Post entry

AIK - Fotboll , STORA affärer på G?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

"Jag är egentligen ingen stor anhängare av bolagiserade idrottsföreningar, då de över tid oftast verkar vara dåliga affärer.

Om man kan tajma investeringen rätt, så går det emellertid att tjäna pengar på de flesta aktier.

Frågan är om inte AIK Fotboll är ett bra köp på nuvarande nivå.

Orsakerna är både att aktien handlas i närheten av all-time-low samtidigt som flera av Europas största klubbar uppvaktar AIK och klubbens spelare Alexander Isak, nyss fyllda 17 år.

Tidigare har 7 miljoner euro (Liverpool) och 8-9 miljoner euro nämnts, men nu är det senaste att AIK påstås begära över 10 miljoner euro. Kanske har de satt 100 miljoner kronor som pris.

Om 22 % skatt räknas bort innebär det att AIK kommer att ha ett eget kapital per aktie på ca 4,71 kr om Alexander Isak verkligen säljs till 100 miljoner kronor.

Bolagiserade idrottsföreningar värderas ofta under eget kapital och om AIK skulle värderas som Parken (FC Köbenhavn) skulle kursen bli ca 3,20 kr om försäljningen blir av till 100 miljoner kronor. AIK stängde på 1,54 kr i fredags.

Efter att själv ha sett Alexander Isaks prestationer i AIK-Norrköping och vad äldre och mindre begåvade anfallare har sålts för, så känns 100 miljoner inte alls orimligt.

Här är lite från ett AIK-forum:

www.aikforum.se/aik/aik-fotboll/silly-season-2017-aik-6091/sida7.html

Man kan invända att AIK inte lämnar utdelning, men faktum är att det finns skrivet i svart på vitt att utdelning skall kunna lämnas. Problemet är väl att något större utrymme inte har funnits tidigare. En försäljning borde möjliggöra utdelning för 2016. Det borde ju ligga i AIK:s intresse att visa att de lämnar utdelning när tillfälle ges utifall att de om kanske tio år behöver ha in pengar i en nyemission. Förhoppningsvis är AIK dock en av Skandinaviens mer framgångsrika fotbollsklubbar då och istället för nyemission kanske det istället handlar om fler utdelningar.

AIK är inte mitt favoritlag, men för Allsvenskan tror jag ändå att det är bra att mer pengar kommer in i alla klubbar. En investering i AIK är också en investering i Allsvenskan, som har ett klart högre värde än klubbarnas spelartrupper ger sken av. I Danmark och Norge är de lite avundsjuka över den hausse vår liga har även om klubbarna är på ungefär samma sportsliga nivå.

Detta tips avviker från mina normala aktieaffärer och skall enkom ses som en rejäl krydda. Egentligen är det mer att likna vid ett spel på om AIK lyckas med ovannämnda spelarförsäljning eller ej. Oddset som bjudes är över 2, enligt mig."

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?