Post entry

ActiveBiotech - nya framgångar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag rapporterar bolagets samarbetspartner Medigene framgång för projektet RhuDex i fas IIa-studier. RhuDex är ett oralt tillgängligt läkemedel utvecklat för behandling av reumatoid artrit, ledgångsreumatism. Området är jätte stort och det finns få tillgängliga behandlingsformer i tablettform samt att dessutom är flera av de betydelsefulla och marknadsledande läkemedlen förknippade med allvarliga biverkningar. Den studien som nu genomförts noterade biologisk aktivitet, god säkerhet och tolererbarhet samt bra absorption efter oral administrering. RhuDex har i studien getts tillsammans med standardbehandling, methotrexate, utan tecken på interaktion mellan de bägge behandlingarna. Medigene avser att genomföra ytterligare en fas II-studie med början nästa år, då med en förbättrad tablettformulering.

Utöver framgångarna för RhuDex har Active Biotech fått en fas IIb-studie med Laquiniumod, ett läkemedle mot MS, publicerad i den ansedda forskningstidsskriften The Lancet. Publiceringen har fått stor uppmärksamhet i media och marknadsförs som The Lancet's toppnyhet. Artikeln ligger fortfarande överst på The Lancet's hemsida (www.thelancet.com).

Active Biotech har tagit mycket stryk senaste månaderna i takt med att man annonserad avbrutna partnerdiskussioner om prostatacancerprojektet TASQ som föranledde den nyligen avslutade nyemissionen på 40 kr. Som brukligt blir det alltid lite problematiskt omkring en nyemission samtidigt som de avbrutna diskussionerna ledde fram till en förtroendekris.

Visst motiverades kurspressen men jag anser att mycket goda nyheter har kommit senaste veckorna kring bolaget som sätter de avbrutna diskussionerna i en mindre betydelsefull dager.

Det mest framträdande var när bolaget rapporterade framgångsrika intrimsdata för cancerprogrammet Anyara, vilket innebar ok för att lyfta projektet vidare in i fas III (registreringsstudier). Med Anyara i fas III breddas projektportföljen i sent skede och värderingsbördan för Laquinimod lättas något. Anyara är en ny innovativ behandlingsform mot cancer där en antikropp kopplad till en s.k. superantigen (form av bakterie). Det innebär i princip att antikroppen söker sig till en i det här fallet känd cancerreceptor med tillkopplat släp. Superantigenen aktiverar immunförsvarets T-celler som angriper tumörcellerna (går nog att förklara bättre medicinskt) som tar död på tumören. I nuläget testas Anyara på patienter med avancerad njurcancer. Tidigare studier har indikerat på god säkerhetsprofil och förlängd överlevnad. Ser projektet som ett spännande möjligt tillskott för att behandla cancer med expansionsmöjligheter till andra cancerformer. Active är ensamma om teknologin som kan bli betydelsefull om framgångsrik.

Laquinimod som nämnts tidigare i texten är det mest betydelsefulla projektet värderingsmässigt och står i min modell för 44 procent av värdet. Det är en ny behandling mot multipel skleros (MS) som kan ges i tablettform. Hittills har bra säkerhets- och effektdata rapporterats. Projektet är licensierat till Israeliska Teva, mer känt för generika men som faktiskt är en i nuläget dominerande aktör inom MS-området med sitt läkemedel Copaxone. Teva storsatsar på Laquinmod som är tänkt att positionera bolaget som en fortsatt viktig spelare inom området, med ett mycket omfattande studieprogram. Att ta fram ny orala former för att behandla MS är intressant då alla i nuläget tillgängliga läkemedel sker med spruta, vilket är både besvärligt får patient och vården. Givetvis har fler bolag identifierat marknadspotentialen och det är relativt trångt i pipeline med ett femtal konkurrenter i fas III. Novartis har det projekt som brukligt pekas ut till ledande utifrån fas II-data. Utan att fördjupa mig i detaljer har projektet senaste månaderna fått problem med mycket allvarliga biverkningar och dödsfall i pågående studier. Med höga regulatoriska krav på säkerhet ser inte chanserna alltför goda ut för att projektet ska lyckas nå marknaden. Även om det inte är positivt med läkemedel som man hoppats mycket på stöter på problem är det ofrånkommligt en fördel för konkurrenterna där Active Biotech's Laquinimod ligger mycket starkt till.

Ett annat projekt är 57-57 som jag anser väldigt underskattat och är inriktat mot en annan autoimmun sjukdom som heter systemisk lupus erythematosus (SLE). Projektet ligger visserligen i sluttampen av en fas Ib-studie men allt som hittills rapporterats kring projektet ger en indikation om fördelaktig säkerhet- och tolererbarhetsprofil. Active Biotech hoppas på att få ett myndighet ok märmaste månaderna för att ta projektet in i registreringsgrundande studier (fas II/III) mot slutet av året och därmed ytterligare bredda den sena projektportföljen. Det som gör 57-57 intressant är det stora medicinska behovet för denna stora patientgrupp. För bara 12 månader sedan kunde man läsa artiklar om hur läkare inom området såg spännande möjligheter med många nya i sen utvecklingsfas för denna sjukdom, som inte fått ett nytt behandlingsalternativ på över tjugo år. Tyvärr har framgångarna uteblivit i slutskedet och pipeline har snabbt tunnats ut igen. Framförallt behövs läkemedel med god säkherhet och förhoppningsvis är det något som 57-57 kommer kunna bidra med kombinerat med bra effekt.

Resten av projekten lämnar jag idag då deras värdemässiga bidrag är under 15 procet tillsammans.

I min modell som är en projektuppdelad riskjusterad kassaflödesmodell är nuvärdet av allt 72 kr. Laquinimod står för 44 procent, Anyara för 34 procent och 57-57 för 10 procent. På kort sikt är nyhetflödet relativt tunt. Det som förväntas under året är att Active Biotech erhåller en milestone från Teva vid full patientrekrytering (uppskattningsvis under fjärde kvartalet), artiklar kring forskningen publiceras och att 57-57 går in i registreringsgrundande studier.

Tycker att aktien är ett bra tillskott till en biotechportfölj med två projekt i fas III, två i fas II, ett redo att lyftas upp till fas II/III och två prekliniska projekt.

Skriver det här som en blogg då jag inte riktigt har tid att fördjupa mitt resonemang eller beskrivning om portföljen vidare. Förhoppningsvis ändå infromativt för kanske mer läsning. Har ni frågor ska jag försöka besvara i möjligaste mån. klas.palin@nordiceyes.com

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?