade de olika butikernas upplägg och varor. Med påverkan från alla blogginlägg och analyser jag läst om Björn Borg resulterade det slutligen i att jag besegrades av varumärket och köpte mina första BB-kalsonger. Det fanns dock även gott om konkurrens på Arlanda av andra kalsongmärken, men Calvin Klein, Boss och Tiger of Sweden kunde inte övertyga mig eftersom dels Björn Borgs “kalsongställning” var mer uppseendeväckande samt att kalsongerna var riktigt snygga och i efterhand även synnerligen komfortabla. Kanske jag trots allt skulle ta och köpa lite aktier, eller är jag för subjektiv och har för enkelt övertygats tack vare alla positiva blogginlägg om Björn Borg? Jag tror dock att bolaget kommer att presentera fina siffror från julförsäljningen och jag intervjuade även en expedit om läget här om dagen när jag köpte mina andra samt tredje par BB-kalsonger. Suck! Nu är jag fast, men dock “konsumtionsglad”!

Björn Borg ser alltså ut att vara en framgångssaga utan slut, i alla fall just nu. Kan bolaget fortsätta med att rida på modevågen och komplettera med fortsatta innovativa marknadsföringsknep såsom den häftiga hemsidan så kan nog aktien bli en vinnare. Intressant resa att följa således.

Varför jag nu skriver om detta är att det finns en poäng. Det är ju så att småsparare har fina verktyg i sin hand att utnyttja i samband med placeringar. Exemplen kan vara att t.ex. leta efter läsvärda artiklar på nätet, intervjua expediter samt medverka själv på olika chattar och ställa intressanta frågor. Det finns även ett verktyg tillgängligt som jag misstänker att få använder sig av, nämligen att maila frågor direkt till företaget eller VDn. Ytterligare kan kan det alltså vara lönsamt, åtminstone för ens trygghet, att granska publicerade analyser kritiskt. Stirra er heller inte för blinda på alla siffror, utan se och studera även vardagen, men gör det på ett objektivt sätt!

Hur man sedan lyckas med sina aktieaffärer är givetvis svårt att förutspå, men med dessa verktyg får man sannolikt lite hjälp på traven. Det jag däremot vet med säkerhet är att i alla fall jag verkligen gillar att smyga omkring, analyserande, i vardagen.

Ha en bra dag!