Post entry

Blankarna drar sig tillbaka

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktielånen minskar, det kan man utläsa av den statistik som finns tillgänglig.

Genom att regelbundet följa statistiken på blankade aktier kan man bilda sig en uppfattning om huruvida botten i nedgången kan vara nådd.

Den som lånar aktier, orsakar prispress genom att de lånade aktierna säljs på marknaden. Försäljningarna sänker kursen, då antalet sålda aktier oftast är stort och övergår efterfrågan . Avsikten med aktielån är att blankaren skall kunna köpa tillbaka de lånade aktierna till en lägre kurs.

När så de lånade aktierna börjar återköpas, vid ett senare tillfälle, så kan det få kursen att hastigt repa sig, eftersom att efterfrågan då blir större än utbudet.

Electrolux sjönk idag med 6 procent, men samtidigt så kan man konstatera att blankningen i bolaget är på väg att avta. Så låga utlåningsnivåer i Electrolux har det inte varit sedan i februari 2008.

Den allra högsta utlåningen finns för närvarande hos det ovan nämnda Electrolux, samt i bolagen Eniro, Assa Abloy, Holmen och Alfa Laval.

Andra storbolag som har hög utlåning av aktier är ABB, Teliasonera, Tele2, och Volvo. Även där kan man märka en nedgång i antalet lånade aktier.

Totalt minskade aktieutlåningen med nära tio procent, och ligger nu på ca 42 miljarder kronor, jämfört med 46 miljarder veckan innan.

Nedgången är med andra ord, generell, och gäller inte bara ett enstaka företag.

-

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?