Post entry

Ta rygg på superentreprenören

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Superentreprenören Christer Fåhreaus företagsbyggen Agellis, Anoto, Cellavision och Precise Biometrics har alla rusat på börsen i år. Trots en uppgång kring 50 procent värderas dock mätteknikbolaget Agellis Group till ynka 13 miljoner kronor, vilket faktiskt är endast 20 procent av vad börsvärdet uppgick till vid börsintroduktionen för två år sedan. En snabbtitt på ägarlistan väcker överraskande stort intresse för bolaget och en ytterligare läsning via rapporter och pressrealeaser stärker tron om att det ursprungliga börsvärdet vid börsnoteringen på 60 miljoner kronor snart åter kommer att kunna nås.

2007 noterades Agellis Group på First North. Bolaget tillverkar avancerade mätinstrument för processtyrning inom metall- och gruvindustrin. Instrumenten bidrar till en optimerad tillverkningsprocess med bl a lägre energiförbrukning och investeringen för kunden återbetalar sig redan efter några få månader. Priset per instrument ligger mellan 1-3 miljoner kronor och ett hundratal instrument finns idag ute på marknaden som även genererar repetitiva intäkter i form av reservdelsförsäljning samt i många fall även tack vare tecknade serviceavtal.

Som vanligt när det gäller Fåhreaus bolag är dock säljcyklerna långa och pga av lågkonjunkturen har Agellis därtill drabbats av industrins avvaktande, vilket inneburit att den förväntade tillväxten uteblivit. Omsättningen har därför under de 3 senaste åren legat vid 15 miljoner kronor med förluster på mellan 10 – 17 miljoner kronor. Tack vare iscensatt besparingsprogram innehållande bl a sänkta arvoden för styrelsemedlemmarna minskade dock förlusten under det första halvåret till – 3,9 (-5,4) miljoner kronor. Med en rekordstor orderbok på 5,3 miljoner kronor finns det således möjlighet för bolaget att nå ett positivt rörelseresultat någon gång under det andra halvåret, vilket även är målsättningen. Ett sådant utfall skulle självklart få ett positivt genomslag för aktiekursen.

Marknaden för Agellis instrument beräknas uppgå till 4 miljarder kronor och inom vissa segment saknas även konkurrens vilket tillsammans med nylanseringar och uteliggande testorders möjliggör goda förutsättningar för snabb tillväxt när marknaden åter börjar ta fart. Med nuvarande bruttomarginal kring 60 procent krävs inte heller så värst hög omsättning innan en riktigt hygglig vinst kommer att kunna nås och en dubblering av fjolårsomsättningen till 30 miljoner kronor bör redan kunna resultera i en vinst på ett par miljoner.

Läser vi prospektet till den senaste nyemissionen som genomfördes i våras förstärks även tron om att tillväxten är på väg eftersom prospektet avslöjade att bolaget hade fler än 270 leads med ett sammanlagt potentiellt värde av ca 300 miljoner kronor samt att offerter med ett värde av drygt 70 miljoner kronor hade utskickats. Då nya livstecken samtidigt börjat synas från metall- och gruvindustrin bl a med en successivt ökad råstålsproduktion bör möjligheterna således vara goda för att kunderna nu successivt börjar återfå tillräckligt med mod för att genomföra investeringar. Ytterligare har Agellis flera testorders som rullar som vanligtvis brukar generera fullskaliga följdorders och dessutom beräknas ett nytt radarinstrument lanseras under det andra halvåret som Agellis utvecklat tack vare förfrågningar från ett flertal kunder, vilket ger hopp om att dessa nu ivrigt står på väntelistan om att få göra en beställning.

Det som dock är uppseendeväckande med Agellis är att förutom entreprenören Fåhreaus härstammar även bolagets VD Mårten Öbrink, utvecklingschefen samt en projektledare från biometribolaget och kursraketen Precise Biometrics. Fåhreaus som är styrelseordförande äger idag 20 procent av bolaget och ledningsgruppen äger drygt 6 procent. Ytterligare passade Axis grundare Martin Gren på att plocka på sig 10 procent av aktierna och bli den näst största ägaren vid den senaste nyemissionen. Agellis består alltså av en sammansvetsad ledningsgrupp samt ägare med erfarenhet från företagsbyggande av teknikintensiva bolag och de två superentreprenörerna Fåhreaus och Grens meritlistor ser ju hittills rätt så imponerande ut. Den som har näsa för affärer anar således att det kan dölja sig en ”tenbagger” bakom kulisserna hos Lundaföretaget och skulle bolaget nå prognosen om ett positivt rörelseresultat redan i år samt presentera en accelererande orderingång skulle det inte vara en omöjlighet för att börsvärdet i takt med ett tilltagande marknadsintresse skulle börja leta sig upp mot 100 miljoner kronor.

Det man dock bör göra sig uppmärksam på gällande Fåhreaus alsterbyggen är att nyemissioner brukar dyka upp på agendan med jämna mellanrum och t o m med en så pass hög frekvens som ett par gånger per år, vilket även drabbade Agellis under 2007. Vid halvårsrapporten uppgick kassan till 2,2 miljoner kronor och ytterligare fanns ett lånelöfte på 1,5 miljoner kronor. Det finns således en risk för ytterligare kapitalpåfyllning framåt årsskiftet om inte orderingången tar fart. Det man dock bör ha i bakhuvudet är att Agellis redan har en framtagen produktportfölj samt att marknaden är mogen. Det är alltså ”sälj” och inte ”utveckling” som nu står på agendan vilket alltså ger förhoppningen om att prenumerationen på nyemissioner nu börjar närma sig sitt slut.

Det som lockar med aktien är framförallt att börsvärdet på 13 miljoner kronor ser extremt lågt ut med tanke på marknadspotentialen för bolagets mätinstrument. Med en mängd trials, nya produktlanseringar, eventuella kontrakt med OEM-tillverkare, en orderstock på rekordnivå, samt slutligen vissa positiva signaler från stålindustrin finns det absolut skäl för att åtminstone nu som då snegla på mätteknikbolaget. En köprekommendation känns dock alltför våghalsig pga risken för ytterligare nyemissioner samt osäkerheten kring när orderingången kommer att börja ta fart. Dessutom är aktien extremt illikvid vilket riskerar att ge placeraren klaustrofobikänslor. Den våghalsige kan dock börja överväga att ta rygg på superentreprenörerna Fåhreaus och Gren om orderingången plötsligt börjar ta fart, för dessa gentlemän brukar ju som sagt bli framgångsrika med sina företagsbyggen och med tanke på dagens börsvärde finns det ju faktiskt en liten chans för att aktien skall kunna bli en ”tenbagger” vilket kittlar lite extra. Personligen har jag lagt veckans lotto- och stryktipsinvestering på aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?