Post entry

Acceptanstiden har börjat för Combigenes bud på Panion - därför ska du tacka ja

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Combigene offentliggjorde i april ett bud på Panion Animal Health, ett bud där acceptanstiden nu har påbörjats och löper mellan 23 maj tom 20 juni. Här är anledningarna som jag ser det som gör att man ska tacka ja till erbjudandet.

Combigene offentliggjorde i onsdags sin erbjudandehandling vilken går att ta del av här: http://combigene.com/2/wp-content/uploads/2019/05/Combigene_PM_20190522_Offentliggörande_erbjudandehandling.pdf

Acceptsedel finns att tillgå via följande länk: http://combigene.com/2/wp-content/uploads/2019/05/Acceptsedel-CombiGene-Erbjudande-Panion.pdf

Det går även bra att acceptera erbjudandet direkt via respektive banks Internetbanktjänst (på motsvarande sätt som man anmäler sig i en emission).

Panions styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera budet och även en extern granskning har gjorts som bekräftar "fairness opinion", länk kommer här: http://panion-animalhealth.com/news/styrelsen-for-panion-animal-health-ab-publ-panion-eller-bolaget-rekommenderar-enhalligt-aktieagarna-och-teckningsoptionsinnehavarna-i-panion-att-acceptera-combi/

Lite bakgrund om uppköpserbjudandet:

Combigene avser alltså att återköpa det bolag man delade ut så sent som 2016. Självklart är detta lite kontroversiellt och jag har full förståelse för de aktieägare som varit med från början som kan ha åsikter och delade meningar kring detta. Erbjudandet går i korthet ut på att Combigene erbjuder ca 0,55 Combigene aktier per innehavd Panion aktie. Vid kurs 1,30 på Combigene motsvarar detta ca 0,71 för Panion aktien. Nuvarande aktieägare i Panion kommer alltså tilldelas aktier i Combigene och ta del av den potentiella uppsida som finns där, en uppsida jag ser som enorm vilket framgår längre ner i detta inlägg. Uppköpet måste sedvanligt nå över 90% acceptans för att gå igenom.

Varför ska man tacka ja till erbjudandet?

Jag rekommenderar samtliga aktieägare i Panion att tacka ja till erbjudandet. Detta då Combigene står finansiellt starkt och att ett gemensamt CombigenePanion AB blir en mycket stark spelare inom genterapi branschen. Combigene hade per 2019-03-31 en kassa på ca 27 MSEK samt därutöver ännu ej utbetalda bidragsmedel från EU Horizon 2020 på nästan 20 MSEK, totalt sett nästan 50 MSEK för ett bolag som senaste kvartalet hade en burnrate på ca 3,5 MSEK. Den finansiella risken i Combigene är alltså låg. Combigene har även ett par riktigt stora potentiella nyheter framöver, jag väljer att klistra in VD Jan Nilsson ord från den senaste kvartalsrapporten:

"Fokus ligger för närvarande på processutveckling och förberedelser inför de viktiga toxikologi- och biodistributionsstudierna. Detta innebär bland annat att vi nu närmar oss val det CMO-bolag (Contract Manufacturing Organisation) som kommer att producera det GMP-klassade (Good Manufacturing Practice) materialet till kommande kliniska studier och det CRO-bolag (Contract Research Organisation) som på vårt uppdrag kommer att genomför säkerhetsstudierna i djur som behövs innan de kliniska studierna kan startas."

Risken i Panion överhängande vid ett potentiellt nej:

Väljer man att inte acceptera Combigenes erbjudande tycker jag det är värt att veta vilka risker det innebär. Panion står idag med finansiering säkrad fram tom juli 2019 då ett brygglån ska återbetalas. En tidigare aviserad emission är inställd pga rådande uppköpsbud. Vid ett nej så måste Panion alltså ordna fram finansiering illa kvickt för att dels återbetala lånet och dels ordna finansiering för kommande period. Tilläggas bör också att det vid ett sådant scenario är ytterst tveksamt om Panion har någon styrelse kvar då nuvarande styrelse i en rekommendation tidigare i veckan meddelade sitt stöd för att acceptera budet. Tveksamt om den styrelsen sitter kvar vid ett misslyckat bud? Här gäller det att vara realist och se riskerna som ett nej innebär. Även om man inte gillar budet eller Combigene så skulle jag ändå rekommendera att man tackar ja för att i så fall i värsta fall därefter sälja sina nya konverterade Combigene aktier på marknaden.

Combigene ute efter att få full kontroll på CG01 licensen, det spekuleras i orsakerna?

Man kan spekulera rätt mycket varför Combigenes bud på Panion kommer nu. Är det den låga värderingen på Panion som lockar jämfört med IPO värderingen för något år sedan? Är det de pågående kliniska studierna på hundar i USA som Panion just nu kör som lockar? Eller är det primära syftet för Combigene att få 100% kontroll på CG01 licensen inför ett potentiellt externt bud? Det är ju känt sedan tidigare att Big Pharma har ögonen på Panion och ett tänkbart scenario är att BP står inför ett bud på Combigene men att en av grundförutsättningarna är att Combigene får 100% kontroll på sin läkemedelskandidat (som Panion nu licensierar mot husdjur). Rena spekulationer från min sida men inte ett otänkbart scenario. Det finns orsaker som triggat detta uppköp, frågan är bara vad...

Jag är aktieägare i både Combigene och Panion vilket gör att jag självfallet blir partisk, dock ser jag ingen annan väg än att acceptera budet från Combigene. Potentialen i Combigene är fantastisk sett till kommande triggers och den finansiella styrkan samtidigt som Panion mer eller mindre satt sig i en ohållbar situation där acceptans av budet är ända lösningen. Fortsättning följer.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?