Sunbii vs Biotech 4-1 (halvtid)
2010-10-15 09:07Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Liksom Henk var jag också med och losade på Active Biotech år 2000. Dubbelt jobbigt med tanke på huvudägare Håkanssons agerande. Men jag släppte inte biotech för det och har nu fått gruvlig revanch (åtminstone temporärt) gentemot Active Biotech och andra biotechaktier. Mina största innehav idag är Biogaia, Diamyd, Bioinvent och Active B. som tillsammans utgör > 80% av mina aktietillgångar. Bortsett från Biogaia är biotech aktierna inhandlade senaste 1-3 åren och totala avkastningen på ovanstående innehav ligger på mellan 200- 300%. Tidigare ingick också Karo - men jag lyckade komma ur det innehavet tidigare i år med liten vinst i behåll.
I princip håller jag med Henk som beskriver Biotech bolag som en "black box" för privatinvesterare. Sparsam, kryptisk och svårförstådd kommunikation med marknaden öppnar för spekulation och orealistiska haussninga/baissning av "amatör analytiker" på diverse aktiechattforum. Men man kan kompensera sig mot informationsbristen på olika sätt. T.ex Odla kontakter med personer som är verksamma i bolaget (behöver inte ha insider status), skaffa sig djup kompetens i applikations/forskningsområdet eller helt enkelt lita på företagsledning / huvudägare. Det senare gäller t.ex Biogaia där jag efter att ha följt bolaget under många år har fullt förtoende för VD, huvudägare och styrelse. När det gäller Bus Håkansson är det precis precis tvärt om - hans inhopp i Karo var en (men inte enda) signal till mig att det var dags att sälja av. För Bioinvent som är det innehav som jag haft minst avkastning på är det dock mycket av en black box för mig och jag saknar längre erfarenhet av bolagets ledning. Men eftersom bolaget har en förhållandevis bred projektportfölj så står och faller inte bolget med ett ev falerat projekt. Även i ett worst case scenario tror jag förlustrisken är minimal i detta bolag. Bolagets patent och kunnande utgör en betryggande kudde om flertalet projekt skulle falerar. Oavsett hur det går med projekten tror jag bolaget kommer att köpas upp och att aktierägarna kommer att få tillbaka sina pengar med positiv avkastning. Tidpunkt och avkastningens storlek - ja den som det visste!
Det som främst lockar mig till Biotech är den njugga värdering som den typen av aktier i många fall har i Sverige. Det finns med andra ord fyndchanser men också större risk att gå på nitar pga dålig genolysning Nycklen till framgång inom biotech invetseringar är förutom lite tur, egen branchkännedom kombinerat med medicinskt/teknisk förståelse och kunnade samt känsla för timing. Det är onödigt att gå in för tidigt i en biotech aktie men viktigt att inte missa de första initial kursrusningarna. Active Biotech kunde man köpa för ca 35 kr i början av 2009. Nu är kursen 120. Kurspotentialen är fortfarande god men givetvis inte i samma härad procentuellt som för 1,5 år sedan.
Det känns som jag har en betryggande ledning i matchen men den pågår fortfarande så ännu är det för tidigt att jubla.