Post entry

Africa Oil - Ett Fynd på Dagens Nivå

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Africa Oil är ett oljebolag som har hittat stora mängder olja i Kenya och Etiopien men äger delar av andra fyndigheter. Bolaget värderas idag på samma nivå som deras kassa och är enligt mig oerhört undervärderat.

Africa oil var som mest uppe på runt 80kr under år 2012 men har sedan gått sakta men säkert neråt.

Man hittade tidigt stora oljefält i världsklass (mest i Kenya) men började inte riktigt att producera någon olja. Vi har sett flera oljeprospekt bolag med bevisade oljeresurser sjunkit i värde under se senare åren, och investerarna har valt att gå mot bolag som kan visa kassaflöde.

Africa Oil är idag värderat runt samma som bolaget har i kassan på runt $370M, detta trots många tillgångar och bevisade oljetillgångar.

Africa oil går nu snabbt mot att bli en större oljeproducent och lär snart bli värderat som ett sådant, dom har en del i Guyana Offshore som man hoppas ge kassaflöde under 2020 (ett par stenkast ifrån Exxons fält på totalt uppskattat 5 miljarder fat), men den mest intressanta överenskommelsen man har gjort sista månaden är att man köpt en del i Deepwater Nigeria, vilket man i dagsläget räknat med kommer att ge runt 500 miljoner kr årligen. Deepwater Nigeria är redan igång med produktion men kommer att ytterligare kunna snabba upp produktionen under 2020. Produktionskostnaden är på runt $6/fat och befinner sig långt ut i havet vilket gör deras investering mycket säker från pirater. 50% av oljan man tar upp är terminssäkrad på runt 73 dollar.

Oljan håller hög kvalitet 38 API och inkomsterna från detta kassaflöde samt kassan skall räcka till att bygga produktionsanläggningen i Kenya.

Med tanke på att börsvärdet ligger på 3,5 miljarder så bör värderingen under Q1 2019 rimligtvis dubblas eller tredubblas med tanke på att man nu snabbt går mot att bli en producent och kommit igång med att få starka kassaflöden. Man genomför även borraktiviteter under året som har stor potential.

Kioskvältaren vore dock ifall regeringen i Kenya äntligen får igenom avtalet med att bygga en pipeline, vilket skulle det göra enkelt att transportera olja vidare från tillgången i Kenya. Vad jag förstår är man äntligen väldigt nära att hitta en sådan överenskommelse och vi har sett pipelines byggas i närliggande länder. Kenya fältet är verkligen enormt och det skulle inte förvåna mig om aktier står i 80 kr igen om 3 år ifall dom får igång bygget med pipelinen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?