Ett kallt handlande i kristider.
2011-03-17 09:23, Edited at: 2011-03-18 20:45Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Två separata världar, men ändock så nära förbundna. Börsen och den verkliga världen. Påverkas den ena påverkas den andra och vice versa. Endast de som har tillräckligt med kyla kan ta tillvara på de tillfällen som uppstår.
Börserna har nu runt om i världen fallit på grund av den katastrof som drabbat Japan. Tusentals med människor har omkommit. Verkligheten påverkar den fiktiva världen där vi alla på forumet älskar att vara, börsen. För börsen får man väl säga är lite av en fiktion. Det är en plats som vi skapat i syfte att köpa och sälja av varandra. Hur påverkas då denna alternativa verklighet av världens oro? Den påverkas så klart. Jag har tidigare skrivit om hur börsen är ett flockdjur, och hur den kan liknas som en neurotisk patient utan världsförankring.
Det kommer rapporter om att småspararna säljer i desperation och stora institutioner säljer för att klara index osv. Vid sidan om spekulationerna så finns dock de som menar att åminstone Sverie inte borde påverkas av omvärldsproblemen. Sveriges ekonomi går bra och det finns ingen anledning att sälj och dumpa kurserna. Ändå är det precis vad som händer. Visst, nu överdriver jag kanske smått. Börsen rekylerar ju trotsallt upp idag, men den senaste veckan har vi åkt upp och ner. Det har uppståt fina köplägen i såväl stora som små företag.
Vad finns det då att göra? Antingen gör man ingenting och väntar ut allting. Till dena kategori tror jag majoriteten tillhör, de passiva spararna. Vidare till nästa kategori av sparare så har vi de som hänger med i svängarna och som säljer för att det är vad ma förvänts göra när något händer. Det är denna grupp av människor som är farligast, de som inte förstår att börsen och verkligheten är två separata världar. Börskursen är en sak och börsbolaget är en helt annan.
Till sist har vi den aktiva sparargruppen som drar nytta av att kurserna sjunker en eller två dagar. De snittar ner sig och/eller köper nya innehav.
Jag själv har försökt optimera portföljen genom att utöka i bolag som ger bra direktavkastning och skall även göra det i framtiden. Jag känner att jag har en en robust portfölj med bra kärninnehav som har god lönsamhet och bra tillväxt. Jag skrev det för några inlägg sedan att jag äntligen har börjat förstå vikten av direktavkastning och försöker optimera för det. Jag vill ändå framhålla vikten av god tillväxt och en bibehållen stabil avkastning på sikt. Häromdagen sålde jag av ABB, med vinst, och köpte Tele2. ABB är ett fint bolag och troligtvis ett framtidsbolag men det kommer att finnas kvar och jag räknar med att ta in det i portföljen nästa lågkonjuktur. Givetvis tar det emot att avyttra ett sencykliskt bolg men jag är övertygd om att Tele2 kommer att leverera även i framtiden med god lönsamhet och tillväxt.
Vidare kan jag säga att jag har innehav där jag har ett lågt GAV vilket gör att direktavkastningen på det investerade kapitalet är över min gräns på fem procent. Indsutrivärden som kanske inte är ett så tokbra direkavkasting men klart godkänd lyckades jag ta mig in vid 74 kronor.