Post entry

AcouSort vs Cancer - Del 7

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

AcouSort ger sig in på immun-onkologi - Är detta bolagets framtida fokusmarknad?

Viktiga händelser sedan förra inlägget.

  • AcouWash blir nominerad som en av 2018 års bästa innovationer av The Scientist
  • NY applikation hos Instrumentation Laboratory, tester ska startas.
  • Patent gällande separationschip i plast blir publicerat. Lösningen för engångstester.
  • Agnes Michanek anställs som Customer application manager.
  • Fas 1 Horizon2020 är avslutad och nu ska de ansöka om Fas 2 med möjlighet till upp mot 2,5m€.

Immun-onkologi / Immunterapi

AcouSort har meddelat att man nu ger sig in på den så heta immunterapi-marknaden.

Detta är ett område som växt enormt senaste åren och förändrar hela bilden av hur bland annat cancer kommer behandlas.

Det handlar enkelt uttryckt om att man använder kroppens egna immunceller för att angripa även cancer. Det finns olika metoder där man antingen ger patienten preparat för att immuncellerna ska ”släppa på bromsen” eller där immunceller plockas ut och modifieras för att även attackera cancer, som sedan återinförs i kroppen.

Alla bolag som tar fram terapier använder sig av olika formuleringar. Men huvudsaken är fortfarande att det är immuncellerna som ska göra jobbet.

Inom detta finns stora behov av att isolera populationer av immunceller och även diagnostisera / övervaka behandling. Man behöver även kunna förutbestämma vilken behandling som passar bäst (personalized medicine).

Det finns flera Svenska bolag som är verksamma inom det, bl.a. Alligator, immunicum, RhoVac, Cantagria med flera…

AcouSort meddelade i Januari att AcouWash visats upp för potentiella kunder inom immun-onkologi.

"En rad immunonkologiska applikationer, som har potentialen för kliniskt genomförande inom personaliserad medicin, har demonstrerats för potentiella kunder. AcouSort arbetar nu med att färdigställa ytterligare demonstrationsmaterial i form av så kallade application notes relaterade till specifik separation och rening av celler."

Liquid Biopsy / Vätskebiopsi

Inom diagnostisering har exosomer kommit att bli en viktig del. Mycket tack vare att de ger väldigt mycket information om vad som pågår i kroppen. Man kan av dessa utläsa väldigt mycket som möjliggör en diagnos som tidigare krävt att man gått in i kroppen med vanlig biopsi.

Liquid Biopsy Market Size Worth $5.96 Billion By 2030

Utmaningen är att exosomer är så små som 30 nanometer, 0,00003mm.

Vi kunde för några veckor sedan ta del av den Application Note AcouSort tagit fram gällande just isolering av exosomer. Här får vi tydligt se den överlägsenhet akustiken har mot ultracentrifug. Detta sker i ett litet chip som klarar oändligt genomflöde av vätska.

AcouSorts recovery av exosomer ligger på över 80%. Ultracentrifugen ligger under 20%.

AcouSort isolerar exosomer på 20 minuter. Ultracentrifugen behöver över 3 timmar för samma renhet.

http://acousort.com/wordpress/wp-content/uploads/2019/03/02-Exosome-isolation.pdf

http://acousort.com/wordpress/wp-content/uploads/2019/03/01-EV-recovery-and-sample-sources.pdf

Uppskalning immun-onkologi / Immunterapi

Det finns ca 3.400st immun-onkologiska terapier i pipelines varav ca 1.300st är i kliniska tester.

Idag finns ett fåtal terapier FDA godkända men med tanke på mängden studier som pågår kan man lätt räkna ut att flera kommer att släppas på marknaden kommande år.

Problematiken kring dessa terapier är att det krävs mycket avancerad utrustning och en miljö som idag endast kan erbjudas på vissa platser. Detta innebär att patienterna får förflytta sig / flygas till dessa center där terapierna kan utföras.

Att flytta svårt cancersjuka patienter låter inte som en långsiktigt bra lösning när detta ska skalas upp till en vanlig metod för att behandla cancer.

Det måste helt enkelt till ny miniatyriserad sluten teknologi för både utsorteringen av de celler som ska användas och även automatiska diagnostiska instrument för att övervaka att terapierna fungerar på patienten (exosomer).

Idag sker allt detta med hjälp av centrifuger i olika former, den vanligaste är kanske Apheresis -maskinen när det gäller utsortering immunceller och ultracentrifug för exosomer.

Dessa immunceller måste hanteras ytterst varsamt då de ska introduceras i kroppen igen i ett senare skede.

En kontaminering eller skador på cellerna kan vara förödande.

Akustiken arbetar väldigt varsamt utan någon som helst mekanisk påverkan och allt kan ske i slutna system utan risk för kontaminering.

För att kunna hantera den uppskalning som kommer att ske när fler och fler terapier lämnar kliniska tester och godkänns, måste helt enkelt life-science-bolagen hänga med och ta fram produkter för ändamålet. Produkterna standardiserar processen och skapar möjligheter för mindre mottagningar att utföra terapier.

Det är här AcouSort kan spela en nyckelroll.

Det centrala är just sortering av antingen immunceller av olika former för terapi eller exosomer för diagnostik / övervakning. Metoder som vi vet AcouSort behärskar mycket bra.

Jag tror att tajmingen var väldigt bra angående medverkan på TRI-CON konferensen. De visade ett tydligt fokus inom detta med sin teknologi.

AcouTrap - Automatisk isolering och anrikning exosomer inom forskning

AcouWash - Automatisk isolering olika typer av Immunceller i slutet system för forskning

Dessa två teknologier kan var för sig eller tillsammans byggas in i de stora Life-Science-bolagens produkter, som AcouSort kallar OEM-moduler.

AcouSort erhåller här royalty och ersättning för såld hårdvara.

Det är på detta sätt AcouSort når ut i hela världen via Instrumentation Laboratory (befintlig OEM-kund) och på samma sätt de även här kan nå ut inom Immun-onkologi / immunterapi globalt.

Producenter kan spara flera år i utveckling genom att plocka in en teknologi som har långt forskningsbakgrund där preliminära studier redan är genomförda.

Jag har väntat på att de ska börja svänga över mot immunterapi eftersom man kunnat läsa att det krävs ny teknik för att få uppskalningen att fungera. Det behövs en label-free teknologi som inte skadar celler och som fungerar in-line för automatisering - akustofores.

De skriver bl.a. följande i uppdateringen från TRI-CON 2019-03-28.

"Tri-Con är en väldigt betydelsefull konferens som ger oss ett tillfälle att knyta kontakter med potentiella partners för strategiska samarbeten. Vi lanserade vårt I-O fokus på konferensen och presenterade våra applikationsmöjligheter för vår teknik, vilket väckte ett stort engagemang bland flera life science-aktörer som ser en möjlighet att integrera vår teknik i sina diagnostik- och analysinstrument_, säger AcouSorts vd Torsten Freltoft."_

De stora drakarna vet att det behövs nya eller anpassade produkter för denna nya trend och letar därför lösningar.

Här är en artikel som berör detta:

"To scale up, manufacturing processes have to move from being open and manual to closed and automated, providing advantages including reduced contamination and risk, greater product consistency and efficiency, and more traceability throughout the process to ensure chain of custody. With greater automation, operators can measure certain critical attributes associated with the product during critical steps and better control for the variability of the starting material."

Vi kommer se AcouTrap och AcouWash levererade inom detta område och jag tror även vi kommer se startade OEM-projekt inom detta i år.

Det här kan nog mycket väl bli AcouSorts framtida fokusmarknad i olika tillämpningar.

Referenser

https://www.cancerresearch.org/news/2018/cri-immuno-oncology-landscape-analysis-pubupdate

https://www.genengnews.com/insights/cell-therapy-manufacturing-the-supply-chain-challenge/

https://mb.cision.com/Main/15073/2774858/1015443.pdf

https://www.genengnews.com/insights/cell-therapy-manufacturing-the-supply-chain-challenge/

Jag vill tydligt poängtera att jag inte har någon profession i området utan har fått läsa mig till allt. Jag kommer därför säkert använda vetenskapliga termer felaktigt och använda slarviga liknelser för att förklara så begripligt som möjligt. Se inte detta som ett råd att investera, gör egen analys och bedömning. All handel med aktier innebär risker. Jag äger aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?