Costanza Capital Partners
2008-07-16 16:04, Edited at: 2010-06-11 11:31Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Jerry : If every instinct you have is wrong, then the opposite would have to be right.
George : Yes, I will do the opposite. I used to sit here and do nothing, and regret it for the rest of the day, so now I will do the opposite, and I will do something!
George : (Går fram till en vacker kvinna i baren) Excuse me, I couldn't help but notice that you were looking in my direction.
Kvinnan : Oh, yes I was, you just ordered the same exact lunch as me.
George : (Tar ett djupt andetag). My name is George. I'm unemployed and I live with my parents.
Kvinnan : I'm Victoria. Hi.
Seinfeld, säsong 5, episod 22 - "The Opposite"
"Nattsvart". Så kan man nog sammanfatta känsloläget på börsen. Trots att vi befinner oss i den ljusaste, gladaste delen av året är det onekligen nattsvart. Anledningarna till humöret är många. Inflationen stiger. Vinstmarginalerna krymper. Efterfrågan krymper. Bostadspriserna faller. Tillgången till kredit minskar. Utrymmet för räddningsauktioner från centralbankerna krymper. Valutorna kränger. Och det gäller inte bara USA längre, det gäller också allt större delar av Västeuropa.
Å andra sidan är det ju ett väletablerat talesätt att man ska gå mot humöret på börsen. Att när alla är negativa, då ska man köpa. När alla är positiva, då ska man sälja. Köpa impopulära aktier när alla andra säljer.
Jag har funderat mycket på vad det betyder, på ett personligt plan. För att
1) Jag är negativt inställd till börsen det närmaste året. Jag tror inte nödvändigtvis att den kommer fortsätta rasa i samma takt - det är faktiskt svårt att pressa fram så mycket negativitet annat än på måndagmorgnar - men jag har väldigt svårt att se hur den skulle kunna vända.
2) Erfarenheten visar att vi människor är mer lika varandra än vi tror. Att jag är negativ, brukar oftare än inte sammanfalla med att andra är det.
Borde inte det betyda att jag ska köpa börsen nu när jag inte vill, och sälja när jag vill köpa mer? Att just nu när jag på fullt allvar inte tror börsen kommer kunna gå upp meningsfullt, borde satsa på det? Och framför allt, att jag ska satsa på bolag jag aldrig skulle kunna tänka mig att äga?
Metoden att gå emot mina egna åsikter kallar jag "Costanza"-metoden, efter George Costanza i Seinfeld. I episoden "The Opposite" som jag citerat i inledningen inser George att trots att han haft så goda förutsättningar, och försökt göra allt bra, har det gått fel. Förslaget från Jerry är att George ska göra tvärtom mot han brukar, och det funkar. George erkänner inför en kvinna att han är arbetslös och bor hos sina föräldrar, och får en date som tack. Han skäller ut sin chef, och får ett nytt jobb.
För att vara lite mer försiktig med mina pengar, ska jag dock pröva min teori utan riktiga pengar först. Det blir en tävling mellan "David Capital Management" och "Costanza Capital Partners", om vem som kan kombinera fem bolag på OMX Large Cap till den bästa portföljen det närmaste året. Som David väljer jag bolag jag tror på, och som George bolag som mina instinkter verkligen skyr. Må bästa förvaltare vinna (och göra bra ifrån sig!).
1. David Capital Management
ABB (162 kr): Gigantisk orderstock, drivs av industrialiseringen av flera miljarder nya människor i ekonomier på stark frammarsch. Känns trygg och ändå med en god uppsida.
Electrolux B (67,5): Ett wildcard. Electrolux ligger fel till, med exponering mot hushållen och råvarupriserna, men bolaget är medvetet om det och arbetar hårt. Låg värdering och ett tänkbart utköp av Wallenbergarna bidrar.
Hennes & Mauritz B (290 kr): Vinnare på lite lagom fattiga konsumenter, genom att bolaget erbjuder hög modegrad till lågt pris. Bör kunna hålla emot bra i dåliga tider, och ändå värderas upp om konjunkturläget vänder.
Lundin Petroleum (77,5 kr): Oljepriset är högt, och jag är tveksam till att det kan falla så värst mycket på kort sikt. Lundin Petroleum har också en väldigt intressant och diversifierad portfölj av borrningar och erfaren ledning.
Millicom (555 kr): Med sin tydliga inriktning på tillväxtmarknader, där användet av mobiltelefoni växer snabbt, ligger Millicom bra till. Det pågår också konsolidering i sektorn och företag med tillväxtmarknadsprofil är heta.
2. Costanza Capital Partners
AstraZeneca (268,5 kr): En svårgenomtränglig bjässe med tydliga problem att fylla pipelinen, och dyra förvärv. Utsökt.
Autoliv (252,5 kr): Kanske lite för bra produktportfölj för att vara riktigt otäck, men ändå exponerad mot en katastrofsektor - känns tryggt.
Kaupthing Bank (54 kr): Darrig bank med sin bas i en ytterst darrig ekonomi. Skulle aldrig lägga en krona över insättningsgarantin hos Kaupthing, och placerar därför gärna 20% av portföljen här.
Stora Enso R (52,25 kr): Skogssektorn formligen kvider under ryska skogstullar, som till synes inte går att förhandla bort, och en bottenlåg dollar kryddat med fallande husbyggande. Stora Enso har också gjort kanske OMX Large Caps sämsta förvärv efter ABBs köp av en porfölj skadeståndskrav på asbest.
Swedish Match (112,25 kr): En outsider, eftersom Stickan typiskt sett är en säker inkomstkälla i lågkonjunktur. Men en magkänsla jag har säger mig att snusandet tappar i attraktionskraft, inte minst pga stigande priser, EU lär inte öppna för fler marknader, och efterfrågan på cigarrer kommer få mycket stryk i en sämre konjunktur. Kan bli hur bra som helst.
Disclaimer: Det är naturligtvis aldrig lämpligt att placera efter råd man läst på nätet av galningar som gör portföljtävlingar mellan sina två delpersonligheter. Istället: go wild! Dela upp dig i lämplig mängd personligheter och tävla mot dig själv istället. Fyll gärna på i kommentarerna eller i din egen blogg. Vem av dig ska få sköta dina placeringar framöver?