Mina favoritbolag 2/2012
2012-06-03 11:00, Edited at: 2012-06-03 11:00Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Då har det åter blivit dags för en genomgång av mina favoritbolag. Den här gången jämförs perioden mellan 29/2 och 1/6.
Det har varit ett kvartal då guldet blev till sand. ALLA mina favoritbolag backade under perioden även om jag räknar med utdelningarna! Jag undrar om detta ha hänt tidigare? ECB:s repor sköljde likt ett regn i öknen över börserna och aktiekurserna inledde året med att växa som om det inte fanns någon morgondag. Nu har vi fått en rekyl på det och lite till. Summa summarum är vi på negativt territorium sedan årets början och "teknikerna" tror det kan fortsätta. Den lille contrarianen i mig börjar dock vakna...
Jag har trots frestelsen med de låga aktiekurserna dryftat och funderat, för att landa i strategin att behålla min försiktiga linje (med ett undantag). Det finns ett visst dèjá vu med dagens marknad, som liksom i augusti 2008 får mig att tro att vi är nära vändningen. Då höll jag envist fast i mina positioner (ett tag) och förlorade onödigt mycket på det. Vi var visserligen två månader ifrån vändningen men problemet var bara att den skedde på betydligt lägre kurser. Jag tror vi är inne i ett likadant läge. Därför är jag extra vaksam mot bolag som inte växer och/eller har skakig lönsamhet. De lär få mest stryk när oron kommer igång på allvar, vilket jag tror den gör...
Det finns också en trend jag ser. De stora "stabila" bolagen har tappat mest sen februari! I mina ögon antyder det att kapitalet är på väg bort från börsen. Man kan spekulera i att kapitalet lämnar de europeiska börserna för att återinvesteras i Asien och USA? Om detta stämmer kommer det förstås att vända en vacker dag, men man ska nog inte sopa dylika tendeser under mattan. De påverkar portföljen och därmed bör man beakta det.
Åter till portföljen. Jag som vanligt lite förändringar men denna gång utökar jag portföljen till 11 bolag.
Ut ur portföljen (samtliga med i portföljberäkningen)
Kesko - var portföljens sämsta bolag inkl dividend. Kesko var också en av de senaste nykomlingarna. Hur kan det gå så fel? Tja, jag hade helt enkelt fel. Visst känns traditionellt stabila Kesko fortfarande stabilt och även om Q1-resultatet kom in ca 40 % under förväntningarna så växte omsättningen med nästan 10 %. Bolaget förklarar det svaga resultatet med engångskostnader, men ärligt talat förklarar detta bara ca 4 Meuro av de drygt 10 som hade krävts för att uppnå fjolårets resultat. Visst investeras det en del, visst öppnas det nya butiker och visst är matverksamheten otroligt stabil. Trots det finns det redan tecken på att en upprepning av årets dividend kan bli svårt att uppnå nästa vår. Vi har också en bilförsäljning som blomstrade Q1 tack vare ett skatteförändring i Finland. April har varit marknaden varit stendöd och risken är att den trenden fortsätter över sommaren. Jag backar bort och tittar på andra bolag. Kesko kanske inte faller så mycket mer, men ärligt talat har jag svårt att se en större uppsida för tillfället.
In i portföljen (ej med i portföljberäkningen)
Fiskars - Ser man till resultatet verkar nedgången brant det senaste året. Det beror dock på en realisationsvinst Q1/11 och rensar man för den ser man resultatet ökar en aning. Omsättningen stampar på stället och det ärligt talat är det inte resultaträkningen som intresserar mig i Fiskars just nu! Det är istället balansen. Där hittar man dels 13 % av Wärtsilä och dels en hel del skogsegendom som endast finns upptaget till dryga 35 Meuro. Sist i Q1-rapporten nämns det också om ett joint venture med Investor där de båda bolagen ska arbeta för en långsiktigt ägande i Wärtsilä. Fiskars har överfört sitt ägande till ett gemensamt bolag och sålt 2 % av Wärtsilä till Investor, med en vacker vinst på 89 Meuro (redovisas Q2). Förutom möjlighet till extradividender ser jag naturligtvis framför mig hur kvalitetstillverkaren Fiskars ska fusionera trädgårdsredskapen med Investor-bekanta Husqvarna! Jag vet förstås inte, men det är något på gång här och jag vill vara med. Att de också råkar notera årslägsta gör förstås heller ingenting... :)
Uponor - blir mitt undantag som bekräfta regeln! Trots att jag generellt sett är extremt försiktig så ger jag mig in i byggbranschen. Uponor har efter sju sorger och åtta bedrövelser (eller iallafall fem års mörker) hittat tillbaka till lönsamhet och tillväxt. Q1-rapporten visade på 8 % organisk tillväxt och resultatet nära på tredubblades YoY. Ledningen är rätt optimistisk om det här året och spår att rörelseresultatet ska förbättras med nästan 40 %! Uponor är ett kvalitetsbolag och nu kanske det är dags att plocka upp dem? Naturligtvis vet vi att det återstår 9 månader av året och vi föräldrar vet att det kan hända mycket på den tiden... men jag hoppas detta bär längre än ledningen vågar säga officiellt. Kursen har dessutom kommit ner brant, vilket ger ett bra tillfälle att gå in i aktien.
Portföljen
Utveckling mina favoritbolag: -9,0 % (inkl dividend - alla samma vikt)
Utveckling Helsingforsbörsen: -16,9 % (inkl dividend)
Affecto (-8,5%, -4,4 % inkl dividend)
Affecto tuffar på och omsättningen växer med ökande lönsamhet. Klart godkänt i dessa tider. Det finns visserligen orosmoment i Baltikum och Danmark men de är ändå rätt små marknaden för Affecto. Dessutom är det snarast en bedrift att hålla nolltillväxt med tanke på vilken prekär situation dessa marknader befinner sig i. Vill man oroa sig kan man istället fundera över Affectos orderbok som stampar på stället. Det är en varningssignal som ska studeras närmare vid halvårsrapporten.
Doro (-9,6%, -6,2 % inkl dividend)
Doros omsättning fortsatte sin imponerande tillväxt och även rörelseresultatet följer ett liknande mönster. Doro ska också ge sig in på smartphone-marknaden vilket förstås i detta skede känns som ett projekt fyllt med potential, även om det återstår att se hur en satsning på denna konkurrensutsatta marknad ska ge någon frukt. Det som stör i Doros rapport är den finansiella posten på -9,1 MSEK som framförallt drar ner nettot. Uppenbarligen beror den på ett terminskontrakt som ska redovisas på detta sätt enligt IFRS - med andra ord ska det redovisade värdet anpassas marknadsvärdet. Vad som gör mig lite frågande är att valutorna inte rörde sig extremt mycket under Q1. Sen början på maj har det blivit åka av, men jan-mar var de rätt stabila. Nåja, med den här tillväxttakten har Doro råd att göra mindre finansiella misstag och jag ser inte direkt någon "Enron-risk" med det här bolaget. Dessutom är det fortfarande en låg värdering relativt tillväxten.
Elisa (-8,0%, -0,4 % inkl dividend)
Elisa växte på och lyckades faktiskt visa något bättre lönsamhet än förväntat. Bolaget är inte extremt billigt längre och årets dividend är redan utbetald. Man har dock inte Elisa för att aktien ska mångdubblas utan just nu är det en parkering inför potentiellt tuffa tider. Det finns förstås en risk att staten börjar snegla på branscher med stabila kassaflöden och det tar väl inte länge innan någon oppositionspolitiker föreslår en extra skatt. Telekom-branschen bedömer jag dock vara i ett så starkt läge att de relativt enkelt kunder överföra en dylik skatt till sina kunder.
Fortum (-22,3%, -16,9 % inkl dividend)
Fortum har det faktiskt lite tufft just nu. Elpriset har nästan halverats på ett år! Därmed är det nästan en bedrift att de lyckas parera resultatnedgången vid 30 %. Orsaken är förstås att Fortum prissäkrar sina elpriser över ett år framåt. De har alltså redan prissäkrat en stor del av årets försäljning till högre priser än marknaden. Q1-rapporten gav en riktigt stor besvikelse och det var att Nyagan-kraftverken i Ryssland blir försenade. De stor för en rätt stor del av Rysslands-satstningen och man kan förstå marknadens oro. Fortum har fortfarande ett bra kassaflöde och nu talar de om att sälja några mindre kraftverk i Sverige. Även här finns det en risk med ökat skattetryck, men liksom telekom har energibolagen rätt bra möjligheter att ta betalt för sina tjänster. Jag ser fortfarande ett stabilt bolag trots att aktien var bland de sämsta i min portfölj under perioden.
Fiskars NY (ej med i beräkningen)
Kommentar ovan
Kesko (-22,1%, -17,4 % inkl dividend) UT med i beräkningen
Kommentar ovan
Lagercrantz Group (-2,6%)
Lagercrantz har brutet räkenskapsår och deras helår slutade 31 mars. Man tror knappt vi har ekonomisk kris när man läser deras rapport! Omsättning, resultat och kassaflöde ökar som i vilken högkonjunktur som helst! Styrelsen föreslår dessutom höjd dividend vilket jag förstås gillar. Ska man vara kritiskt späds tillväxten på av förvärv men det finns en bra underliggande organisk tillväxt. Dessutom håller ledningen balansen i skick och har hittills inte släppt iväg skuldsättningen till alarmerande nivåer trots idel nya förvärv. Ett mycket intressant bolag.
Nokian Renkaat (-15,6 %, -12,1 % inkl dividend)
Aktien har fallit 25 % från årets högsta notering och även den mest uttalade långsiktiga investeraren har nog läst igenom de senaste rapporterna bara för att försöka hitta en orsak. Som vanligt med detta bolag finns det inte mycket negativt utan det enda man vet är att kursen alltid hör till de mest volatila på Helsingforsbörsen. Det är lite underligt eftersom en titt i rapporterna stärker bilden av bolaget som går på alla cylindrar, sju dar i veckan. Ok de hade slutat med helgskiften i finska fabriken men i Ryssland drar de inte ner på takten alls! Q1 var precis lika bra som man kunde tro eftersom både omsättningen och resultatet växte otroligt. Kassaflödet hänger förstås inte med då det är dyrt med denna tillväxt. Ok, på 35 kanske en trader borde ha sålt bolaget men långsiktigt har fortfarande inget ändrat för att man ska bli mindre imponerad eller börja oroa sig...
Oriola (-7,9%, -3,7 % inkl dividend)
Det ska sägas direkt att Oriola inte är populärt bland analytikerna. De har låga marginaler och den ryska verksamheten har inte gått bra. När det kom vinstvarningar innan jul var det många som tappade tålamodet. Trots det visar rapporten på rätt ok tider. Omsättningen ökar 11,5 % och rörelseresultatet hänger nästan med! Nettot minskar dock men det beror på extra kostnader i samband med att bolaget lade om lånen. Det jag gillar just nu med Oriola är att aktien inte sjunker mycket under 1,80 trots oerhört negativ börs. Den dagen finanskrisen börjar ebba ut (de brukar göra det) tror jag också att detta är en uppköpskandidat...
Raisio (-14,3%, -10,1 % inkl dividend)
Aktiekursen har fallit som en sten! Sedan 11/5 har Rasio-aktien noterat årets högsta och årets lägsta kurs med råge! Officiellt har inget hänt som kunde förklara detta men givetvis måste man ta i beaktande att Raisio har ganska låg likviditet på finska börsen och ifall någon större fond vill sälja får det stort genomslag. Vi såg en liten rekyl 31/5 till enorm volym vilket förstås kan tolkas positivt. Ska man återgå till bolaget ökade omsättningen Q1 med 11 % och resultatet hängde nästan med. Balansen är stark och extrautdelningar eller förvärv är sannolika. Den som äger får se...
Tele2 (-21,5%, -11,9 % inkl dividend)
"Sälj men köp" tycker jag att analytikerna säger om detta bolag. "Sälj" eftersom det förstås finns mycket negativt att fokusera på. Dels har vi sjunkande marginaler och kraftigt minskad EBIT-vinst.Vi har halverad kundökning i Ryssland och vi har en VD som var mer än svävande när det gällde att förklara huruvida lönsamhetstappet Q1 var en engångsföreteelse eller något bestående. Skrapar man lite på ytan kan en stor del EBIT-nedgången förklaras av den norska tvisten samt förändringarna i hur man redovisar joint ventures. Kanske man inte ska oroa sig alltför mycket? Analytikerna säger också "köp" eftersom ungefär alla riktkurser, DCF och andra analyser talar om ett värde rätt högt ovanför fredagens stängningskurs. Jag då? Tja, jag är mest ute efter ett stabilt dividendbolag och ser inte någon fara på taket än, trots det negativa kassaflödet.
Uponor NY (ej med i beräkningen)
Kommentar ovan