Aerocrine : När ska man köpa?
2012-03-01 11:16Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Folk frågar mig när man ska köpa Aerocrine. Jag har inget svar på frågan eftersom timingen för mig är av mindre intresse. Jag är investerad för 1000% avkastning över de kommande 5-10 åren.
Aerocrine-caset ser bättre ut än någonsin. Framförallt sedan Scott tillträdde i september 2011 har mycket positivt hänt;
- Den nya hälsoekonomiska modellen som bolaget har tagit fram visar försäkringsbolagen hur mycket de sparar genom att betala för FENO. Vikten av att ha en sådan modell kan inte nog understrykas. Försäkringsbolagen är vinstdrivande företag, de "går igång" på besparingar, inte häftig teknologi. De "struntar" i ATS rekommendationer. De vill veta "what's in it for me?" Aerocrines modell kan nu ge dem svaret på denna fråga.
- Expansionen av den egna säljstyrkan och nyanställningar av Dr Dorinsky från TEVA, samt den tidigare chefen för Medicaid i Texas är alltihop väldigt positivt i mina ögon. Kortsiktiga spekulanter pekar på stigande kostnader och högre förlust. Men vill man få fart på marknaden så går det inte att sitta och vänta, ingen annan kommer marknadsföra ATS riktlinjer. Ingen annan kommer knacka dörr hos specialistläkarna och förklara varför FENO hjälper dem förbättra vården. Detta är baksidan med att Aerocrine har monopol i USA; de måste göra allt jobb själv. Det positiva är så klart att när marknaden väl tar fart blir Aerocrine snabbt väldigt lönsamt. Och man kommer då vara ett förstklassigt mål för uppköp av exempelvis Merck eller Glaxo.
- På bara några månader ser vi konkreta bevis för att Aerocrines nya aggressiva strategi fungerar. Medicaid i Mississippi och South Carolina har tagit beslut att betala för FENO. Niox Mino har fått grönt ljus för marknadsföring i Taiwan och Sydkorea. Shanghairegionen betalar för FENO. Ett antal mindre och mellanstora privata sjukförsäkringsbolag i USA har börjat betala för FENO. Och sist men inte minst - tillväxten i USA accelererar.
De kommande kvartalsrapporterna kommer visa högre och högre andel försäkrade patienter i USA och stigande intäkter. Säkerligen ocskå fortsatta förluster som en följd av de stora satsningarna. Frågan man ska ställa sig om man tror på en framtid för FENO i sjukvården är; "När kommer marknaden tro på Aerocrines egna prognoser? Att marknaden för FENO i framtiden kan uppgå till långt över 10 miljarder kronor?"
Matematiken är nämligen enkel. Om man tror att Aerocrine kommer omsätta säg 2 miljarder kronor om 5-10 år så kommer bolaget vid denna tidpunkt göra en vinst efter skatt på 700-800 miljoner kronor och ha ett börsvärde på 10-15 miljarder kronor, eller 100 kronor per aktie. Jag vet inte svaret på frågan. Jag vet inte när marknaden väljer att tro på Aerocrines prognoser. Jag vet bara att det vid någon tidpunkt kommer gå väldigt fort i Aerocrine. Och då kommer det vara omöjligt att köpa den position jag har i bolaget. Av den anledningen är jag totalt ointresserad av att försöka trada aktien. Jag har gjort min analys av bolaget och följer utvecklingen med stort intresse. Allt som har hänt bekräftar mitt case; att FENO kommer bli STORT.
Slutligen; en liten parallell till marknaden för blodsockermätare. Aerocrines vision är som bekant att inflammationsmätning ska bli för astmatiker vad blodsockermätning är för diabetiker. Båda sjukdomarna är kroniska och vården går ut på att kontrollera snarare än att bota sin sjukdom så jämförelsen känns väldigt relevant. Blodsockermätare är en marknad som idag omsätter knappt 10 miljarder dollar årligen. Jag har försökt få fram siffror på hur denna marknad utvecklades utan framgång. Det jag dock har fått förklarat för mig är att marknaden först var väldigt trög under många år till dess att reimbursement var på plats. Då sa det bara "tjoff" och så såldes blodsockermätare som aldrig förr. Det är denna "tipping point" vi väntar på i Aerocrine. Hur stor andel av patienterna som måste täckas av reimbursement för att detta ska inträffa vet jag inte heller. Men att 36% av alla astmatiker i USA nu är försäkrade av ett försäkringbolag som betalar för FENO är väldigt positivt. Vi är än så länge bara på 18% när det gäller privata sjukförsäkringsbolag och jag gissar att det är denna siffra som måste upp mot 40-50%. Men det räcker i princip med att UnitedHealth och Aetna tar beslut att reimbursa FENO så är vi där. Jag gissar att det kommer under hösten.