Post entry

Kasta ett Getöga på Aerocrine

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När Wallenberg ägda medicinteknikbolaget Aerocrine, Investor 28,1%, under 2009 steg med imponerande 400% inom loppet av 7 veckor var det många som retade sig över ett missat race. En tröst var kanske då att aktien var en av de sämre under 2010. Trots många med minussnitt inför skatteplaneringsmånaden december var det imponerande att aktien stod emot så pass bra. Än mer imponerande blir det i perpsektivet av att Swedbank matat ut över 1 miljon aktier under samma period. Enligt en Aerocrinekännare på Börssnack kan dessa aktier nu vara på väg att ta slut.

Studerar man charten noterar man att ett utbrott närmar sig. Handelsmönstret påminner om det som gällde för Opcon strax före den intensiva uppgången vi nyligen bevittnat.. Först snabb uppgång följt av motstånd och längre sidledes rörelse. I Aerocrines fall har detta skett 2 ggr där motståndsområdet runt 6 kr pressat tillbaka kursen. Nästa gång är sannolikheten mycket hög för ett häftigt rally.

För mer djupgående info kring bolaget i sig. Bifogar jag den köprek från placera som kom vid kursen 8,35 kr i septenber 2010. Sen bet 5,75 kr, OBS nyhetsmöjligheter från den amerikanska marknaden.

Nya mål för AerocrinePublicerad: 2010-09-24 10:01 ANALYS FRÅN BÖRSVECKAN: Danska investmentbolaget Novo A/S som i våras gick in som storägare i Orexo fortsätter sin offensiv på stockholmsbörsen. Nu är det i Aerocrine där Novo seglar upp som storägare.

Aerocrine hade en riktigt volatil resa på börsen förra sommaren då nyheten om att boolgets produkt blivit upptagen i ett av de stora amerikanska försäkringsbolagens listor över godkända och rekommenderade behandlingar. Då drog aktien från nivån kring 4 kronor till över 17. Därefter har det varit en sakta pyspunka tillbaka ned till 5 kronor. En anledning till att rusningen tappade fart var nog att det godkännande som bolaget fick enkom gällde regionalt, tillika en av de mindre regionerna i USA sett till antalet patienter. Förra veckan var det dock åter dags för rally och kursen steg med nästan 50 procent initialt och stängde nära 40 procent upp.

Denna gång var det nyheten om nyemission, reviderade finansiellt mål och sist men definitivt inte minst den nya storägaren som eldade på aktien. Danska investmentbolaget Novo A/S gick in som storägare. Detta är alltså inte detsamma som Novo Nordisk. Investmentbolaget Novo A/S är en stiftelse som äger strax under 25 procent i Novo Nordisk samt Novozymes. Utdelningar från dessa återinvesteras inom hälsovårdssektorn så man kan kanske se Novo A/S som ett holdingbolag. Det är dock inte det väsentliga.

Novo A/S har ett hyggligt track record av investeringar i hälsovårdssektorn och tillför exepertis och allt annat som en stark, industriell ägare kan ge. Inte minst trovärdighet. Genom emissionen som omfattar 22, 2 miljoner aktier genomförs till kursen 7 kronor och tillför därmed 155,5 Mkr före emissionskostnader. Aktieägare erhåller en teckningsrätt per befintlig aktie och tre teckningsrätter berättigar till köp av en ny aktie.

Det spekulerades redan i våras om att Novo A/S skulle gå in som ägare vilket då dementerades men med facit i hand kan man konstatera att så blev fallet. Novo har tidigare i år även gått in i Orexo och kanske kommer fler investeringar på stockholmsbörsen?

Emissionen medför förvisso en utspädning men samtidigt så löser den ett akut problem för Aerocrine - finansieringen av bolagets expansion - och det görs dessutom med en bra, stark ägare. Vår bedömning är att bolaget gör rätt i att välja en finansiell lågriskstrategi och stärka balansräkningen även om det innebär att aktieägarna späs ut. Då får bolaget de finansiella muskler som krävs för expansion, i synnerhet i USA och man kan ta mer risk operativt där det behövs.

Detta är nog bakgrunden till de reviderade finansiella målen där bolaget frångår sina (luddiga) vinstprognoser om att nå positivt resultat före strategiska kostnader etc under 2010. Nu kan de vara mer offensiva och behöver inte snåla, vilket i långa loppet är bra för aktieägarna. För i denna fas behöver Aerocrine växa.

Med lite tur så kan den numer säkrade balansräkningen följas upp av mer bra nyheter från USA där det kan komma fler godkännanden från fler försäkringsbolag. Dessutom möjliggör emissionen en starkare satsning på att utveckla en än mindre sensor som är en förutsättning för mindre provtagningsapparater. Förvisso har aktien stigit kraftigt på beskedet men vi ser nu en väsentligt lägre risk och bättre uthållighet för bolaget. Med ett orosmoment ute ur bilden och offensiv förmåga ser det nu riktigt intressant ut.

Dessutom måste man faktiskt ta hänsyn till den blytunga ägarlistan. Det är få småbolag som har en lika illuster skara ägare såsom Investor Growth Capital, HealthCap, Life Equity och nu Novo. Att så många proffs på investeringar i hälsovårdssektorn tror på Aerocrine borde betyda något. Vi rekommenderar Köp, med hög risk, i denna aktie.

---

Den här analysen publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan, nummer 38 den 20 september 2010. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här.

Lars Frick
lars.frick@placera.nu
Mer av Lars Frick

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?