Post entry

Active Biotech & Big Pharma

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Active Biotech - Big Pharma AffärsVärldens läkemedels-/biotech journalist Lars-Eric Bränfeldt har en mycket intressant artikel (daterad 2008-11-29) om Big Pharma´s uttorkade pipeline parat med att de har många patenttutångar de närmaste åren.

Speciellt kritiska år kommer åren 2011 och 2012 bli för Big Pharma med stora patentutgångar (läs: generikakonkurrens).

Vid denna kritiska tid kan Active Biotech´s projektportfölj stå i full blom ...(!)

Detta borgar för att ett biotech företag som Active Biotech, utöver den utlicensierade substansen Laquinimod, kommer kunna teckna RAMSTARKA PARTNERAVTAL för fler av sina projekt.

Närmast i tur att licensieras ut, är, enligt mitt förmenande, hela cancerteknologin kopplat till Anyara. I skrivande stund är statusen på Anyara att man defilerar i mål om cirka ett och ett halvt år med den registreringsgrundande fas III studien Anyara mot njurcancer.

En partner till Anyara med stora resurser (läs: Big Pharma) kommer speeda upp tempot betydligt, och bredda plattformen till att omfatta väsentligt fler cancerindikationer.

Färmst breddning mot icke-små-cellig-lungcancer (erhållet "fast-track" från FDA), bröstcancer samt pancreascancer. För övrigt så har Active erhållit "orphan drug-status" för Anyara hos EMEA. Detta innebär status som särläkemedel och innefattar bl.a. 10 års exklusivitet på marknaden efter registreringsgodkännande!

Alltnog, över huvudtaget är Active Biotech mycket väl positionerat med en attraktiv projektportfölj. Om Tasq klarar av "Proof of concept" studien, så är detta projekt också väl positionerat för att "giftas bort" med en resursstark partner.

SLE-projektet är högintressant. SLE-marknaden är helt outvecklad: det är nära trettio år sedan en originalmedicin mot SLE togs fram, och då i form av ett trubbigt cellgift.

SLE-marknaden befinner sig i princip just nu i samma läge som MS-marknaden befann sig INNAN de immunsupressiva Betainterferonerna (sprutor) gjorde sitt inträde på marknaden för dryga 10 år sedan ...(!)

Vidare, Big Pharma kommer att vilja lägga vantarna på Active Biotech´s verkliga GULDÄGG, vilket utgörs av substans- och metodpatent kopplat till VERKNINGSMEKANISMEN.

Denna verkningsmekanism, och kunskapen kring denna, gör att en reursstark partner (läs:Big Pharma) till fullo kan EXPLOATERA värdet av denna.

Att expoatera verkningsmekanismen innebär att förädla fram nya förfinade "2.0 versioner" mot MS, SLE, Chrons och andra autoimmuna sjukdomar.

Ett bevis på den fasta tro som partnern TEVA har till Quinolinmolekylen Laquinimod (utöver MS), är att man har flera autoimmuna projekt färdiga att rullas in i den kliniska projektportföljen ...(!)

Teva har i pressreleaser tydligt aviserat att man inleder klinisk utveckling av Laquinimod även i Crohns sjukdom (fas-II H2, -08) och lupus nefritis inom kort (fas-I).

Det nyss sagda, är ett tydligt bevis på att Teva är "All in" vad rör den immunmodulerande orala sustansen Laqionimod.

Det kommer tillkomma ytterligare autoimmuna indikationer från TEVA´s sida. TEVA har i pressreleaser indikerat att man även tittar på följande autoimmuna sjukdomar: reumatoid artrit, insulinberoende diabetes mellitus, Guillain Barrés syndrom, lupus och inflammatorisk tarmsjukdom, IBD.

Alla ovan nämnda autoimmuna indikationer ska angripas med den från Active Biotech inlicensierade substansen Laquinimod.

Den breda effektprofilen i experimentella modeller för inflammatoriska sjukdomar tyder således på att laquinimod påverkar en central del i inflammation och autoimmunitet.

Företagsledningen (f.d. vd:n Sven Andréasson) har tidigare publikt givit klart uttryck för, att VERKNINGSMEKANISMEN och kunskapen kring denna, materialiserat i form av substans- och metodpatent, är själva KRONJUVELERNA i bolaget.

Mitt grundscenario är att denna VERKNINGSMEKANISM kommer tilldra sig ett så stort intresse från "Big Pharma", att det kommer bli budgivning mellan Big Pharma om att få access till denna EPOKGÖRANDE VERKNINGSMEKANISM.

Anmärkning:
Länk till AffärsVärldens artikel om "Big Pharma:s" uttorkade pipeline kombinerat med många patenttutångar de närmaste åren; se foten av denna sida ...

Slutsatsen av artikeln är enkel: Produkttorkan parat med massiva patentutgångar borgar för att "Big Pharma" MÅSTE köpa in lovande projekt från biotech-industrin. Detta till mycket höga priser pga intensiv budgivning.

Här ligger Active Biotech med sin attraktiva projektportfölj i vinnarhålet.

http://www.affarsvarlden.se/hem/analyser/article468824.ece?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?