Post entry

Aerocrine: Baksidan med att vara känd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aerocrine gick från att vara helt okänd till att bli speckarnas favorit "över en natt". Hundratals inlägg skapades på olika chattforum om bolagets enorma potential. Baksidan med detta syns nu i kursen som fallit 15% på tre dagar. Men för den LÅNGSIKTIGE är det köpläge igen.

En liten reflektion över händelseutvecklingen i Aerocrine de senaste månaderna. Sedan min första analys på Redeye den 25 februari är aktien upp 84% till dagens stängningskurs 9.30 men den var ju som bekant upp som mest 150%. Korrigeringen från topparna strax över 12 ner till strax över 9 har gått fort och triggats av ett antal saker;

- Diamydkraschen. Dels pga att det säkerligen fanns folk som ägde båda aktierna och som har tvingats likvidera innehav, dels för att folk blev varse om risken i enproduktsbolag inom Life Science. Här vill jag återigen poängtera att någon forskningsrisk inte föreligger i Aerocrine. Produkten är godkänd av FDA och andra hälsomyndigheter och säljs redan idag. Över 4 miljoner patienter har använt Aerocrines utrustning, den är helt säker och fungerar.

- Veckans Affärer och Redeye har båda ryggat tillbaka efter den stora uppgången och rekommenderade att ta hem vinst (Well, Redeye hade ingen vinst att ta eftersom de rekommenderade Diamyd istället).

- Stor spekulation inför helgens ATS-konferens. Således var en massa kortsiktiga spekulanter inne i aktien och dessa har nu tvingats ur i massiva stopplossar de senaste dagarna.

De stora kurssvängningarna till trots är caset detsamma och istället för att rapa upp det här hänvisar jag till analysen 25 februari; Aerocrines aktie kan mångdubblas i värde.

Det lustiga är att samma analytiker som skrek köp i Active och Diamyd nu säger att Aerocrine är övervärderad. "I beg to differ" som man säger i USA;

- Risken i Aerocrine är mycket lägre än i forskningsbolag som Diamyd eller Active.
- Marknadspotentialen för FENO är gigantisk. I samma storleksordning som analytikerna tills nyligen antog för Actives laquinimod för MS, Medivirs TMC435 för Hep C eller Diamyds diabetespreparat.
- Aerocrines konkurrenssituation är minst lika attraktiv eller bättre än de nämnda forskningsbolagen. Active förväntades ta 15-20% av MS-marknaden. Medivir kanske 25-40% av Hep C. För Diamyd har jag inte sett några siffror. Aerocrine har idag 85% marknadsandel inom FENO och har försvarat sitt patent i flera rättegångar.

Ett vanligt argument är att Aerocrines värdering på 1 miljard kronor är hög givet en klen omsättning på cirka 100 miljoner kronor. Men hur motiverar man då ett börsvärde på Active på 10 miljarder? Eller för Diamyd och Medivir på 4 miljarder? Deras produkter ska ju inte heller nå peak sales på minst 4-5 år. Borde inte samma tålamod gälla Aerocrine?

Slutligen om ATS; konferensen börjar imorgon och håller på till 18 maj. Två oberoende källor menar att det inte kommer några nya guidelines under själva konferensen, utan snarare i en av ATS vetenskapliga tidskrifter, efter konferensen. Aerocrine upprepade vid stämman förra veckan samma guidance som tidigare; att guidelines kommer under första halvåret 2011.

För mig är de tre senaste dagarnas 15% ras ett köpläge. Det bygger jag på att jag är övertygad om att FENO kommer in i guidelines i framtiden. Om det sker i helgen, om en vecka eller om ett halvår får vi se. Då kanske Aerocrine får vara med i samma fina klubb som forskningsbolagen; klubben där man värderas på framtida vinstpotential snarare än nuvarande resultat och omsättning.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?