Post entry

Africa Oil vs PetroGrand

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har tåget gått för en placering i Africa Oil eller Petrogrand då aktierna i år rusat med 130 respektive 50 procent? Var det en borttappad elefant som råkade stå vid ”hållplats” Uganda eller har elefanthjorden bosatt sig i Östafrika och åker nu ett grått snabeldjur snålskjuts i boskapsvagnen längs transsibiriska järnvägen?

Det finns naturligtvis inte några elefanter i Sibirien. Det finns mammutar!

Samotlor är Rysslands största och världens sjätte största oljefält beläget vid staden Nizhnevartovsk. De första 30 åren (1967-1997) producerades 16 miljarder fat olja och 1980 nåddes en peak produktion på 7 miljoner fat per dag. Fältet opereras av TNK-BP och några tiotals mil söderut ligger Nizhnepaninsky och Muromsky 2 – licensområden där PetroGrand nu borrar efter olja och som till ytan faktiskt överträffar Samotlor.

VD för PetroGrand är Maks Grinfeld som tidigare varit vice president för TNK-BP och bl a haft chefpositioner hos Yukos Oil som under sin storhetstid hade stora intressen i Västra Sibirien och Tomskregionen där PetroGrands fält är belägna. Grinfeld borde således ha god kännedom om närområdena kring Samotlor och Tomskregionen vilket väcker hopp om att PetroGrands licensområden kan innehålla intressanta fyndigheter. Ledningen tycks dessutom vara försiktiga generaler då endast två licenser förvärvats trots att över 100 granskats och ifjol avbröts förvärvsprocessen av ett lovande oljebolag då potentialen inte nådde upp till förväntningarna.

Spännande rekryteringar har även nyligen gjorts då bl a en vice-VD från Transneft anställts och idag avslöjades att Dmitry Zubatyuk från ryska investmentbanken Renaissance Capital föreslås till styrelsen. För att lyckas i Ryssland krävs i regel bra kontakter och det är en förbluffande stark ledning och styrelse som PetroGrand sitter med.

Det bör dock påpekas att PetroGrand i huvudsak letar områden som ligger utanför de stora oljebolagens radar. Detta behöver inte innebära att blocken saknar potential men det är kanske klokt att inte förvänta sig några elefanter. Tomskregionen är dock ett oljerikt område och i gränsliggande fält finns brunnar som producerar 1 000 fat per dag vilket är högt.

Nuvarande börsvärde på ca 700 MSEK består dock till största delen av likvida medel då kassan vid årsskiftet uppgick till hela 500 MSEK. Några större förväntningar om framgångar finns alltså inte inbakade i kursen och kassan räcker dessutom gott och väl till för att täcka kostnaderna för årets prospekteringsprogram, som beräknas kosta ca 115 MSEK. De möjliga C3-resurserna har beräknats till 75,3 miljoner ton vilket motsvarar ca 560 miljoner fat. Det framstår som mycket lovande med det är dock hypotetiska siffror då ännu inte några bevisade eller sannolika reserver kunnat konstateras.

Tre prospekteringsborrningar är dock igång varav den första påbörjades den 17 februari vid Yuzhno-Nazinskaya N-232. Här förväntas den första potentiella oljereservoaren kunna nås efter ca två månaders borrning. Därefter väntar 4-6 veckors testning. PetroGrand befinner sig alltså i en högintressant period och det finns skäl att inom ett par veckor förvänta sig ett pressmeddelande huruvida bolaget stött på någon olja eller inte. Chansen bör dock ses som ganska stor då borrningen sker intill en tidigare brunn där det under sovjettiden på 60-talet bekräftades förekomst av kolväten. Huruvida den är kommersiellt utvinningsbar återstår dock att se efter att tester genomförts men den eventuella ”träffen” kommer sannolikt att kommuniceras ut snart och skulle naturligtvis kunna öka intresset för aktien. Om ytterligare ca 4 – 6 veckor förväntas även besked angående träff vid de resterande borrningarna.

Hello Africa

Om det finns en mammut i Sibirien kan man nog påstå att djurartens kyrkogård ligger i förhistoriska Tethyshavet. Det är här som idag Mellanöstern ligger och för 100 miljoner år sedan var de organiska förhållandena perfekta för bildning av råolja vilket t ex nu medfört att ca 25 procent av världens oljereserver beräknas finnas i Saudiarabien.

Några tiotals mil söder om den arabiska halvön ligger Puntland, en region i norra Somalia där Africa Oil nu borrar efter olja. Pga brist på infrastruktur och hög politisk risk har de flesta oljebolag avstått prospektering i Östafrika trots att det finns geologiska förutsättningar för stora förekomster av olja tack vare närheten till den arabiska halvön. I takt med att oljepriset skenat och den politiska risken mildrats har nu de mest våghalsiga olje- och prospekteringsbolagen lockats fram.

Det är också välkänt äventyrliga khakibyxor som ligger bakom Africa Oil då företaget är en puppa från Lundingruppen vars historik av lyckosamma förädlingar av dess bolag imponerar och förutom i Somalia har företaget intressen i Etiopien, Kenya och Mali. I huvudsak drivs projekten med hjälp av partners och de möjliga oljefyndigheterna för Africa Oils del uppgår till 5,4 miljarder fat. Det framstår naturligtvis som väldigt mycket men samtidigt är blocken oerhört stora och det kommer att krävas många lyckosamma borresultat för att bevisa eventuella elefanter.

Det finns idag 194 miljoner aktier(inkl utspädning) i Africa Oil vilket vid kursen 26 SEK innebär att börsvärdet ligger på ca 5 miljarder SEK. Med ca en halv miljard SEK i kassan kan vi enkelt konstatera att en hel del förväntningar inbakats i kursen då börsvärdet t ex motsvarar halva Alliance Oil. Detta finns det också naturligtvis skäl för då Africa Oil nu är inne i en intensiv period där drygt en handfull borrningar skall genomföras vid flera högintressanta områden.

Enligt företagets talesman, Robert Eriksson, kan det även finnas en mycket stor uppsida kvar för aktien. Vid en företagspresentation ifjol då kursen stod kring 10 SEK ansåg talesmannen att Africa Oil var undervärderat då börsvärdet motsvarade ca 1,5 procent av potentialen. Ett rättvisare värde för ett prospekteringsbolag vid dåvarande situation borde istället vara 5-10 procent av potentialen. Detta innebar alltså att företaget själva ansåg sig vara värda mellan 33 – 66 SEK per aktie - innan några oljefyndigheter hade påträffats.

Idag har däremot Africa Oil nått ett par steg högre upp i värdekedjan tack vare fynd i såväl Kenya som Somalia vilket givetvis även minskat risken ett par snäpp då inte bolaget längre befinner sig i total ovisshet. I morse meddelade bolaget att potentiella olje- och gasfynd hittats vid ett borrdjup av drygt 1 600 m i brunnen Shabeel-1 i Somalia där Africa Oil:s andel uppgår till ca 30 procent. Borren har nu nått ett djup av 2 700 m men det återstår fortfarande ca 1 000 m innan måldjupet nås där företaget tror att den stora potentialen finns.

I Kenya rapporterades även nyligen en träff av olja i brunnen Ngamia-1 vid ett djup av 1 100 m vilket anses som tidigt då måldjupet ligger på 2 700 m. Här uppgår Africa Oil:s andel till 50 procent och operatör för fältet är brittiska Tullow Oil som är kända för sin höga träffsäkerhet i prospekteringsborrningarna. I grannlandet Uganda har det brittiska bolaget funnit en ”elefant”, motsvarande mer än 1 miljard fat olja och ser liknande förutsättningar i Kenya samt anser Ngamia-1 vara den mest spännande brunnen hittills i deras afrikanska äventyr. Det krävs dock ytterligare tester för att bekräfta att det rör sig om kommersiella fyndigheter.

Summerar vi detta kan vi konstatera att såväl Africa Oil som PetroGrand befinner sig i ett spännande läge och gillar man att spekulera i prospekteringsbolag är det sannolikt nu man bör äga aktierna. Samtidigt är det värt att ha i bakhuvudet att träffprocenten brukar ligga kring 10 - 15 när det borras i nya områden. Vanligtvis brukar så låga odds inte locka till så stora insatser och det är nog så man bör resonera vid en investering i ovanstående bolag även fastän oddsen förbättrats för Africa Oil tack vare begynnande träffar samt då chansen för träff också bör vara hygglig för PetroGrand då licensområdena ligger mitt i smeten i en oljerik region.

Robert Erikssons uttalande angående motiverat värde för Africa Oil bör man visserligen ta med en nypa salt men det signalerar trots allt att företaget inte kommer att sälja sig billigt. En försäljning är också ett troligt framtidsscenario om borrningarna blir framgångsrika. Huruvida det innebär prislappar på kakbitarna eller om en oljejätte kommer att svälja hela tårtan återstår dock att se.

I år spås dock Africa Oil och PetroGrand utföra minst 5 respektive 3 borrningar. En klok strategi kan således vara att sitta med aktierna till facit av testerna avslöjats från de första borrningarna och vid eventuella rapporterade misslyckanden avyttra dessa under aktiens förmodade återhämtning då denna bör spekuleras upp inför de efterföljande resultaten. Min vågade gissning är att PetroGrand kommer gå bättre på kort sikt då borrandet tycks gå trögt för Africa Oil i Somalia samt då nyheter nu hägrar för PetroGrand men det kan dock bli ett motsatt scenario under det andra halvåret. Jag tror dock inte att PetroGrand kommer att bli någon "tenbagger" med enbart befintliga licensområden på fickan men det är inte någon omöjlighet med en fördubbling av aktiekursen. Africa Oil skulle dock kunna nå stjärnorna om det sitter en dartfantast och rattar borren.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?