Post entry

Aerocrine : FENOmenal risk/reward

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Gårdagens nyhet att en läkargrupp med 8 specialistkliniker i Philadelphiaområdet väljer att implementera NO-mätning visar att Aerocrines produkter får ökad acceptans i USA. Detta är på sätt och vis viktigare än den kommande rekommendationen från ATS.

Jag har skrivit en hel del tidigare om de kommande riktlinjerna från ATS, och dess betydelse för Aerocrine. Gårdagens nyhet var mycket glädjande eftersom det visar att vissa specialistläkare redan INNAN en rekommendation från ATS, själva gör bedömningen att metoden har kliniskt värde och tar beslut om att börja använda Aerocrines produkter. Detta kan innebära att tillväxten kommer snabbare än väntat.

När Aerocrine börsnoterades 2007 skrev Affärsvärlden att bolaget var intressant men att risken var hög. Tidningen identifierade fyra hinder som måste övervinnas innan försäljningen kan ta fart på allvar på den viktiga amerikanska marknaden;

1. Produkten (NIOX Mino) måste få godkännande från FDA.

2. Metoden (FENO) måste bli inkluderat i USAs nationella riktlinjer. Detta är den process som har pågått hos American Thoracic Society (ATS) sedan 2005.

3. Sjukförsäkringsbolagen måste ta beslut om kostnadsersättning (reimbursement)

4. Metoden måste erhålla acceptans hos läkarkåren.

Fyra år har passerat sedan dess och status på de fyra hindren är som följer;

  1. Produkten godkändes redan 2008.

2. ATS väntas inkludera FENO i riktlinjer för astmabehandling inom 1-3 veckor.

3. Hittills har endast ett fåtal av USAs 1500 sjukförsäkringsbolag tagit beslut om kostnadsersättning. Aerocrine uppskattar att sådana beslut kommer att tas 6-18 månader efter ATS har publicerat sina riktlinjer.

4. Det kliniska användandet av NIOX Mino växer mycket kraftigt från en låg nivå. Enligt rapporten för första halvåret 2011 ökade den kliniska användningen i USA med över 200%. Gårdagens nyhet att en läkargrupp i Philadelphiaområdet med 8 specialistkliniker, har beslutat att införa NIOX Mino i sin praktik är ytterligare bevis för att acceptansen i läkarkåren ökar snabbt nu.

Sammanfattningsvis har bolaget alltså redan passerat hinder #1 och väntas passera hinder #2 inom kort. Bolaget gör vissa framsteg på #3 och klara framsteg på #4. I samband med börsnoteringen värderades bolaget till 1,2 miljarder kronor. Efter fyra år och avsevärda framsteg är börsvärdet 800 miljoner kronor.

Värdering av bolag inom Life Science och Biotech är svårt, vilket investerare i Active Biotech och Diamyd har fått erfara. Värdet bygger på antaganden om framtida försäljning och vinster som kommer om många år, OM forskningen lyckas hela vägen in i mål. Jag förundras över hur börsvärdena för dessa bolag kunde uppgå till 5-10 miljarder kronor med de stora risker som fanns (produkterna hade inte passerat fas III). I ljuset av de framsteg Aerocrine gör, och med vetskap om hur högt marknaden kan värdera Life Sciencebolag när den tror på framgång för en produkt, tycker jag fortsatt att Aerocrine ser ut som en FENOmenal risk/reward.

Om bolagets egna uppskattningar om en marknad värd 2 miljarder dollar för FENO i framtiden är korrekta, kommer Aerocrine bli 2010-talets stora börsvinnare.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?