VD Keith Hill presenterar status, historik och framtidsutsikter.
Mr Hill säger att det var lätt att få in pengar för att utforska och borra i Östafrika. Ngamia ska testas nu med bättre utrustning, kanske har dubbelt utfall jämfört med Twiga. I Twiga var porositeten bra, men VD var nervös för hur permeabiliteten (genomsläppligheten i berget) skulle vara. Den visade sig vara bra. Ekales är nästa brunn att borra.
Kostnaderna är nästan helt fasta i år, så nu gäller det att vara effektiva och fokus kommer vara på att borra så många källor och så många meter som möjligt per dollar. Nick Walker är ny COO, som fick ner kostnaderna med 30 % efter Keith i ett annat bolag. Keith tycker han har ett bra management team. Mr Hill berättar om alla nya möjliga oljeområden och är mycket entusiastisk över olika diagram som den geolog han är. Minst 300-500 miljoner fat behövs för att börja bygga pipeline.
Att aktien står i 7 $, är märkligt nu när det är bevisat olja och flöde, samt det finns pengar för ett års borrning. Förut stod aktien i 10 $ och allt var osäkert. VD förstår inte riktigt varför det är så, det verkar vara ett allmänt tryck ner på mindre olje och mineralbolag, extra konstigt när DOW slår nytt rekord. Men så verkar aktiemarknaden vara nu. AOI får jobba på och bevisa mer och mer olja så kommer värderingen så småningom ikapp. Keith får samtal var och varannan vecka från större oljebolag som vill in i Östafrika. Han hälsar att hör av er om två år när vi vet hur stort detta är, de (Lucas Lundin / Keith Hill) kommer inte sälja för billigt för tidigt. Möjligen kan de börja utvinna oljan. Troligen säljer de bolaget kontant eller tar in en strategisk partner för utvinning. Men det är två år i framtiden.
Horn planeras att börja borra igen, Keith tror på olja där, även om det har varit torrt hittills, så kan vi få en ”fälla” så borde det finnas olja där, istället för att allt har runnit ut. Den politiska situationen bör stabiliseras något först.
Det Kenyanska valet ökar osäkerheten nu, men än så länge är allt lugnt. VD Hill poängterar för företrädare för Kenyanska staten att de förstör framtida möjligheter om det ska ändra avtalen nu. Andra bolag kommer då vara mycket försiktiga med att gå in i Kenya. Staten får 65 %, även mer går till Kenya om det visar sig vara mycket olja, vilket är ett bra avtal för alla parter, men inte ”för” bra för AOI. Abu Dabhi har t ex 93 % till staten, men det är mest i hela världen.
Paipai är ett frågetecken, mycket högt tryck 7200 PSI. Olja eller gas.
Sabisa träff skulle kunna öka aktiepriset med 45 % och minska med 25 % vid torrborrning. Det är dåligt, men marknaden verkar vara sådan idag. Sabisa träff borde öka värderingen med 100 % enligt Keith Hill, om oljereserverna fördubblas. Vi varje träff så ökar sannolikheten för att övriga områden ska träffa och värdet stiger på alla licenser och rimligen på bolaget. (märkligt att varje gång det kommer något positivt så sjunker aktiepriset med 10 %)
Africa Oil och övriga Lundin bolag, jobbar efter ”social licensce to operate”, dvs lokalbefolkningen måste se positivt på oljebolaget och vad det gör. Det är de bästa säkerhetsåtgärderna.
Nu går det ut på att påvisa mer olja och öka Net Best Estimate och även få över det i en ny kolumn till höger med 2C och 2P kategorier. Vilket kommer öka värdet på bolaget och intresset för uppköp. Keith tror att åtminstone något mer område bör visa kommersiell olja, mest sannolikt två-tre stycken. Han tar räkneexemplet att ingen mer olja finns än i första Lokichar bassängen, vilket skulle ge ett värde på AOI på 20 $.
18 analytiker förljer bolaget och deras genomsnittliga värdering är 11,5 $, vilket motsvarar cirka 70 SEK.
Se presentationen i PDF:
http://www.africaoilcorp.com/i/pdf/2013-02-28_CP.pdf
Se KarlE´s sammanfattning av kommande borrningar mm på Avanzas forum för AOI.
https://www.avanza.se/aza/press/forum/postsForUser.jsp?signatureId=18677
https://www.avanza.se/aza/press/forum/postsForUser.jsp?signatureId=18677#post_2826024
Kanske lägger någon upp den muntliga presentationen på internet också. Jag frånsäger mig allt ansvar. Kommentera gärna.