Post entry

Active Biotech - MGA:s räkneövning ...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Active Biotech - MGA:s räkneövning ... BETÄNK FÖLJANDE ...
Så här tänker och räknar MGA Holding samt Nordstjernan ...vid värdering av Active Biotech – förutsättningar:
H2 2008 = hösten 2008: ögonblicksbild:
Dollarkurs: 8:00
Kalkylränta: 7% (*Rimligt att diskontera med 6-8% vid ett uppköpsscenario; d.v.s. vid ett uppköp från TEVA så sitter man inte och räknar på småbolagsriskpremie och alla andra riskpremier som analytiker räknar med i deras Åsa-Nisse-analyser (där man i regel tar höjd 2-3 gånger om; i sig ett logiskt felsteg), utan TEVA räknar med helt andra mycket lägre kalkylräntor kopplat till respektive projekt.

Active Biotech ska inte ses som en ”going concern” utan ska mer betraktas som ett ”projekt”, där bolaget för eller senare kommer köpas upp. Schablonmässigt så kan man säga att ett projekt som befinner sig i fas III har cirka 70% sannolikhet att bli en registrerad produkt på marknaden. Vidare, jag antar här att Active samtliga egna projekt och utlicensierade (dock ej Rhudex, vars värde jag sätter till nästintill noll) har 70% sannolikhet (jag har här extrapolerat en avklarad fas II för Tasq och SLE) att nå marknden. Teva och Active har gemensamt kommunicerat att MS Laquinimod har potential att sälja för minst 1.5 miljarder dollar per år. För Anyara, Tasq samt SLE räknar jag med en försäljningsnivå på i miljard dollar för resp. projekt.

Denna räkneövning ger följande aptitliga kalkyl
Nusummefaktor: = 5.97
Ackumulerade kostnader: 600 Mkr
Skattekostnad: 20% (Hänsyn tas till förlustavdrag!)
Vidare, för projekten Anyara, Tasq samt SLE utgår jag ifrån avklarad fas II och därmed ca 70% sannolikhet att
resp projekt lyckas! (Märk väl kalkylen är förenklad i vissa delar; men "The Take Home Message is": BUY!

Projekt laquinimod: 8 års försäljning och 1,5 miljarder dollar i försäljning/år och 70% sannolikhet, 18% royalty
Nuvärde: 8:00 x 1.5 miljarder x 70% x 18% x nusummefaktor 5:97 = 9.026 miljarder kr.

Projekt Anyara: 8 års försäljning och 1 miljard dollar i försäljning/år och 70% sannolikhet, 18% royalty
Nuvärde: 8:00 x 1 miljard USD x 70% x 18% x nusummefaktor 5:97 = 6.018 miljarder kr.

Projekt Tasq: 8 års försäljning och 1 miljard USD försäljning x 18% x 70% sannolikhet
Nuvärde: 8:00 x 1 miljard USD x 70% x 18% x 5,97 = 6.018 miljarder kr.

Projekt SLE: 8 års försäljning och 1000 USD försäljning x 18% x 70% sannolikhet
Nuvärde: 8:00 x 1000 milj USD x 70% x 18% x 5,97 = 6.018 miljarder kr.

Summa nuvärde alla projekten: 27.080 miljarder kr => (27080 Mkr – 600 mkr) – Skattekostnad (20% x 26480) = 21.184 miljarder kr
= ca 415 kr / aktie. Detta är det pris som Mats Arnhög och Nordstjernan ser som ett minimipris vid ett ev uppköp från TEVA eller något annat bolag.

Skattekostnad har satts till 20% mot bakgrund av Active Biotech´s enorma balanserade förlustavdrag, vilket drar ned skattekostnaden. Vidare, kalkylen ovan är försiktig. Ta till ex Anyara som Active driver själva in i mål. Där kommer nog royaltysatsen ligga i intervallet 30-50%. Vidare så tar kalkylen ingen hänsyn till den breddning som som TEVA genomför med Laquinimod-substansen mot Chrons sjukdom (fas II) samt Lupus Nepfrit (SLE). I händelse av att dessa går i mål så erhåller man samma provision på dessa som för Laquinimod mot MS; således cirka 18% även här.

Vidare, analysen tar inte hänsyn till det enormt stora värde som metodpatentet på verkningsmekanismen utgör, där man gör anspråk på att kunna påverka en central del av inflammationsprocessen som en gemensam nämnare för många autoimmuna sjukdomar. Gissa om lampan lyser i Tel Aviv (läs: Teva), där man naturligtvis kommer göra ALLT för att få access till verkningsmekanismen, och därmed nyckeln till att bota/lindra många autoimmuna sjukdomar. Så ... min kalkyl är faktiskt mycket konservativ, där jag för övrigt räknar med endast 8 års försäljning för respektive produkt/projekt, därefter inga intäkter alls från resp projekt. Active Biotech = Ett klockrent uppköpcase med stöd av kalkylen ovan ... som jag lovar ligger mycket nära hur Mats Arnhög och Nordstjernan räknar ...(!)

Anmärkning:
För den invigde så finns det skäl att tro att fas II för Tasq och SLE kommer utfalla framgångsrikt. Verkningsmekanismen är för quinolinorna är definierad utifrån 57-57- molekylen. Tasq uppvisade solida fas I data på inhibering av progression av metastaser i skelletet. Går Tasq hem mot prostata, så är sannolikheten hög att Tasq-molekylen kommer fungera på alla solida tumörer (=tumörstorlek/omfång 2-3 mm eller större). I så fall kan Tasq bli en parallell till Gententechs fantastiska produkt Avastin ... (!)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?